"prihvatanje pregovora sa crkvom bila samo kupovina vremena"

Demokrate: Obustava implementacije zakona nije nadležnost državnih organa

Poslanik Vladimir Čađenović je rekao da je ponuda predsjednika države i premijera Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da se obustavi primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti podli pokušaj da se predstave javnosti kao kooperativni i navodno spremni za dijalog

1773 pregleda 6 komentar(a)
Vladimir Čađenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Vladimir Čađenović, Foto: Demokratska Crna Gora

Ustav Crne Gore i ukupni pravni poredak ne poznaju institut obustave implementacije zakona kao nadležnost Vlade, ili bilo kojeg drugog državnog organa, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Poslanik Vladimir Čađenović je rekao da je ponuda predsjednika države i premijera Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da se obustavi primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja crnogorskog Ustavnog i Evropskog suda za ljudska prava, podli pokušaj da se predstave javnosti kao kooperativni i navodno spremni za dijalog.

“Ustav Crne Gore i ukupni pravni poredak ne poznaju institut obustave implementacije zakona kao nadležnost Vlade Crne Gore, ili bilo kojeg drugog državnog organa. Ustavna nadležnost Vlade je da predlaže i izvršava zakone kada ih usvoji Skupština Crne Gore”, naveo je Čađenović.

On je kazao da jedino Ustavni sud u postupku ocjene ustavnosti zakona može narediti da se obustavi izvršenje pojedinih akata ili radnji preduzetnih na osnovu zakona čija se ustavnost ocjenjuje, ali da ni taj sud nema ovlašćenje da privremeno obustavi izvršenje čitavog zakona.

“A kakvo je pouzdanje Ustavni sud Crne Gore, dovoljno govori činjenica da sedam sudija ne mogu izabrati predsjednika Ustavnog suda jer je takav politički nalog Demokratske partije socijalista, kako bi Ustavnim sudom u ovoj izbornoj godini neustavno predsjedavala osoba od najvećeg povjerenja DPS-a", rekao je Čađenović.

On smatara da namjere Đukanovića i Markovića nijesu mir i pravni poredak, već razdor i haos.

“Sljedeća perfidnost, u ,,velikodušnoj“ ponudi Đukanovića i Markovića je predlog da obustava izvršenje Zakona traje dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu", kazao je on.

Čađenović rekao da je skandalozno da nosioci dvije najviše funkcije u Crnoj Gori, kao mjeru svog navodno kompromisa, nude nešto što ne postoji.

Prema njegovim riječima, u nadležnosti Evropskog suda za ljudska prava nije ocjena ustavnosti i zakonitosti zakona i drugih propisa, već samo, eventualno odlučivanje o pojedinačnim aktima koji bi se donijeli u izvršavanju zakona.

“Potpuno je jasno da su Đukanović i Marković odbili bilo kakvu mogućnost dogovora o izmjeni spornih normi iz Zakona, čime su samo potvrdili da ih bilo kakva argumentacija stručne i ukupne javnosti koja ukazuje na neprihvatljivost tih normi, ne dotiče”, smatra Čađenović.

On je rekao da to potvrđuje da je njihovo prihvatanje pregovora sa Crkvom o spornom Zakonu bilo isključivo u funkciji i kupovine vremena za sopstvenu povoljniju političku poziciju.

Preporučujemo za Vas