Danilović: Đukanović koljenom držao Dubrovnik pod gušu, pritiskao Sarajevo, davio Beograd

"Pod tim koljenom nikada nisu izdahnuli mafijaši, šverceri, kriminalci, ubice, ratni zločinci"

7650 pregleda 33 reakcija 12 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević

Gdje se god rušilo lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović bio je prvi i pobjegao prvi, saopštio je danas Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore.

"Gdje se god gradilo stizao je poslednji. Vlastitim koljenom sa istim žarom držao je Dubrovnik pod gušu, pritiskao Sarajevo, davio Beograd, Pod tim koljenom nikada nisu izdahnuli mafijaši, šverceri, kriminalci, ubice, ratni zločinci. Za njih, to je bilo i ostalo sigurno muško krilo. To šovinističko koljeno namijenjeno je sirotinji, poštenom svijetu, fabrikama, plantažama, ljudskom ponosu, svakoj slozi koja zaprijeti njegovom projektovanom haosu od kojega se živi makar na jednoj, visokoj nozi. To koljeno je pregradilo potoke i rijeke i oko tog koljena nikle su mini-hidroelektrane i vjetroturbine. Oko tog koljena ispleteni su putevi prekograničnog šverca, utabane staze prodaje i preprodaje na crno. Tim koljenom je podavljena konkurencija. Ono je osnovni osnivački kapital Prve Banke. Iz tog koljena je krenuo najsporiji i najskuplji auto-put u Evropi, put kojemu do Mateševa treba cijela decenija. To je rodno mjesto Bemaksa i Geneksa. Đukanovićevo koljeno potjeralo je hiljade mladih u pečalbu, ljekare u tuđe bolnice i domove zdravlja, mornare u kriminalce. Tim koljenom danas se davi Crkva, ona koju je prevario, ona čiji je krst i ćivot ljubio u predizborno čelo, ona kojoj je priložio i naložio Badnjak, ona koju je branio od Ustaša, ona od koje je tražio da se ne miješa u referendumsku kampanju. Tim koljenom razbijen je svaki dom u Crnoj Gori, to koljeno-nož pobodeno je na sred Crne Gore i oko njega se sabiraju unesrećeni i obezglavljeni", istakao je Danilović reagujući na današnje rušenje započetog manastirskog konaka na Briskoj gori kod Ulcinja.

On je dodao da nema toga koljena koje se nije umorilo od tuđe nesreće.

"Nema toga pritiska koji nije popustio. Nema te svetinje koja je koljenom zatrta. Đukanović bi morao znati da iako danas davi i pridavljuje koljenom one koji ne mogu da dišu, one čiji su životi najvažniji, već sjutra će biti na oba koljena. Sam je sišao odavno na pola puta. Ako smo ljudi, ako smo slobodari, ako smo građani i narodi, pomoći ćemo mu da zajedno sa svojom rušilačkom politikom i ostane na koljenima. Naši crni životi su važni, naša Crna Gora je važna. Otpor koljenu od kojeg ne možemo da dišemo. Ili otpor ili ropac", rekao je Danilović.

Lider Ujedinjene je poručio da je i Džordž Flojd krkljao - ne mogu da dišem, ne mogu da dišem.

"Umro je ispod nemilosrdnog policijskog koljena devet minuta kasnije. Tako već skoro dvije decenije pod istim Šovi(nističkim) koljenom stenje robovska zajednica u Crnoj Gori. Premlaćivanje, progonjenje, omaložavanje pojedinaca i cijelih naroda kod nas ne jenjava. Pod istim koljenom u različitim dobima, a za iste potrebe - besomučnog vladanja jednog, sve manje uračunljivog, čovjeka stenjali su mnogi. Nema, međutim, tog koljena, niti ga je bilo niti će ga biti, da se nije umorilo od zla, da se nije prenajelo nesreće, da se nije slomilo od otpora. Naši životi su važni (Black lives matter), naši crni životi, naše nesreće i sreće. Život je svetinja, a život je i u kamenu. Mi već decenijama nemamo građevinske dozvole za življenje. U zemlji u kojoj od mnogog dobra, zajedničkog, opšteg, DPS nije ostavio kamen na kamenu, zabranjeno je da se razbacano kamenje vrati u složene podzide, u kuće, u konake, u Crkve. Lider DPS-a nikada nije tražio dozvolu da sruši do krvi, ali se sjetio da bi mogao zabraniti gradnju. Pravo da gradi u našoj nesrećnoj domovini prigrabio je rušitelj - kritor i priložnik zla, svat svakog ludila u regionu duže od tri decenije", kazao je Danilović.

Bonus video: