Jelušić: Nadležni organi će imati pune ruke posla, u deset do 12 se vade neka nova dokumenta

Zamoljen da prokomentariše da li će DPS kompletirati zahtjev za smjenu predsjdnika budvanskog parlamenta Krsta Radovića (Demokratska Crna Gora), koji je kako tvrde u vlasti nepotpun, Jelušić je kazao "ne pada nam na pamet"

15399 pregleda 252 reakcija 37 komentar(a)
Sa presa DPS Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa presa DPS Budva, Foto: Vuk Lajović

Lider budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Jelušić kazao je da će nadležni organi imati pune ruke posla da procesuira sve ono što se dešavalo tokom dvije sjednice Skupštine opštine (SO) Budva, i da se detaljno ispitaju sva kršenja zakona, poslovnika i statuta.

SO Budva nije glasala o smjeni predsjednika SO Budva Krsta Radovića, nakon što je u ponoć istekao zakonski rok od 30 dana da se izjasni. Vlast je sinoć pokazala dokument sa jednim, a DPS sa 17 potpisa na dokumentu predloga za razrješenje Radovića.

"Ni ova sjednica nije ispunila osnovnu funkciju zbog čega je sazvana. Vjerujemo da je ne samo budvnaskoj, nego i široj crnogorskoj javnosti jasno koliko je bilo kršenja zakona, Poslovnika i Statuta i svih onih procedura koje su trebale biti ispoštovane od samoga dana sazivanja sjednice i rasprave, i davanja mogućnosti da se odbornici izjasne o inicijativi. Ako rok od 30 dana nije bio dovoljan da se sjednica održi i glasa o inicijativi, onda se radi o svjesnoj namjeri da se dođe do ovog scenarija", kazao je Jelušić na sinoćnjoj konferencioji za novinare.

Jelušić je naglasio da je sjednicu na početku vodilo neovlašćeno lice, kao i da nije ispoštovan rok koji bio propisan zakonom i procedurom.

"Jasno je da se zakon nije poštovao, vjerujem da je javnost vidjela u finalu zasijedanja taj dodatni scenario, gdje se u deset minuta do 12 vade neka nova dokumenta , neka nova saznanja, kao da materijal nije bio u rukama 30 dana od skupštinske službe do odbornika. Mi smo ozbiljna partija, imamo uredan dokumenta koji smo na vrijeme shodno zakonu i proceduri predali. Ako se ovdje bude radilo o nekim postupanjima, svjesnom činjenju nekih lica, onda tu možemo smatrati da osim kršenja zakona, Statuta i procedura, ovdje imamo i neka druga krivična djela, pomaganje u vršenju krivičnih djela", kazao je Jelušić.

On je dodao da su odbornici DPS pokazali visok stepen demokratskog kapaciteta, kulture, uzdržanosti.

"Kondicija će trebati za ubuduće, za neka dalja postupanja, ali nadam se da će se u narednim danima nadležne institucije baviti svim onim postupanjima, činjeniciama i dokumentima koji s u bili vezani za održavanje ove i prethodne sjednice", naglasio je Jelušić.

Upitan da li namjeravaju da organizuju samostalnu sjednicu, Jelušić je kazao da "nigdje ne žure".

" O svim našim potezima koji budu planirani u narednom periodu bićete obaviješteni. Svi naši potezi kao ozbiljne partije će biti u skladu sa zakonom, procedurom i uz poštovanje maksimalnih demokratskih standarda, poštujući sve naše političke razlike. Te političke razlike nećemo rješavati na ovakav način koji smo ovih dana vidjeli u Budvi, gdje smo vidjeli scenografiju vulgarnosti , primitivizma, svega onoga što nije dostojno bilo kome mjestu u Crnoj Gori, a pogotovo ne Budvi. Ali, vjerujte da imamo dosta demokratskog kapaciteta i kondicije da sve ono što je bilo pred nama, a nigdje ne žurimo, da sve što treba da se odradi, da se ispoštuje zakon i procedura i da to riješimo onako kako to čini ozbiljna partija", naglasio je Jelušić.

Zamoljen da prokomentariše da li će DPS kompletirati zahtjev za smjenu predsjdnika budvanskog parlamenta Krsta Radovića (Demokratska Crna Gora), koji je kako tvrde u vlasti nepotpun, Jelušić je kazao "ne pada nam na pamet".

"Mi smo prvi put predali zahtjev onako kako treba, uradili na način kako to podrazumijeva zakon, procedura. Ne bih volio da od ovoga pokrećemo neke dodatne postupke i da pričamo o pomaganju u vršenju krivičnog djela. Lično sam ja, odbornica Snežana Kuč i sekretar partije predali zahtjve i uradiili onako kako to propisuje zakon i procedura", kazao je Jelušić.

Bonus video: