Lakušić: Građani Podgorice platili porez, pa dobili obavještenje o neizmirenim poreskim obaveza

"U obavještenju imperativno stoji da su uvidom u službenu evidenciju Uprave lokalnih javnih prihoda utvrdili postojanje duga po osnovu poreza na neokretnosti iz ranijeg perioda. Uz to, priprijetili su da će u suprotnom preduzeti sve zakonski propisane mjere prinudne naplate. I na kraju preporučuju da se za bliže informacije o iznosu duga, građani mogu informisati u prostorijama Uprave", kaže se u saopštenju

2753 pregleda 1 komentar(a)
Lakušić, Foto: DNP
Lakušić, Foto: DNP

Građani Podgorice neprijatno su se iznenadili kada su prethodnih dana uz rješenje za porez na nepokretnosti, dobili obavještenje o neizmirenim obavezama po osnovu poreza na nepokretnosti, iako su svoje obaveze izmirili u zakonski predviđenom roku, saopštio je odbornik u skupštini Glavnog grada i član predsjedništva DNP-a Zoran Lakušić.

"U obavještenju imperativno stoji da su uvidom u službenu evidenciju Uprave lokalnih javnih prihoda utvrdili postojanje duga po osnovu poreza na neokretnosti iz ranijeg perioda. Uz to, priprijetili su da će u suprotnom preduzeti sve zakonski propisane mjere prinudne naplate. I na kraju preporučuju da se za bliže informacije o iznosu duga, građani mogu informisati u prostorijama Uprave", kaže se u saopštenju.

Ovakav odnos Uprave lokalnih javnih prihoda prema građanima Podgorice je za svaku osudu, kaže on i dodaje da su pokazali nezabilježenu drskost da nekom koje izmirio obaveze prijete sankcijama, i primoravaju ga da u redovima čeka ispred Uprave kako bi provjerio da nije došlo do neke greške.

"Da ironija bude veća, u obavještenju i rješenju nigdje nije istaknuto kolika su dugovanja i u kojem vremenu su nastala, kao što to čine sva javna preduzeća u Podgorici. Ostaje nejasno da u vremenu digitilizacije i softerskih programa, Uprava lokalnih javnih prihoda u Podgorici radi na principu kako se radilo prije tridesetak godina. Tehnologija koju koriste je zastarjela, što je ovaj proces učinilo neefikasnim, i za rezultat ima maltetiranje građana i nepotrebno gubljenje vremena. Uprava lokalnih javnih prihoda bila je u obavezi da poreskom obavezniku na rješenju iskaže ne samo koliki je trenutni porez, već i dugovanja i zastarjeli dug", tvrdi Lakušić.

Ovo je, tvrdi on, još jedan od primjera neodgovornosti i nesposobnosti gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Vukovićem.

"Izgleda da zaposleni u Glavnom gradu imaju pravo na nerad, na nezakonitost i na neodgovornost. Apsurdno je da građani svojim novcem finasiraju zaposlene u Glavnom gradu da bi se oni prema njima ovako odnosili", kaže se u saopštenju.

On je dodao da je očigledno je da gradska uprava ne radi na poboljšanju odgovornosti i transparentnosti u Upravi lokalnih javnih prihoda.

"Ono što važi za odgovorno i efikasno djelovanje svake organizacije treba da važi i za Glavni grad i Upravu lokalnih javnih prihoda, a to je postojanje jasne podjele uloga i odgovornosti, utvrđene procedure rada, planiranje i oblikovanje usluga prema potrebama i zahtjevima korisnika, dobra komunikacija i zadovoljstvo korisnika pruženim uslugama", kaže se u saopštenju.

Lakušić tvrdi da je gradonačelnik Ivan Vuković bio je u obavezi da kreira mogućnosti kako bi se obezbijedila usluga građanima prema njihovim potrebama, kako se ovakve stvari ne bi dešavale u službama Glavnog grada.

"Očigledno je da zaposleni u lokalnoj samoupravi iskazuju nespremnost za unaprijeđenje rada i za postizanje što većeg nivoa u pogledu transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti u radu", kaže se u saopštenju.

Očigledno je da Uprava lokalnih javnih prihoda ne koristi moderne informacione tehnologije, uspostavljanje elektronske baze u cilju podizanja kvaliteta rada, transparentnosti i odgovornosti, koja je u ovom slučaju izostala, saopštio je Lakušić.

"Transparentna i odgovorna lokalna samouprava poznaje stvarne potrebe i interese svojih građana. Zbog toga gradonačelnik Vuković je u obavezi da obezbijedi informaciju građanima uvijek i na svakom mjestu, a ne da ih primorava i drži satima u redovima zbog neodgovornosti njegovih službi. Poreski obaveznici u Podgorici treba da se osjećaju podjednako zaštićeni kao što su to poreski obaveznici u drugim EU zemljama i da uživaju podjednak nivo svojih građanskih prava", poručio je on.

On je dodao da se slanjem ovakvih obavještenja i rješenja, nužno se nameće da mora doći do promjene svijesti u pogledu načina rada, uloge i odgovornosti zaposlenih u lokalnoj samoupravi u Glavnom gradu.

Pravo građana na pravovremeno informisanje, nije pravo koje građanima poklanja gradonačelnik Vuković, već je ono njihovo izvorno pravo na kojem se temelji sistem lokalne samouprave. Lokalne javne usluge moraju da budu što pristupačnije građaninu.

"Uprava javnih prihoda treba da omogući građanima ostvarivanje prava i obaveza putem aplikacije, kako bi izbjegli nepotrebno čekanje i stres, koji doživljavaju grubim i neodmjerenim obavještenjima. Elektronskom komunikacijom nudila bi se mogućnost efikasne komunikacije između građana i Uprave lokalnih javnih prihoda", kaže se u saopštenju.

"Pozivam gradonačelnik Ivana Vukovića da se zbog neprimjernog obavještenja administacije na čijem je čelu javno izvini građanima, koji se bespotrebno iscrpljuju po kancelarijama Uprave lokalnih javnih prihoda, čekajući u dugim redovima kako bi dobili informacije o iznosu duga i da li uopšte imaju dugovanja", zaključio je Lakušić.

Bonus video: