Jokić: Hrapoviću nemojte više braniti ljekare

On je naglasio da se ni oni kao ljekari se ne slažu sa medicinskim dijelom izjave ministra Lončara, ali, kako su kazali, odbacuju i Hrapovićev cinizam "u nastojanju poniženja medicinske nauke u zemlji gdje je 90% crnogorskih ljekara naučilo sve što zna o medicini"

17646 pregleda 1239 reakcija 12 komentar(a)
Danilo Jokić, Foto: UCG
Danilo Jokić, Foto: UCG
Ažurirano: 09.06.2020. 11:21h

Danilo Jokić je ispred Medicinskog tima UCG-a reagovao na jučerašnje saopštenje ministra zdravlja Kenana Hrapovića, koji je u odgovoru ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru, između ostalog kazao da neće dozvoliti napade na crnogorske zdravstvene radnike, kazao da su ljekari zbunjeni, ali ne i iznenađeni kako kažu količinom mržnje i uvreda koje je Hrapović kao resorni ministar koji "nažalost predstavlja i državu i nas", iznio na račun kolega iz Srbije.

"Dozvolili ste sebi luksuz, da kao ekonomista i ne baš proslavljeni član Vlade, srpskom ministru zdravlja, ipak hirurgu, objasnite neke stvari iz oblasti struke? Neviđeno do sada i po sada", kaže se u saopštenju.

On je naglasio da se ni oni kao ljekari se ne slažu sa medicinskim dijelom izjave ministra Lončara, ali, kako su kazali, odbacuju i Hrapovićev cinizam "u nastojanju poniženja medicinske nauke u zemlji gdje je 90% crnogorskih ljekara naučilo sve što zna o medicini".

"Vakcinu proizvedenu tamo doživjeli bi kao našu, gospodine ministre, jer smo najbliži, a komšijski uspjeh je i lični, ako je neko iskren", kaže se u saopštenju.

"To su vas valjda davno naučili. Bolje se zapitajte, zar mi nismo u stanju proizvesti jednu medicinsku masku, koju ni hirurzi nisu imali na početku pandemije. To znamo i Vi i mi, mi uz to i pamtimo. Kod Vas lično, recimo, tih maski nije nedostajalo", kaže se u saopštenju Jokića.

Kako tvrdi Jokić, dok su crnogorski ljekari rizikovali živote, Hrapović je zajedno sa dijelom ljekara-političara iz NKT, najavljivao skori dolazak opreme.

"I kada ste proglasili corona free stanje sve je stiglo. Primorali ste nas potom da zajedno sa građanima kupujemo te iste maske za ulazak u markete, a nije ih, tokom epidemije, bilo dovoljno ni u hirurškim salama. Da uvoznički lobiji ne uzgubi profit? Valjda je sada jasno da je to razlog", kaže Jokić.

On je istakao da cinizam ministru zdravlja nije dopušten.

"Nažalost, pokazali ste više puta da bi vam to mogao biti nadimak. Zar se ne zapitate gdje odoše crnogorski ljekari nakon što su bili na ispomoć u matične kuće po Crnoj Gori? Nisu ni u Njemačku, ni u Sloveniju, ni u Holandiju, ni u Hrvatsku. Ne, tamo ne mogu ući iz corona free države. Svi su otišli na dalje edukacije u zemlju, čije vi eminentne stručnjake nazvaste: "specijalisti za šoping, majstori prikrivanja informacija, utjerivači straha"", kaže se u saopštenju.

Jokić je poručio Hrapoviću da medicinske radnike ne brani.

"Da ste ikada razumjeli šta je zdravstvo i kakva je medicinska nauka nikada tako nešto ne biste saopštili. U ime nas ljekara koji svoj politički stav izražavaju kroz Ujedinjenu Crnu Goru, nikada ne zaboravljajući da smo ipak i prije svega medicinski radnici, poručujem Vam da nas ne branite. Na oštre riječi se može odgovoriti oštro ali u svijetu nauke za to morate imati kvalifikacije, ili imati ili ćutati. Da li je moguće da i pomišljate kako smo zaboravili Vaše bahaćenje od onomad? Hvalospjevno ste krajem maja poslali preko dvjesta mladih ljudi, studenata, avionima u zemlju, koja je kako Vi kažete izgubila bitku sa Kovidom? Poslali ste ih kao ministar u zemlju sa rizikom infekcije?", pita se Jokić, i dodaje da Hrapović treba da odgovara pred sudom

"Sada im ne date da se vrate. To je cinizam, nad cinizmom. Pitajte ih, odgovoriće Vam. Ni oni se ne slažu sa Vašim ocjenama, ni hermetički zatvorenom granicom preko koje ste ih eksportovali. Proći će funkcija koju niste zaslužili, a mi ljekari ćemo i dalje na kongresima sa kolegama iz Srbije razmenjivati iskustva, učiti na greškama jednih i drugih i tražiti najbolja rešenja. Vaša funkcija obavezuje, ali samo pod uslovom da znate i da ste je dostojni. Bili biste dužni da mirite, širite saradnju, da razgovarate i razumijete, čak i onog ko ne razumije Vas", kaže se u saopštenju.

"Nemojte nas više nikada braniti jer Vi to ne zaslužujete i ne umijete. Vi ne možete ni sebe da odbranite", zaključio je Jokić.

Prim. dr Danilo Jokić - Medicinski tim UCG

Bonus video: