DF: Kada će Ustavni sud odlučivati po Kneževićevoj žalbi

"Očigledna je taktika da kao i u slučaju neustavnih mjera NKT-a, Milan Knežević prvo odsluži kaznu, a da sudije Ustavnog suda tek tad počnu odlučivati po njegovoj žalbi", ocjenjuje portparolka DNP-a Jelena Kljajević

2315 pregleda 4 komentar(a)
Knežević, Foto: Luka Zeković
Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.05.2020. 15:58h

Demokratski front pozdravlja odluku sutkinje Mevlide Muratović da pokrene postupak za inicijativu ocjene ustavnosti odluke NKT-a da objavi spisak crnogorskih državljana koji su bili u samoizolaciji, ali i postavlja pitanje zbog čega se ovoliko dugo čekalo kako bi smisao pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti i neustavna odluka NKT-a potpuno izgubile na značaju, saopštila je portparolka Demokratske narodne partije (DNP), Jelena Kljajević.

"Jedino su građani čiji su lični podaci bili objavljeni pretrpjeli nenadoknadivu štetu zbog neustavnog djelovanja NKT-a. Takođe nas interesuje kada sudije Ustavnog suda imaju namjeru da odlučuju po ustavnoj žalbi Milana Kneževića zbog sramne presude od četiri mjeseca kućnog pritvora, a koja im je dostavljena još 03. aprila ove godine. Gotovo da zvuči nevjerovatno da sudije Ustavnog suda još nisu našle za shodno da održe sjednicu tzv. malog vijeća i odluče po žalbama Kneževićeve odbrane, i izvrše uvid u zapisnik sa zatvorene sjednice tročlanog vijeća sudija Višeg suda u sastavu Branka Bošković, Radomir Ivanović i Miljana Pavićević koje je rezultatom 2:1 potvrdilo predsjedniku parlamentarne stranke kaznu od četiri mjeseca kućnog pritvora. Zar je toliko komplikovano pročitati stav izvjestioca sudije Branke Bošković i njeno izdvojeno mišljenje, i na osnovu žalbi advokata najzad utvrditi "veliku enigmu" da li je hol Skupštine javno mjesto u koje može svako ući, i da li parlamentarna većina uz skidanje imuniteta poslaniku istom može odrediti pritvor. Posebno iritira činjenica da su sudije Ustavnog suda po riječima Vesne Medenice sve vrijeme pandemije radile u punom kapacitetu, a da već šezdeset dana koliko se Milan Knežević nalazi u kućnom pritvoru, nisu našle za shodno da odlučuju po žalbi njegovih advokata", navodi Kljajević.

Iz DF-a su uputili pitanje - koliki je broj ustavnih žalbi koje se trenutno nalaze u Ustavnom sudu.

"Očigledna je taktika da kao i u slučaju neustavnih mjera NKT-a, Milan Knežević prvo odsluži kaznu, a da sudije Ustavnog suda tek tad počnu odlučivati po njegovoj žalbi. Ovom prilikom podsjećamo javnost da je Kneževićeva žalba sudu u Strazburu zbog presude na četiri mjeseca zatvora koje je odslužio 2018. godine već prošla faze izjašnjenja države i da smo uvjereni da će biti usvojena kao potvrda politički vođenog procesa protiv njega. I u ovom slučaju kućnog pritvora nemamo dilemu kakva će biti odluka sudija Ustavnog suda, i biće prava senzacija ako sudije budu sudile po slovu zakona, ali smo ovim reagovanjem samo željeli da ukažemo na namjernu sporost onih koji bi trebalo da štite Ustav, ljudska prava i slobode. U svakom slučaju, ostaće zabilježeno da je presudom Milanu Kneževiću ustavna kategorija Skupštine još jednom dovedena u pitanje na način što je poslaniku onemogućeno da u punom kapacitetu obavlja svoju funkciju na koju je izabran voljom građana, a da Ustavni sud gotovo dva mjeseca ne odlučuje po njegovoj žalbi. Zahvaljujući crnogorskom pravosuđu Milan Knežević je trenutno najprogonjeniji političar u Evropi, ali nalogodavci ovih sudanija protiv njega treba da znaju da je on još odlučniji u namjeri da istraje u demokratskoj borbi za oslobođenje Crne Gore", zaključila je Kljajević.

Bonus video: