Maraš odgovorila predsjednici SDP: Ako ste nezadovoljni radom državnih organa, obratite se njima

Maraš je kazala kako vjeruje da je Vuksanović Stanković "solidan poznavalac" važećih pravnih propisa, ali i da je pokazala da joj je "problem samo njihovo tumačenje", pa u skladu sa tim i njihova očekivana primjena od postupajućih nadležnih državnih organa

26402 pregleda 233 reakcija 30 komentar(a)
Maraš, Foto: Boris Pejović
Maraš, Foto: Boris Pejović

Izvršna direktorica kompanije "13. jul - Plantaže" reagovala je povodom posljednjih izjava predsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović, koja je kazala da je Maraš ružna slika sistema vrijednosti, te da se ruga Crnoj Gori.

"Gospođo Vuksanović Stanković, stvarno nije bitno ko je izrekao i napisao čuvenu rečenicu koju ste omaškom ili iz neznanja, svejedno je, pripisali Meši Selimoviću. To se, kako kažete, može desiti svakom. Nije za zamjeriti nepoznavanje i omaške izrečene prilikom citiranja Andrića, Selimovića i drugih književnih veličina. Ono što Vam se može zamjeriti jeste neodoljivi i gotovo hedonistički apetit, da u svom političkom diskursu istrajavate u polju velike literature, polju koje Vam tako upadljivo nije blisko, rabeći velike misli i naslove kroz niskobudžetne i provizorne metafore, sve u pompeznim pokušajima moje difamacije. Ono što Vam se zasigurno mora zamjeriti je ovom prilikom pokazana mjera nekompetencije u polju u kojem se smatrate stručnim - polju prava. Važno je da ste imali nesumnjivu namjeru da me kroz ovaj Andrićev citat javno profilirate i izbrendirate, i tako predstavite i približite crnogorskom narodu. Istina je i da ste o meni dosta toga negativnog saopštili iz skupštinske klupe, uz neodržive pravne elaboracije, čije manjkavosti prepoznaju i sa lakoćom razobličavaju diplomirani pravnici, koji pripravnički staž odrađuju u našoj kompaniji", navodi Maraš u reagovanju.

Kazala je kako vjeruje da je Vuksanović Stanković "solidan poznavalac" važećih pravnih propisa, ali i da je pokazala da joj je "problem samo njihovo tumačenje", pa u skladu sa tim i njihova očekivana primjena od postupajućih nadležnih državnih organa.

"Zbilja, u mom i Vašem poslu nije od krucijalnog značaja čitanje lijepe književnosti i poznavanje svih tih, nekad zgodnih i korisnih, literalnih detalja. Ipak se mora prepoznavati i znati materija svoje struke i nauke, a posebno Vi koji ste se, kao doktor pravnih nauka, dohvatili političkog javnog djelovanja! Iako možemo sporiti da li Vam je i u kojoj mjeri stalo do istine, nesporno Vam je stalo do sopstvenog političkog, požudno - režećeg javnog prezenta. Bez obzira na to, morate dati sve od sebe da se stručno upristojite. Da biste sve svoje očigledne i nesporne pravno - inkvizitorske sposobnosti manipulisanja činjenicama podveli pod prethodno (po Vašoj volji) probrane pravne norme, koje bi opet, prema sopstvenoj volji i tumačili i primjenjivali, neophodno je da nekako dođete na vlast i pokušate uspostaviti takav “socijaldemokratski” pravno-politički sistem, koji meni najavljujete riječima: “Za bahatost, za već javne sumnje u kršenje zakona, za ugovore koji su štetni za kompaniju, kada ovo društvo bude imalo više pravde i vladavine prava, sigurna sam da će Vam Andrićeva “Prokleta avlija” biti omiljena literatura. “ Vjerujem da ste solidan poznavalac važećih pravnih propisa. Pokazali ste da Vam je problem samo njihovo tumačenje, pa u skladu sa tim i njihova očekivana primjena od postupajućih nadležnih državnih organa. U mom slučaju, Vas ne zanima činjenica da su nadležni državni organi postupali po svim podnijetim krivičnim prijavama protiv mene i da su iste odbačene. S obzirom da ni mene ne zanima takav Vaš stav, ukoliko ste nezadovoljni njihovim radom logično bi bilo da se obratite istima! Ponašate se kao da su ključevi od “Proklete avlije” kod Vas, u sobi na malom noćniku; ako su stvarno tamo, ne oklijevajte, uzmite ih odmah … kad ste već postali ekskluzivni najavljivač sporosti i dostižnosti pravde u mom slučaju, Vi od danas budite i prokleti avlijanerski portparol i kreator zamagljenih iznenadnih jutara. Krenite slobodno sa uspostavljanjem revolucionarnih zakona, morala i pravde. Započnite svjetsku reformu davno reformisanog socijaldemokratskog pokreta, izvršite reviziju revizije, postanite i međunarodno poznati socijaldemokrata", navodi Maraš.

Sigurna je, kako je dodala, da se nobelovac Ivo Andrić "ne bi naljutio na Vas zbog toga što ste ga zamijenili sa velikim Mešom Selimovićem".

"Šta više, on bi Vama bio oduševljen! Tako da bi Andrić, u nekom fantastičnom rasporedu uloga, upravo Vama - ako bi kojim nadrealnim slučajem bio u prilici da dramski postavi svoju “Prokletu avliju” - povjerio zahtjevnu ulogu Upravnika carigradskog zatvora, Karađoza alijas Latif age. I Karađozova prokletinjska maksima: “da niko nije nevin, da tu nema nevinih i da niko tu nije slučajno” je neodoljivo slična Vašem kabadahijskom odnosu prema meni, odnosno prema tom “prokletom” pravnom institutu koji se zove pretpostavka nevinosti. Naravno, Ivo Andrić bi to uradio, ali pod uslovom da je upoznat sa svim Vašim javnim govorima i ovom pisanom objavom upućenoj meni, jer Vi ste stvarno lijepa slika sistema vrijednosti Proklete avlije - “onog mjesta” u prelijepom Carigradu, okruženog zidinama, iz kojeg se vidi samo parče neba – na koji me ovom prigodom podsjećate i u koju bi ste me tako lagano i od srca ućerali. Stvarno je važno, gospođo Vuksanović Stanković, da nijeste nešto ukrali, lažirali neki finansijski izvještaj ili potpisali neki štetan ugovor, a sigurna sam da nijeste ni imali prilike za to! Ni ja nijesam to činila, ali sam imala prilike. Tu je razlika između mene i Vas, a ta velika razlika je možda i razlog Vaše frustracije?! … Strpite se, biće prilika i za to, mladi ste! Eto, kako samo znate lijepo, nepravnički goropadno i neselektivno da iskoristite sve svoje prilike za prikupljanje prijeko potrebnih političkih poena?! Ne brinite se gospođo Vuksanović Stanković, jer Vi to znate, a i možete! Na koncu, za razliku od Latif age, Vi zaista odajete utisak da ste “latifni” (latif -arap. nježan, ljubazan, srdačan, drag i blag) … Jednog jutra, možda - ako se zaista i pokažete kao "latifni" - narod i zapjeva: Prokleta bi bila avlija, da tebe ne bi Draginja", zaključila je Maraš u reagovanju.

Bonus video: