Darmanović: Odnosi sa Srbijom najgori od obnove nezavisnosti


„Određeni politički krugovi, svjetovni ili duhovni, u Srbiji nikako ne mire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna i suverena država, da je članica NATO i daleko odmakla u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je Darmanović u intervju za Danas

8508 pregleda 535 reakcija 37 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Shutterstock
Srđan Darmanović, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2020. 12:24h

Određeni politički krugovi u Srbiji nikako se ne mire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna i suverena država, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, dodajući da su odnosi dvije države na najnižoj tački od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

„Određeni politički krugovi, svjetovni ili duhovni, u Srbiji nikako ne mire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna i suverena država, da je članica NATO i daleko odmakla u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je Darmanović u intervju za Danas.

Kako je naveo, ti krugovi se naročito ne mire sa tim da se Crna Gora u unutrašnjoj i spoljnoj politici ponaša prevashodno u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima.

„Konstantno miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, koje je ponovo postalo evidentno, posebno nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, dovodi do toga da naši odnosi nijesu onakvi kakvi bi trebalo da budu između, kako se stalno u Srbiji ističe, „bratskih naroda““, rekao je Darmanović.

On je kazao da je retorika koja se protiv Crne Gore koristi dobro poznata i imala je, u ne tako davnoj prošlosti, teške posljedice po čitav region i po samu Srbiju.

„Ona svjedoči da je zvanični Beograd u odnosima sa Crnom Gorom suštinski prihvatio platformu nacionalističkih krugova kao svoju“, rekao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, nije isključeno da je jedan od razloga takve retorike i kampanje i mobilizacija biračkog tijela u susret skorim izborima, ali se to, kako je kazao, ne može prihvatiti kao opravdanje.

„Imajući sve u vidu, moram, nažalost, da se saglasim sa konstatacijom da su odnosi između dvije države na najnižoj tački od proglašenja nezavisnosti 2006. godine“, rekao je Darmanović.

On je istakao da je Crna Gora uvijek težila dobrosusjedskim odnosima sa Srbijom, kakve ima i sa ostalim zemljama u okruženju.

„Ali, ne po cijenu prihvatanja paternalističkog odnosa koji direktno zadire u političke prilike u našoj zemlji“, dodao je Darmanović.

Komentarišući izjavu srpskog patrijarha Irineja da je plan Crne Gore da u njoj za deset godina više ne bude Srba, on je kazao da to nije prva ni jedina Irineja takve sadržine.

Te izjave su, kako je naveo, okrenute ka izazivanju podjela, ili čak mržnje među građanima Crne Gore.

„Crna Gora je građanska država i tvrdnje o ugroženosti srpskog naroda u našoj zemlji neće naići na plodno tle, niti će ugroziti njenu stabilnost, multietičnost i multikulturalnost, na koje smo veoma ponosni“, istakao je Darmanović.

Bonus video: