Litije se nastavljaju, razgovori zapeli

Parlament je jedini ovlašćen da privremeno suspenduje odnosno odloži primjenu zakona, s tim što Vlada može takav predlog da podnese parlamentu na glasanje, objasnio je advokat Velibor Marković

14217 pregleda 752 reakcija 91 komentar(a)
Vlada i MCP mogu zaključiti protokol: Amfilohije i Marković, Foto: Saša Matić
Vlada i MCP mogu zaključiti protokol: Amfilohije i Marković, Foto: Saša Matić

Mitropolija crnogorsko-primorska odbacila je očekivanje čelnika vlasti da se prekine sa održavanjem litija a da se zauzvrat privremeno odloži primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Jučerašnju poruku premijera Duška Markovića oni su ocijenili kao politikansku zloupotrebu ozbiljne teme pred najavljene izbore.

Ponuda je neiskrena i neodrživa i litije će biti nastavljene, rekao je rektor cetinsjke Bogoslovije Gojko Perović, navodeći da je bolje da Marković nije ni pominjao taj razgovor.

Premijer je juče ujutru saopštio da su on i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, “a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici”.

Iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori su potvrdili da su se Amfilohije i episkop Joanikije, protiv koga je pokrenut krivični postupak zbog okupljanja na vjerski praznik Svetog Vasilija Ostroškog, sastali sa Đukanovićem i Markovićem prije nekoliko dana.

“Inicijativu za sastanak na najvišem nivou, prije nastavka, od nas traženog, ekspertskog dijaloga, najprije je dao sam premijer, a da je mitropolit predložio širi format tog sastanka. Od donošenja neustavnog i diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti MCP, kao i sve eparhije SPC u Crnoj Gori imaju intenzivne kontakte i sastanke na svim nivoima: sa političkim partijama, pojedincima, ambasadama, civilnim sektorom, kao i brojnim međunarodnim institucijama”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da javnost obavještavaju samo o onim sastancima koji su konstruktivni i doprinose istinskom i posvećenom dijalogu “a ovaj, nažalost, nije bio takav”.

U saopštenju episkopa navodi se da su tražili da se odobre boravišne dozvole koje se već godinama uskraćuju pojedinim sveštenicima, te podsjetili na duple standarde u vezi sa javnim okupljanjima, hapšenjem sveštenika, te rušenjem crkava.

Premijer je u saopštenju naveo da su za narednu sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou.

Sa jedne od litija
Sa jedne od litijafoto: Savo Prelević

Amfilohije je u četvrtak nakon molebana u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici rekao da iako vlasti nijesu dale istinsko obećanje da će promijeniti Zakon, on se i dalje nada “jer ako neće, takvu vlast narod ne treba da glasa”.

Iz Episkopskog savjeta u četvrtak su saopštili da je prošlo mjesec otkako čekaju odgovor premijera za nastavak dijaloga.

Sveštenik Nikola Pejović rekao je za TV Vijesti da ponuda Markovića i Đukanovića nije ništa novo u odnosu na ono što su i ranije imali prilike da čuju, naročito prilikom posjete evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija Crnoj Gori. “Mi smo tada jasno stavili do znanja i međunarodnoj zajednici, domaćoj javnosti i vlastima da je suspenzija Zakona za nas neprihvatljiva”, naveo je Pejović.

“Vijesti” su još u februaru pisale da je Varhelji u razgovoru sa opozicijom rekao da mu je Marković saopštio da je Vlada spremna da privremeno odloži primjenu, što su iz Vlade demantovali.

EU je juče pozdravila spremnost Vlade da privremeno obustavi primjenu Zakona i pozvali na nastavak dijaloga na ekspertskom nivou.

Lider Demosa Miodrag Lekić pitao je na osnovu kojih su ovlašćenja Đukanović i Duško Marković nudili Mitropoliji odlaganje primjene Zakona i zašto o tom sastanku javnost ništa ne zna.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović rekao je da SPC uporno odbija da Ustavnom sudu podnese inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, što ukazuje, smatra on, da se ovo pitanje ne želi rješavati pravnim i institucionalnim sredstvima.

Pred US su bile dvije inicijative za ocjenu ustavnosti zakona, ali su obje povučene na molbu MCP. Nastavak litija zakazan je za sjutra.

Perović: Vlast htjela da priča o uređenju crkve

Čelnici vlasti u Crnoj Gori su tokom razgovora sa predstavnicima MCP htjeli da pričaju o uređenju crkve, što je neustavno i čime političari ne treba da se bave, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović.

“Do razgovora je došlo i dogovoreno je da ne bude obaviještena javnost. Sastanak je bio kao sudar svjetova. Predstavnici crkve su išli da pričaju o zakonu, a čelnici vlasti su htjeli da pričaju o uređenju crkve u državi, što je neustavno i čime političari ne treba da se bave”, rekao je Perović na tribini “Religija, filozofija i nauka u 21. vijeku” u PR Centru.

On je kazao da data nepristojna ponuda i da je tek na kraju sastanka ponuđena suspenzija zakona.

Perović smatra da je ponuda kupovina vremena pred izbore i da kao građani neće pružiti to zadovoljstvo vlasti.

Ako Ustavni sud odluči u korist Vlade, nema posla za Strazbur

Advokat Velibor Marković kazao je za “Vijesti” da Vlada formalno nema ustavnu nadležnosti da odloži primjenu zakona: “Zato je parlament jedini ovlašćen da privremeno suspenduje odnosno odloži primjenu zakona, s tim što Vlada može da takav predlog podnese parlamentu na glasanje”, objasnio je Marković.

Marković
Markovićfoto: Filip Roganović

On je podsjetio da je u članu 100 Ustava navedeno da Vlada izvršava zakone, propise i druge akte, donosi uredbe, odluke i druge akte radi izvršavanja zakona. To znači da Vlada ima jedino ovlašćenje i zakonsku obavezu da se stara o izvršenju zakona, odnosno da obezbijedi njegovu primjenu, a ne i da odlaže sprovođenje. “Govorim formalno-pravno budući da bi faktički bilo moguće da se između Vlade i MCP zaključi jedna vrsta protokola. Takav protokol imao bi više politički karakter koji bi usljed ozbiljnosti strana potpisnica morao proizvesti njegovo poštovanje”, objasnio je.

Prema njegovim riječima, ako bi Ustavni sud, u slučaju pokretanja inicijative za ocjenu ustavnosti, ocijenio da su pojedine odredbe Zakona ili Zakon u cjelini neustavan, one se više ne bi mogle primjenjivati.

“Međutim, ako Ustavni sud utvrdi da je Zakon “ustavan”, nema pravne mogućnosti daljeg osporavanja samog zakona pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, već bi država sprovodeći zakon mogla da donosi pojedinačna rješenja, akte i oni bi mogli nakon iscrpljivanja pravnog puta pred crnogorskim pravosuđem da budu predmet ocjene u Strazburu.

Posebno na primjer ako je tim pojedinačnim aktima povrijeđeno jedno od prava i sloboda propisanih Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – a to je pravo na imovinu i nesmetano uživanje imovine”, rekao je advokat.

Bonus video: