Perović: Ponuda vlasti neiskrena i neodrživa, litije se nastavljaju

“Sastanak o kome je danas govorio Marković je protekao je u atmosferi koja je bila neprimjerena i Crkva upravo zbog toga nije htjela da izlazi u javnost sa detaljima sastanka i zbog same teme razgovora”, rekao je rektor Cetinjske bogoslovije

5490 pregleda 63 reakcija 42 komentar(a)
Perović, Foto: Savo Prelević
Perović, Foto: Savo Prelević

Protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, kaže da je ponuda Vlade Crne Gore Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) da se primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti privremeno obustavi neiskrena i neodrživa i da će litije biti nastavljene.

On je, komentarišući izjavu crnogorskog premijera Duška Markovića o tome šta je nuđeno MCP, rekao da je bolje da Marković nije ni pominjao taj razgovor, jer je ponuda koju su on i predsjednik Milo Đukanović iznijeli predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske “neiskrena i neodrživa“, prenosi sajt MCP.

“Sastanak o kome je danas govorio Marković je protekao je u atmosferi koja je bila neprimjerena i Crkva upravo zbog toga nije htjela da izlazi u javnost sa detaljima sastanka i zbog same teme razgovora”, rekao je Perović, dodajući da je to sa čim je Marković govorio bilo tek “na repu razgovora”.

Perović je precizirao da je na sastanku održanom prije nekoliko dana vlast ponudila MCP da se primjena zakona odloži dok se o njemu ne izjasni Ustavni sud Crne Gore i Sud u Strazburu.

“Marković bi morao da zna Ustavni sud nema nikakav rok za odlučivanje, da izvršna vlast ne može pominjati eventualnu odluku Ustavnog suda kao element nekih dogovora jer je sudska vlast valjda odvojena i ne može da radi pod pritiskom ni pod diktatom nikoga. Tu imamo neizvjesnu pravnu situaciju. A kad je u pitanju Sud u Strazburu, on odlučuje samo kad zakon krene u primjenu tako da je ta ponuda kontradiktorna”, naglasio je Perović.

Takođe je, kako prenosi sajt MCP, naveo da je zloupotreba i dezinformacije javnosti kada se kaže da je Crkva najavom litija ugrozila pregovore.

“Pregovori su ugroženi samim tim što Vlada već primjenjuje ovaj zakon”, poručio je Perović.

Na pitanje kako će litije u nedjelju biti organizovane, on je kazao da bi, pošto su litije izraz građanskog prava na manifestaciju mišljenja i prava na vjersko okupljanje, one u jednoj normalnoj državi trebalo da se odvijaju neometano.

“Što se tiče prijava, konkretno za ovu nedjelju, mnoge litije nisu blagovremeno prijavljene i trebalo je po proceduri da se to uradi još u utorak. Ali to ništa ne mijenja. Mi ćemo tamo gdje litije nisu prijavljene i odobrene održati molebane pri hramovima“, rekao je Perović i dodao da „nije bitna toliko forma koliko to da je narod ponovo na okupu i da smo svi zajedno u molitvi”.