Zakon o javnom redu i miru osvanuo u Službenom listu nakon pisanja "Vijesti"

U Zakonu se navodi da je ukaz o proglašenju tog zakona Đukanović potpisao 13. januara ove godine, on prošle sedmice nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li je potpisao ukaz ili je vratio zakon Skupštini na ponovno odlučivanje

4930 pregleda 6 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o javnom redu i miru objavljen je u Službenom listu prije dva dana i u njemu se navodi da je ukaz o proglašenju tog zakona predsjednik države Milo Đukanović potpisao 13. januara ove godine.

Taj zakon, koji je Skupština usvojila u kasnim večernjim satima 27. decembra prošle godine, objavljen je u Službenom listu u ponedjeljak, odnosno, nakon što su “Vijesti” objavile tekst da on zvanično nije objavljen i nije stupio na snagu.

Đukanović prošle sedmice nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li je potpisao ukaz ili je vratio zakon Skupštini na ponovno odlučivanje. Zakon je Skupština usvojila po hitnoj proceduri.

Iako je zakon odmah objavljen posle pisanja “Vijesti”, na sajtu parlamenta koji ga šalje Službenom listu na objavu i dalje mu je status “u proceduri” umjesto “usvojen”.

Stručna javnost i poslanici ukazali su da je predsjednik države prekršio Ustav (član 94) jer je imao rok od tri dana da proglasi zakon ako je usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skuštini na ponovno odlučivanje. “Vijesti” su predsjednika Skupštine Ivana Brajovića pitale kada je Đukanović vratio zakon paralmentu, ali Brajović na to pitanje nije odgovorio.

Država je tim zakonom za neustajanje i druge oblike nepoštovanja državne himne predvidjela novčane kazne od 300 do 15.000 eura, ali i dva mjeseca zatvora ako se procijeni da je neko narušio teritorijalni integritet države...

Zakon za građane predviđa kaznu od 300 do 1.500 eura, ili zatvorsku do dva mjeseca, ako se na javnom mjestu, putem oglasa i reklamnih objekata i panoa, objavljuju neprimjereni i obmanjujući sadržaji koji izazivaju uznemirenost i negodovanje, a pod njima se podrazumijevaju oni koji narušavaju teritorijalni integritet države, ili se u njima zastupaju fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije...

Predsjednici države i Skupštine, trebalo bi da se izvine javnosti i podnesu ostavke nakon što zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru nije stupio na snagu ni skoro pola godine od usvajanja, niti je vraćen parlamentu, kazao je prošle sedmice “Vijestima” pravnik i član predsjedništva Demokrata Neven Gošović.

Bonus video: