Opozicija ignorisala Brajovića, čeka ih Perović

Predsjednik Skupštine kritikovao kolege jer nijesu došli, SDP optužio za “sakupljanje mrvica sa stola”. Jedan od vođa “Odupri se” podsjeća na obaveze iz Sporazuma o budućnosti

19462 pregleda 65 reakcija 30 komentar(a)
“Nije baš veliko dostignuće to što šalju saopštenja ili izbjegavaju razgovore”: Sastanak kod Brajovića, Foto: Boris Pejović
“Nije baš veliko dostignuće to što šalju saopštenja ili izbjegavaju razgovore”: Sastanak kod Brajovića, Foto: Boris Pejović

Predstavnici opozicionih partija juče se nijesu pojavili na sastanku koju je sazvao predsjednik Skupštine Ivan Brajović i na kome je trebalo razgovarati o izbornim uslovima, a u međuvremenu na dijalog o sličnoj temi pozvao je Džemal Perović, jedan od vođa bivšeg građanskog pokreta Odupri se.

Planirano je da se potpisnici Sporazuma za budućnost sretnu ove sedmice kako bi razmijenili mišljenja oko toga treba li uopšte izlaziti na izbore, a da li će šta biti od toga zavisi od odgovora koji treba da pošalju Peroviću do sjutra popodne, saznaju “Vijesti”.

Perović je potvrdio da je potpisnicima Sporazuma predložio okupljanje, ali nije želio da govori o detaljima i tome ko je potvrdio dolazak.

Razgovorima kod predsjednika Skupštine Ivana Brajovića juče su prisustvovali uglavnom lideri partija vladajuće koalicije, pa je šef parlamenta nakon njega poručio kolegama iz opozicije da njihov nedolazak pokazuje “nedostatak odgovornosti za izbornu volju i ambijent, kao i za ukupan napredak društva”. Poručio je da su vrata za razgovor o transparentnosti izbornog procesa i ambijenta sa opozicijom i dalje otvorena, ali da neće dozvoliti uslovljavanje. “Zato mislim da ako žele da budu odgovorni, onda treba da razgovaraju, da pokušamo da vidimo koji je to minimum stvari kojima možemo unaprijediti izborni proces u Zakonu o izboru poslanika i odbornika, bez ikakvog uslovljavanja uz potpunu otvorenost za razgovor”, rekao je Brajović novinarima nakon sastanka.

On je kolegama iz opozicije poručio da “nije baš veliko dostignuće i uspjeh to što šalju saopštenja ili izbjegavaju razgovore”.

Kazao je da su se pojedinci iz opozicije premišljali da li da dođu na sastanak, ali da je očigledno da “postoji strah jednih od drugih”.

“Da neko iskoči iz te matrice jer se možda nada nekom koalicionom sazivu, nekom koalicionom nastupu na izborima koji bi eventualno mogao da im omogući spašavanje golog parlamentarnog statusa”, poručio je Brajović.

On je posebno komentarisao bivšu partiju - SDP, navodeći da nijesu napustili vlast zbog Crne Gore, “nego su razmišljali da sa drugim partnerima prave vlast”.“ Sa Demokratskim frontom i ostalim društvom im je to uspjelo u Budvi, u Kotoru za neko vrijeme, u Herceg Novom, ranije u Kolašinu. Srećom, to im nije uspjelo na državnom nivou. Da ne govorim koliko je licemjerno kada danas kritikuju lokalnu vlast u Budvi, u kojoj i danas sjede zarad nekoliko mrvica sa trpeze koje su im udijelili koalicioni partneri”, kazao je Brajović.

Lider Demosa Miodrag Lekić juče je poručio da bi vlast trebalo da podrži Rezoluciju o društvenom konsenzusu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize kao uslova za održavanje demokratskih izbora, ukoliko joj je stalo do fer izbora.

Sastanku su prisustvovali lider DPS Milo Đukanović, Liberalne partije Andrija Popović, Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, Bošnjačke stranke Rafet Husović. Takođe i lideri albanskih partija Force- Nazif Cungu, Albanske alternative Nik Đeljošaj, a ispred Demokratske unije Albanaca potpredsjednica Hatidža Đoni.

Brajović je istakao da su ponovo stavili u proceduru Zakon o izboru poslanika i odbornika, kako bi omogućili da se još jednom razgovara o njegovom eventualnom unapređivanju. Podsjetio je da je za usvajanje tog krovnog zakona potrebna podrška dvije trećine poslanika, pa time i opozicije.

Odgovarajući na pitanje zašto insistiraju da se promijeni izborno zakonodavstvo iako govore da je dobro i kad su svjesni da ne mogu imati dvotrećinsku podršku u parlamentu, Brajović je rekao da je stav međunarodne zajednice da je zakonodavsto dobro ali da oni “kao odgovorna vlast žele da eliminišu moguće prigovore”. Brajović može na dijalog samo sa Specijalnim tužilaštvom

Iz Socijaldemokratske partije poručili su predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću da on “ozbiljan” dijalog može da ima samo sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

“Ivan Brajović je, nažalost, od Skupštine napravio parlamentarnu karikaturu, a od sebe ozbiljnog kandidata da zamijeni Svetozara Marovića. Jedino je Marović više od njega bio na razgovorima kod specijalnih tužilaca. Takav predsjednik Skupštine nema autoritet da vodi ozbiljan politički dijalog”, odgovorio je SDP.

U saopštenju poručuju Brajoviću da “ozbiljan” dijalog može da vodi samo sa SDT-om i u tom dijalogu da odgovora na “teška” pitanja.

Brajovićava SD oglasila se zatim optužujući SDP da je minorna i da je gotovo ispod cenzusa.

Bonus video: