Opština Tivat krije podatke

Božović je od Opštine tražio spisak svih osoba koje su po bilo kojem osnovu, 1. februara ove godine bili na platnom spisku lokalne samouprave, kao zaposleni na određeno ili neodređeno vrijeme, odnosno angažovani po ugovorima o djelu i privremenim i povremenim poslovima

2060 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) donijela je rješenja da je Opština Tivat prekršila Zakon o slobodnom pristupu informacijama, jer nije odgovorila na tri zahtjeva Gorana Božovića, nosioca istoimene građanske liste za predstojeće lokalne izbore.

Božović je od Opštine tražio spisak svih osoba koje su po bilo kojem osnovu, 1. februara ove godine bili na platnom spisku lokalne samouprave, kao zaposleni na određeno ili neodređeno vrijeme, odnosno angažovani po ugovorima o djelu i privremenim i povremenim poslovima.

Tražio je i podatke o isplatama sa tekuće budžetske rezerve Opštine Tivat u periodu od 27. jula prošle do 31. januara ove godine, kao i kopije finansijskih izvještaja o naplati korišćenja, odnosno zakupa multimedijalne sale u zgradi Opštine od 26. septembra prošle, do 31. januara ove godine.

Božović je zahtjeve za slobodan pristup informacijama podnio Sekretarijatu za finansije i lokalne javne prihode 31. janaura, ali odgovor nije dobio ni nakon isteka zakonskog roka. Zbog toga se Božović 22. marta žalio AZLP-u, a tek prije dva dana dobio je njena rješenja koja su navodno, donesena 8. maja.

U sva tri slučaja Agencija, čiji je direktor Sreten Radonjić, prihvatila je žalbu Božovića i donijela rješenja kojima utvrđuje da Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat kojim rukovodi Rajka Jovićević (DPS), nije postupio po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Zbog toga AZLP nalaže tom organu da u roku od 15 dana od prijema njene odluke, donese rješenja u vezi s Božovićevim zahtjevima.

„AZLP je konačno, nakon javne prozivke, reagovao i nakon dva mjeseca usvojio žalbe za ćutanje uprave koje sam podnio 22. marta. Sada je svima jasno da Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode krije podatke: ko je sve na platnom spisku Opštine Tivat, kako se samovoljno i netransparentno troše sredstva sa tekuće budžetske rezerve i kako je omogućeno DPS-u da zloupotrebljava državnu imovinu, neplaćanjem zakupa za korišćenje multimedijalne sale,” napisao je juče Božović na Fejsbuku.

On je pitao da li će sada Opština i odgovorni u njoj biti kažnjeni. Kazna koju bi AZLP po zakonu po tom osnovu morala “odrezati” Opštini je od 500 do 20.000 eura, a za odgovorno lice – sekretarku Jovićević, kazna bi trebalo da bude u iznosu od 200 do 2.000 eura, po svakom predmetu.

“Da li će AZLP i odgovorno lice u njoj biti kažnjeni u skladu sa navedenim zakonom jer nijesu u zakonskom roku dostavili rješenja po žalbi? Kazna za Agenciju je od 200 do 2.000 eura, a u istom iznosu i za odgovorno lice u Agenciji, po predmetu”, naveo je Božović.

Bonus video: