Pejović: Provjerite, pa onda osuđujte; Pak: Ne znam šta je bilo netačno

Iz MEP su kazali da Pejović nije hvalio Kinu, Tursku i Rusiju, već analizirao snagu i realni politički uticaj trećih država na Zapadni Balkan, bez dovođenja u pitanje evropskih vrijednosti, važnosti i ispravnosti evropskog puta Crne Gore
71 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović
Aleksandar Andrija Pejović
Ažurirano: 12.02.2018. 11:59h

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović pozvao je na Tviteru predsjednicu Žena Evropske narodne partije Doris Pak "provjeri činjenice prije nego krene sa osudama i kritikama, jer je to znak osnovne korektnosti" u reagovanju na pisanje bivše dugogodišnje poslanice Evropskog parlamenta, koja je Pejovića upitala "šta će on u EU", ako hvali Kinu, Tursku i Rusiju.

Uputio ju je na saopštenje Vladinog resora u kojem se navodi da u emisiji "Živa istina" nije hvalio Kinu, Tursku i Rusiju, već analizirao snagu i realni politički uticaj trećih država na Zapadni Balkan, bez dovođenja u pitanje evropskih vrijednosti, važnosti i ispravnosti evropskog puta Crne Gore.

Pak je potom odgovorila Pejoviću i kazala da nije osuđivala njegovu izjavu, već da se prosto zapitala zašto još uvijek želi u EU, ako već posjeduje određena saznanja.

"Šta nije tačno u vezi ovoga? Molim Vas da provjerite činjenice sa Vaše strane", napisala je Pak.

Iz ministarstva su u saopštenju naveli da je Pejović više puta tokom emisije ponovio da je Crna Gora snažno posvećena uvođenju evropskih standarda i kvaliteta života i da je upravo zajednica vrijednosti EU ono čemu Crna Gora teži. Stoga ukazujemo da dio ministrovog odgovora koji je izvučen iz konteksta može da doprinese pogrešnom i nepotpunom informisanju građana", navode iz ministarstva.

Kako pojašnjavaju, Pejović je u jednom segmentu emisije govorio o uticaju trećih sila na Zapadni Balkan, te potrebi većeg prisustva i angažovanja EU u regionu i stavovi ministra na ovu temu su, dodaju iz ministarstva, jasni, nedvosmisleni i konzistentni "što je očigledno, kako iz čitave ove emisije, tako i iz drugih javnih nastupa ministra Pejovića."

Stavovima ministra i resora na čijem čelu, kako su kazali, najbolje govore dobri rezultati u pristupanju EU. A oni su, kako smatraju u ministarstvu, nesporni.

Iz ministarstva su i ukazali na segment Pejovićevog gostovanja na televiziji.

"Na konstataciju urednika da se EU nije navikla na činjenicu da ima konkurenciju na Zapadnom Balkanu, te da je sve jači uticaj Moskve, Kine i Turske, dok EU nudi šmrcave priče o našoj zajedničkoj prošlosti i budućnosti, o politici otvorenih vrata i stalno diže ljestvice standarda koje treba da ispunimo, ministar Pejović je odgovorio sljedeće: 'Ja zaista gledam na priključivanje EU kao na priključivanje jednoj zajednici vrijednosti. Ako pođemo od te premise da je to nešto čemu težimo. Sjetimo se dakle 70-tih kad je KEBS krenuo s pričom o vrijednostima, Helsinki, itd. To je nešto što vam nudi ta EU. Ona možda nije efikasna kao Turska. Nije možda toliko sposobna da zaista rješava brzo pitanja kao Rusija, nije spremna da uloži toliko milijardi kao Kina. Ali ona nudi jedan okvir koji podrazumijeva ono čemu težimo ovdje kao što bi trebalo da teži cijeli kontinent. To su jake institucije'," zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Bonus video: