Darmanović na sastanku Globalne koalicije za pobjedu nad Islamskom državom

U fokusu sastanka, koji je bio prvi nakon velikog uspjeha koji je Koalicija ostvarila oslobađanjem teritorija pod kontrolom terorista i proglašenja pobjede nad Islamskom državom, bili su stabilizacija i rekonstrukcija oslobođenih područja Iraka i Sirije
0 komentar(a)
Srđan Darmanović Kuvajt, Foto: Mvp.gov.me
Srđan Darmanović Kuvajt, Foto: Mvp.gov.me
Ažurirano: 13.02.2018. 11:57h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je na sastanku Globalne koalicije za pobjedu nad Islamskom državom koja se održava u Kuvajtu.

Domaćini sastanka bili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Države Kuvajt Sabah Al Halid Al Sabah i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Reks Tilerson.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, u fokusu sastanka, koji je bio prvi nakon velikog uspjeha koji je Koalicija ostvarila oslobađanjem teritorija pod kontrolom terorista i proglašenja pobjede nad Islamskom državom, bili su stabilizacija i rekonstrukcija oslobođenih područja Iraka i Sirije.

"Tokom izlaganja, crnogorski šef diplomatije ponovio je posvećenost Crne Gore borbi protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma, i informisao o naporima Crne Gore na regionalnom i globalnom planu u cilju suzbijanja ovih bezbjednosnih izazova. Istakao je spremnost naše države da u granicama svojih mogućnosti preuzme odgovornost za projektovanje bezbjednosti i stabilnosti i nastavi sa konkretnim doprinosom aktivnostima Globalne koalicije. Zaključeno je da je Koalicija u dosadašnjem djelovanju pokazala jedinstvo i veliku odlučnost da porazi ISIS, a takav pristup donio je konkretne rezultate s obzirom da je ova teroristička organizacija izgubila gotovo sve teritorije koje je kontrolisala u Iraku i Siriji. Na toj liniji, dogovorene su dalje aktivnosti kako bi se ISIS porazio u potpunosti, te sanirale posljedice njihovog djelovanja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na sastanku usvojeni principi budućeg angažovanja djelovanja Koalicije kako bi aktivnosti Islamske države u potpunosti bile neutralizovane.

Bonus video: