Stižu sankcije EU zbog trećih mandata

Non paper pokazao neformalnu aktivaciju „klauzule balansa“, smatraju u opoziciji i poručuju da sa neslobodnim izborima nema ispunjenja kriterijuma iz poglavlja 23 i 24

31672 pregleda 187 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi dokument Evropske komisije o napretku u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, slobode... ukazao je na brojne probleme u funkcionisanju države i duboku krizu, ali je i pokazao neformalnu aktivaciju „klauzule balanse“, smatraju u opoziciji i civilnom sektoru.

EK je u neformalnom dokumentu, poznatom kao “Non paper”, navela da je zabrinuta zbog spornih imenovanja visokih funkcionera u pravosuđu Crne Gore, a izazovi ostaju u pogledu cjelokupne situacije na području slobode izražavanja i medija.

Iz EK su za “Vijesti” kazali da Komisija ovakve interne dokumente priprema za Vijeće EU.

“Komisija ne objavljuje te interne dokumente. Oni se predstavljaju Vijeću EU”, rekli su iz EK odgovarajući na pitanje kada će objaviti “Non paper”.

Iz Vlade se juče nijesu oglašavali, a za danas je zakazana pres konferencija glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića na kojoj će biti i predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva, Uprave policije, Agencije za sprečavanje korupcije, Sudskog savjeta, MUP-a.

Iz opozicije kažu da dokument ukazuje da je neformalno aktivirana klauzula balansa.

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović za “Vijesti” kaže da su poglavlja 23 i 24, pravosuđe i vladavina prava, preduslovi izgradnje Crne Gore kao uistinu evropske države.

“Sa (Milom) Đukanovićem, opterećenim mnogim kriminogenim radnjama, sa ovim partitokratskim sistemom, zatočenim institucijama, sramnim javnim servisom, sa neslobodnim izborima nema ispunjenja kriterijuma iz ovih poglavlja. Zbog svega toga, formalno ili neformalno, danas ili sjutra, će se aktivirati tzv. klauzula balansa”, upozorava Radulović.

On smatra da je klauzula neformalno već aktivirana. Kao razloge navodi raspodjelu 750 milijardi eura iz „Fonda za novu EU“ od čega je, kaže, crnogorskim građanima namijenjeno svega 83 eura po stanovniku, za razliku od građana EU kojima je namijenjen tridesetostruko veći iznos ovih sredstava.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović kaže da “naši domaći izumi kao što su treći mandati, izmišljene protivpravne funkcije u vrhu sudske vlasti, koverte, farsa od slučaja Marović, partijski Javni servis, neće ostati bez sankcije”. Crna Gora je, kako dodaje, bez dileme, već pod evropskim sankcijama ili na izdržavanju kazne zbog kršenja bazičnih vrijednosnih postulata na kojima počiva EU i demokratski svijet.

“Zbog toga je nevoljno i morala biti prihvaćena nova metodologija u pregovorima iako se vrh vlasti u startu “principijelno” opirao. Koliko ćemo još biti u evropskom”pritvoru” zavisi samo od nas”, saopštio je Vujović.

Portparolka SNP-a Marija Radinović ocijenila je da vlast nije uspjela, kao što je navikla, da zamaže oči međunarodnoj zajednici i da joj prezentuje nepostojeće uspjehe.

“EK je ponovo ukazala na neprihvatljiv politički uticaj na Sudski i Tužilački savjet, treći mandat Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda, kao i neprihvatljiv izbor još sedam predsjednika sudova, izmišljanje funkcije predsjedavajućeg Ustavnog suda koja ne postoji u Ustavu Crne Gore, v.d. stanje u VDT, Sudskom savjetu i Agenciji za sprečavanje korupcije, što sve ukupno izaziva zabrinutost EU, dok građani i cjelokupni demokratski ambijent u našem društvu zbog toga plaćaju visoku cijenu. Vladina sporna stambena politika za funkcionere, uključujući i pripadnike pravosuđa, ponovo je kritikovana iz EU, čime je stavljeno do znanja crnogorskoj vlasti da se na takvim praksama ne može graditi sistem čije bi karakteristike trebalo da budu integritet, nepristrasnost, transparentnost, nezavisnost, neselektivan pristup i ujednačena i potpuna primjena zakona”, navela je Radinović.

I u Demosu smatraju da se Crna Gora nalazi u stanju faktičke blokade integracija sa EU.

“Ocjene u dokumentu EK dopunski potvrđuju da pri ovakvom stanju nema elemenata za slobodno izražavanje volje građana na izborima”, saopštio je član Glavnog odbora Demosa Vuk Vlahović.

Ta partija ocjene iz Non papera vidi i kao poziv za uspostavljanje ozbiljnoga dijaloga, na osnovama koje je ta stranka već inicirala kroz Rezoluciju o društvenom konsenzu za prevazilaženje političke, ekonomske i institucionalne krize kao uslovu za održavanje demokratskih izbora.

Iz DPS-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa Non paperom.

Radulović: EU bez principa i kriminalna Crna Gora

Branko Radulović kaže da je osnovno pitanje u kakvu idemo EU i kakva Crna Gora tamo ide. “EU bez principa i kriminalna Đukanovićeva Crna Gora u njoj, ništa nam ne trebaju. EU sa principima i demokratska i održiva Crna Gora sa jakim institucijama su vrhunski cilj. Kako će i šta biti zavisi koliko od čelnika EU, toliko i od alternative u Crnoj Gori”, ocijenio je Radulović.

Došlo je vrijeme prave EU, pravične, principijelne i efikasne: Radulović
Došlo je vrijeme prave EU, pravične, principijelne i efikasne: Radulovićfoto: Savo Prelević

Direktor Centra za građanske slobode Boris Marić smatra da Non paper ukazuje na duboku krizu crnogorskog društva. Prema njegovim riječima, taj dokument mogao je i morao da bude konkretniji. “Poruka je da su reforme zaustavljene, a možemo reći da postoji nazadovanje”, rekao je Marić agenciji Mina.

Vladavina prava nazaduje zbog kontinuirane političke krize

Iz GP URA potvrđuju da je dokument briselske administracije pokazao i neformalnu aktivaciju „klauzule balanse“, jer najranjivija karika crnogorskog sistema – pravosuđe i vladavina prava, odavno stagnira i nazaduje zbog kontinuirane političke krize u zemlji, opšteg nepovjerenja u institucije i partitokratije koja je zarobila državu i svaku njenu instituciju.

Aktivacija klauzule balansa primjenjuje se u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa EU. Iz EK su krajem prošle godine demantovali informacije da je klauzula balansa aktivirana za Crnu Goru.

Bonus video: