o odgovoru na korona-krizu

Bošković: Sve urađeno dijelom velika zasluga članstva u NATO

Ministar odbrane je istakao da Crna Gora nema dilemu da je budućnost Zapadnog Balkana u Alijansi

2276 pregleda 12 komentar(a)
Bošković, Foto: Screenshot/TVCG
Bošković, Foto: Screenshot/TVCG

Vojska Crne Gore iskoristila je tri godine članstva u NATO i Vlada je s pravom investirala u Vojsku, što se pokazalo opravdanim, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković. On je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da smo sve tražene savjete i pomoć od NATO dobili u najkraćem mogućem roku, bilo bilateralno ili multilateralno.

"Ono što je evidentno je da smo uspjeli da izgradimo one kapacitete koji su neophodni kako bismo mogli da promovišemo mir, ali i izgradimo kapacitete da ojačamo naše institucije kako bi mogle da odgovore na krizu", kazao je Bošković i dodao da se to veoma dobro pokazalo u toku epidemije koronavirusa.

On je ocijenio da je Crna Gora odreagovala na najbolji način, te da je sve urađeno u prethodnom periodu jednim dijelom velika zasluga članstva u NATO, prenosi portal RTCG.

Bošković je kazao da je Crna Gore veliki zagovornik politike otvorenih vrata, odnosno da sve zemlje Zapadnog Balkana jednog dana postaju punopravne članice NATO.

"Bili smo možda najbolji advokat da Sjeverna Makedonija postane članica NATO. Nema sumnje da sve ono što smo mi i Sjeverna Makedonija uradili doprinosi stabilnosti na Balkanu", naglasio je Bošković.

On je istakao i da Crna Gora nema dilemu da je budućnost Zapadnog Balkana u NATO.

"Da na taj način prevaziđemo istorijske podjele i omogućimo sigurnost i bezbjednost svih građana i nastavimo da sprovodimo reforme kako bismo postigli krucijalni cilj - bolji život za sve građane", kazao je Bošković.

On je najavio da će nastaviti sa modernizacijom oružanih snaga.

"Radimo to na jedan kvalitetan i pametan način, način koji je prilagođen Crnoj Gori. Pored materijalnih, imamo velika očekivanja i od same formacije Vojske i mislim da to radimo na jedan kvalitetan način", ocijenio je on.

Crnogorski kontingent se, shodno odluci NATO, povlači iz misije u Avganistanu.

"Sagledaćemo situaciju i vjerovatno se opredijeliti za učešće u nekoj od regionalnih misija", kazao je ministar za TVCG.

Preporučujemo za Vas