Brisel poziva na nastavak dijaloga

EU pozdravlja spremnost Vlade da obustavi primjenu Zakona

U Evropskoj komisiji ističu da pomno prate razvoj događaja u vezi sa primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen u decembru 2019, i podsjećaju da je regulisanje pitanja vjerskih zajednica nacionalna nadležnost

7130 pregleda 37 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) je pozdravila spremnost Vlade da privremeno obustavi primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopštila je za TVCG portparolka Evropske komisije, Ana Pisonero Hernandes. U Briselu pozivaju i na nastavak dijaloga na ekspertskom nivou.

„EU je konstatno isticala važnost dijaloga, i u tom duhu pozdravljamo spremnost Vlade da privremeno obustavi primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da ohrabri nastavak dijaloga na ekspertskom nivou“, saopštila je Pisonero Hernandes, kako prenosi portal RTCG. U Komisiji ističu da pomno prate razvoj događaja u vezi sa primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen u decembru 2019, i podsjećaju da je regulisanje pitanja vjerskih zajednica nacionalna nadležnost. „Kao što smo ranije naglasili u našoj izjavi od 19. decembra 2019, regulisanje pitanja religijskih zajednica predstavlja nacionalnu nadležnost, ali to treba da bude učinjeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne donosioce odluka i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, uključujući slobodu vjeroispovijesti, posebno u skladu sa svim preporukama koje se nalaze u Mišljenju Venecijanske komisije od 24. juna 2019“, zaključuju u Briselu.

Preporučujemo za Vas