Lalošević: Darmanović odašilje strelice na državni vrh Srbije, nije na njemu da vjernike svrstava u neprijatelje

"Gospodine Darmanoviću, ostavite se dnevno-političkih šićardžijskih računa. Intenzivirajte i unaprijedite odnose sa susjednim državama, posebno bratskim. Pospješite regionalne inicijative i ohrabrite unapređenje odnosa u parlamentarnoj dimenziji. To je posao ministra vanjskih poslova, a ne potpaljivanje vatre i narušavanje bratskih odnosa između Srbije i Crne Gore", rekao je Lalošević

2590 pregleda 4 komentar(a)
Vasilije Lalošević, Foto: SNP CG
Vasilije Lalošević, Foto: SNP CG

Vasilije Lalošević, funkcioner Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP CG) izjavio je da umjesto da poradi na regionalnoj saradnji i pojača aktivnosti za ispunjavanje uslova za pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović odašilje strelice na državni vrh Srbije i svoje kolege u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Darmanović je danas tokom sjednice Skupštine Crne Gore izjavio kako "srpski državni vrh sa medijima koje kontroliše, a potpomognut svojim političkim saveznicima u Crnoj Gori koristi priliku da stvara ili podiže tenzije u Crnoj Gori, kako bi pod izgovorom navodno ugroženih srpskih interesa izazvao političku nestabislonst."

Lalošević je kazao kako je još prije desetak godina, zahvaljujući SNP CG koja je bila predlagač, usvojena Deklaracija za ispunjavanje uslova za početak pregovora sa EU i da je tada dogovoreno da treba iskoristiti postojeći konsenzus svih u Crnoj Gori o pristupanju evropskoj porodici naroda, ističući da su Darmanovićevi prehodnici bili mnogo kooperativniji i racionalniji od njega, ali da su potvrdili tezu SNP-a da Crna Gora mora uložiti dodatne napore i učiniti mjerljive rezultate u ispunjavanju obaveza iz preporuka Evropske komisije i Evropskog savjeta.

"Ekspresno ste reagovali i pozvali ambasadora Republike Srbije na razgovor zbog njegovog, sasvim opravdanog, protesta izrečenog povodom puštanja Tompsona na RTCG na Dan pobjede nad fašizmom. Nažalost, niste našli za shodno da prekorite one koji su dozvolili da dođe do takvog incidenta u zemlji koja navodno baštini antifašizam kao jednu od svojih temeljnih vrijednosti, već onoga ko je na tu nesuvislost ukazao", navodi se u saopštenju Laloševića.

"Gospodine Darmanoviću, ostavite se dnevno-političkih šićardžijskih računa. Intenzivirajte i unaprijedite odnose sa susjednim državama, posebno bratskim. Pospješite regionalne inicijative i ohrabrite unapređenje odnosa u parlamentarnoj dimenziji. To je posao ministra vanjskih poslova, a ne potpaljivanje vatre i narušavanje bratskih odnosa između Srbije i Crne Gore", rekao je Lalošević.

Lalošević ističe kako Darmanović svojim komentarima ne može nauditi ni Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, koja je temelj državnosti Crne Gore, ali da nije na njemu da vjernike svrstava u red neprijatelja Crne Gore.

"Mi u SNP očekujemo od ministra vanjskih poslova da se posveti poslovima koji mu pripadaju, te da se ostavi nepotrebnog podgrijavanja tenzija i rasplamsavanja strasti u odnosima sa Srbijom, što nam nikako nije potrebno i nikome ne može donijeti dobro. Vrijeme je da se okrenemo dijalogu i prevazilaženju razmirica, a da podjele i svađe ostavimo u prošlosti. Samo tako možemo osigurati prosperitetnu budućnost za sve naše građane", zaključuje Lalošević.

Bonus video: