"BOLI ME KAO SRBINA OVO ŠTO RADI VLAST"

Carević: Zbog miješanja politike u problem sa koronavirusom, Budva izgleda kao poslije zemljotresa 1979.

"Razumijem da je pandemija koronavirusa globalni problem i na njega se ne može uticati, ali je trebalo imati malo više senzibiliteta kada pogledamo činjenicu kojim je sve državama i građanima dozvoljen ulaz u Crnu Goru"

13861 pregleda 796 reakcija 28 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović
Carević, Foto: Vuk Lajović

Boli me kao Srbina ovo što radi vlast u Crnoj Gori. Zbog miješanja politike u problem sa koronavirusom, Budva danas izgleda otprilike kao poslije zemljotresa 1979. godine, a narod je vidno uplašen, istakao je u razgovoru za Nova.rs Marko Carević, gradonačelnik Budve.

"Poslije zemljotresa 1979. godine, grad je bio pust i razoren, ljudi su bili očajni, ali tada je to bila viša sila, a ovdje to sada nije slučaj. Mi smo se kao lokalna vlast trudili da grad pripremimo za turističku sezonu. Razumijem da je pandemija koronavirusa globalni problem i na njega se ne može uticati, ali je trebalo imati malo više senzibiliteta kada pogledamo činjenicu kojim je sve državama i građanima dozvoljen ulaz u Crnu Goru. Prosto je trebalo vidjeti kako druge okolne države dozvoljavaju ulazak, jer se živjeti mora i izaći konačno iz krize. Volio bih kad bi crnogorska vlada mogla da pomogne narodu sa 500 miliona ili milijardu eura, pa da se onda te mjere drže na tako visokom nivou", poručuje Carević.

Granica sa Srbijom prioritet

Prvi čovjek Budve smatra da je prioritetno trebalo otvoriti granice za državljane Srbije, s obzirom na to koliko turista iz naše zemlje dolazi na crnogorske primorje svake godine.

"Ovdje su svi dobrodošli bez obzira na nacionalnost. Kao Srbin imam više emocija prema Srbima, ali mi je žao i za druge, jer mislim da se mogao naći kompromis uz dodatne ustupke. Teško mi sve ovo pada, čeka nas teška jesen i još teža zima. Žao mi je ovog naroda koji će živjeti u još većem siromaštvu nego što je sada. Utičemo koliko možemo, ali nas koji smo na lokalu, slabo pitaju za bilo šta. Volio bih da griješim, ali mislim da ne griješim, poznajući dobro materijalnu situaciju mojih sugrađana. Svi sa strane misle da u Budvi, kao metropoli turizma, plivaju milioni, ali nije tako. Mnogo je problema koji su se decenijama gomilali i ova kriza oko korone je sve to samo pogoršala. U Crnoj Gori na ivici egzistencije sigurno živi 70 odsto naroda i taj dio će tek sada biti u problemu. To će za njih biti težak udarac i za primorje generalno, jer se ovdje živi isključivo od turizma", ističe Carević.

Litije – duhovni bunt

Nova.rs piše da je "osvrnuvši se na višemjesečni problem koji je Srbima u Crnoj Gori donio kontroverzni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, budvanski gradonačelniki podvlači da je nastavak litija samo izraz duhovnog bunta koji teži očuvanju identiteta".

"Mi kao srpski narod ovdje u Budvi, ne doživljavamo litije kao izraz političkog bunta. Ne želimo da neko uopšte pokuša da nas dovede u poziciju koja se planira, da smo manjina. Mi Srbi ovdje imamo svoj identitet, mi smo svoji na svome i borićemo se tako da nam nijedan ekonomski problem nije ravan problemu našeg identiteta, a to je odbrana naših svetinja i naše srpske crkve. Mene nijedna fotelja ne dotiče, prosto mi je nebitna u poređenju sa mojom vjerom i crkvom”, tvrdi Carević.

Neustavna smjena gradonačelnika

Nova.rs navodi i da je Carević prokomentarisao i "svoju neustavnu smjenu sa mjesta prvog čovjeka Budve, koja je izglasana na nedavnoj sjednici skupštine grada".

“Po pitanju mog odlaska sa mjesta gradonačelnika Budve prepliću se i pravni problemi. U Ustavu Crne Gore kaže se da je volja građana zagarantovana. Ja sam došao na vlast voljom građana, a sada me žele smijeniti izbornim zakonom koji ruši Ustav Crne Gore. Metoda ličnih mandata je stara taktika DPS koja decenijama korumpira odbornike i njihovom kupovinom mijenja izbornu volju građana. Iako budemo smijenjeni, na izborima koji uskoro dolaze vratićemo se brzo, jer je narod jasno vidio ko smo mi, a ko su ovi i šta rade. Nije nam dominantna politika, već ekonomija. Želimo da Budvi vratimo status grada koji je nekada bio. On je srozan i ekonomski i moralno, na djelu je jedno moralno posrnuće u borbi za fotelje. Nama fotelje nikad neće biti prioritet", zaključuje Carević.

Preporučujemo za Vas