Šaranović Đukanoviću: Ne pada nam na pamet da se odazivamo na pozive najvećem izbornom kriminalcu u Evropi

„Suludo je uopšte pregovarati sa Đukanovićem o bilo čemu, a posebno o temi izbora, jer se radi o čovjeku koji je direktni nalogodavac političke korupcije i prekrajanja izborne volje građana“, naveo je Šaranović

10360 pregleda 316 reakcija 28 komentar(a)
Šaranović govori na jednoj od pres konferencija Demokrata, Foto: Boris Pejović
Šaranović govori na jednoj od pres konferencija Demokrata, Foto: Boris Pejović

Demokrate Crne Gore neće prihvatiti poziv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića na konsultacije, jer se, kako su kazali, radi o bleferskom pozivu na dogovor o unaprijed utvrđenom datumu održavanja izbora.

Đukanović je ranije danas uputio poziv predstavnicima parlamentarnih partija i koalicija na konsultacije povodom određivanja datuma za održavanje parlamentarnih izbora.

„Ne pada nam na pamet da se odazivamo na pozive najvećem izbornom kriminalcu u Evropi, naročito ako se ima u vidu da se radi o bleferskom pozivu na dogovor o unaprijed utvrđenom datumu izbora.“, kazao je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

On je agenciji MINA rekao da Đukanović pokušava stabilizovati stranku raspisivanjem izbora, što će svakako za njega biti „jalov posao“.

„Suludo je uopšte pregovarati sa Đukanovićem o bilo čemu, a posebno o temi izbora, jer se radi o čovjeku koji je direktni nalogodavac političke korupcije i prekrajanja izborne volje građana“, naveo je Šaranović.

Da Đukanović, kako je kazao, nema šta da traži na izborima najbolje potvrđuju izvještaji Freedom house-a i ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici prema kojima Crna Gora nije demokratska država.

„Sa ovih adresa takođe je saopšteno da Crnom Gorom vlada hibridni režim i da je vlast autoritarna, te da je korupcija endemska“, naveo je Šaranović.

Prema njegovim riječima, nemoć Đukanovića, ali i partije koju predstavlja, vidljiva je kroz zloupotrebu državnih institucija kojima se vrši sve intenzivnija represija nad vjerskim zajednicama i samom opozicijom.

Tu se, kako je dodao, misli na progon i hapšenja crkvenih velikodostojnika i opozicionih poslanika, ali i rasprodavanje i besprizorno rušenje crkvene imovine.

„Sve po nalogu Đukanovića lično, koji je, pored ostalog, poznat i kao vlasnik nelegalnih objekata, i kao poreski dužnik“, kazao je Šaranović.

Govoreći o situaciji u Budvi, on smatra da ta situacija potvrđuje da Đukanović političku scenu u Crnoj Gori posmatra kao berzu na kojoj trguje poslaničkim i odborničkim mandatima.

On je naglasio da ne postoji demokratski ambijent za održavanje izbora

„Datum održavanja parlamentarnih izbora odredio je zakon, a to je 18. oktobar ove godine“, istakao je Šaranović.

Međutim, kako je dodao, javnost će ubrzo biti svjedok da Đukanović ni to neće ispoštovati, već će za datum održavanja parlamentarnih izbora odrediti termin prilagođen isključivo njegovoj političkoj procjeni. „Odrediće takav termin izbora koji će mu pomoći da onemogući redovnu izbornu kampanju i da održi ibore prije eskaliranja izvjesnih ekonomsko socijalnih problema izazvanih politikom na čijem je on čelu“, zaključio je Šaranović.

Bonus video: