URA Markoviću: Ili će izbori biti slobodni ili ih neće ni biti

URA je na sastanku "ponovila zahtjeve koje su svi opozicioni poslanici potpisali pred desetinama hiljada građana, a koje se nalaze u Sporazumu za budućnost, gdje se, kako ističu, prije svega misli na odlaganje izbora do stavaranja uslova kako bi oni bili iole fer i demokratski."

7988 pregleda 17 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Bojana Ćupić
Sa današnjeg sastanka, Foto: Bojana Ćupić

Nakon konsultacija sa Evropskom unijom (EU), Građanski pokret URA je na današnjem sastanku sa Vladom ukazala da je ovo posljednja šansa da izborne uslove učinimo demokratskim i fer, jer izbori u Crnoj Gori mogu biti samo slobodni, ili ih uopšte neće ni biti, ukazali su danas iz ove partije.

„Markoviću smo direktno saopštili da Savez za Evropu nema nikakvog smisla jer je aktuelna vlast sve ono što Evropa nije. Evropa nijesu zarobljene institucije, ovako državno tužilaštvo, VDT, DIK, RTCG i ASK. Evropa nije ni prekrajanje izborne volje građana, kupovina glasova, odbornika i poslanika. Evropa znači borbu protiv kriminala, korupcije, partijske države a vlast za ove 4 godine to nije pokazala“, naglasili su u Građanskom pokretu URA.

URA je na sastanku "ponovila zahtjeve koje su svi opozicioni poslanici potpisali pred desetinama hiljada građana, a koje se nalaze u Sporazumu za budućnost, gdje se, kako ističu, prije svega misli na odlaganje izbora do stavaranja uslova kako bi oni bili iole fer i demokratski."

„Zahtijevali smo definisanje pravnog modela za odlaganje izbora kako bi se dobilo vrijeme da se sprovede izborna reforma, zatim da se parlamentarni i svi lokalni izbori održe u jednom danu, pofesionalizaciju institucija koje su zadužene za sprovođenje izbora, kredibilna personalna rješenja koja će moći institucije da oslobode od partijskog uticaja i smjenu partijskog Savjeta Javnog servisa“, ukazali u pokretu URA.

Oni navode "i da su kritikovali premijera jer se u njegovom mandatu dva puta desilo grubo prekrajanje izborne volje građana, u Kotoru, i što je na putu da se desi u Budvi."

„Crnoj Gori treba savez protiv kriminala i korupcije, što smo jasno saopštili premijeru. To znači da ako budemo izbore organizovali kao i do sada, gdje ćemo imati upade u izborne štabove, patroliranje naoružanih ljudi, prebijanje kandidata za odbornike, Crnu Goru ćemo gurnuti u dodatne probleme i eskalaciju podjela, a i iz toga niko ne može izaći kao pobjednik“, istakli su u pokretu URA.

Saopštili su da ukoliko zaista

ima volje da napravi odstupnicu i pokaže da možemo dogovoriti uslove za fer izbore, taj signal bi, u što kraćem roku, trebalo da uputi cjelokupnoj opozicionoj javnosti

"Ovo je poslednja šansa da Marković pokaže - da li će ostati na strani organizovanog kriminala, zarobljene partijske države i antievropskih vrijednosti ili će shvatiti ozbiljnost trenutka i preći na stranu demokratskih vrijednosti i evropske Crne Gore. To bi značilo smjene u ključnim institucijama, naročito u onim zaduženim za kontrolu izbornog procesa. Međutim, ako se nastavi praksa jednostranog izbora čelnih ljudi institucija poput DIK-a, ASK-a i drugih, koji će biti samo njihovi partijski vojnici, više je nego jasno da ne postoji nikakva volja da nagomilane probleme riješimo, već će se država gurnuti u dodatne podjele i tenzije“, dodaju u pokretu URA.

Kazali su i da su u cilju stvaranja bolje atmosfere i postizanja većeg konsenzusa na sastanku istakli i zahtjev za suspenziju Zakona io slobodi vjeroispovijesti.

„Na taj način bi se smanjile tenzije u društvu i poboljšao sveukupni društveni ambijent. Ukoliko se Vlada ogluši o ove zahtjeve, URA će preduzeti sve potrebne političke korake kako ne bi dozvolila da Crna Gora bude talac organizovanih kriminalnih grupa. Borićemo se, svim raspoloživim sredstvima, da se Ustav u domenu slobodno izražene izborne volje građana u potpunosti ispoštuje“, zaključuje se u saopštenju Građanskog pokreta URA.

Bonus video: