SO Pljevlja: Nije prihvaćen predlog da se raspravlja o inicijativi o poništenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Osim ovog predloga za dopunu dnevnog reda Odbornici, skupštinska većina odbila je sve predloge opozicije za dopunu dnevnog reda

2011 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Goran Malidžan
Sa sjednice, Foto: Goran Malidžan

Odbornici skupštinske većine(DPS-SD-BS) nisu danas prihvatili predlog Nove srpske demokratije da se u dnevni red današnje sjednice lokalnog parlamenta raspravlja o donošenju Deklaracije o pokretanju inicijative o poništenju zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Jedan od odbornika Demokratske partije socijalista Srđan Pivljanin podržao je predlog opozicije, ali njegov glas nije bio dovoljan opoziciji koja u lokalnom parlamentu ima 15 odbornika da u dnevni red uvrsti raspravu o ovom dokumentu. Pivljanin je jedan od dva odbornika DPS-a koji su početkom godine prisustvovali sjednici lokalnog parlamenta uprkos protivljenju opozicije vrha partije a na kojoj se trebalo da raspravlja o Zakonu o slobodi vjeroispojevsti po inicijativi građana.

Drugi odbornik Predrag Cvijović koji je takođe bio u skupštinskim klupama početkom godine kada je na dnevnom redu bila rasprava o Zakonu o slobodi vjeroipsoevjsti, danas nije prisustvovao sjednici lokalnog parlamenta.

Predlagač odluke odbornik Nove Milan Lekić tražio je da se o njegovom predlogu odbonici izjasne prozivkom a ne podizanjem ruku, ali skupštinska većina je odbila taj predlog, što je smatraju u opoziciji suprotno Poslovniku SO Pljevlja.

Osim ovog predloga za dopunu dnevnog reda Odbornici, skupštinska većina odbila je sve predloge opozicije za dopunu dnevnog reda.

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je ovakvim odnosom prema predlozima opozicije skupštinska većina pokazala da zastupa politiku prošlosti.

Ni jedan predlog opozicije nijeste imali hrabrosti da uvrstite u dnevni red. Svaki predlog Demokrata utemeljen je na zakonu“, rekao je Rovčanin.

Na samom početku sjednice odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić tražio je da se sa skupštinske govornice ukloni nalljepnica sa grbom Opštine Pljevlja jer kako tvrdi nije u skladu sa Statutom opštine.

„Statutom je propisano da grb ima crvenu plavu i bijelu boju, a a vi ste bijelu zamijenili crnom bojom. Prestanite da se neodogovorno odnosite prema simbolima Opštine i države“, rekao je Bajić.

Predsjednik Skupštine Dragiša Sokić izvinio se odbornicima zbog tog propusta i najavio da će sa skupštinske govornice ukloniti grb koji nije u skladu sa Statutom na prvoj narednoj pauzi.

U 14 časova, nakon četvorosatnog rada data je pauza redovna jednoipočasovna pauza a do tada odbornici su uspjeli da usvoje dnevnni red a predsjednik opštine Igor Golubović započne izlaganje o Izvještaju o radu predsjednika Opštine za prošlu godinu.

Zbog obimmnog dnevnog reda predviđeno je da lokalni parlament zasjeda danas i sjutra.