Sjutra počinje dijalog o prevazilaženju tenzija u Budvi

"Vraćamo se na početne pozicije. Opština i njene institucije će normalno raditi, i biće sve u najboljem redu", poručio je Carević

56596 pregleda 521 reakcija 78 komentar(a)
Ispred zgrade Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Ispred zgrade Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović, kao i lider Crnogoske u Budvi Vladimir Bulatović i odbornica Snežana Kuč (DPS), koje je nova većina u lokalnom parlamentu izabrala za vršioce dužnosti predsjednika Opštine i Skupštine opštine, saopštili su da sjutra počinje dijalog o smirivanju situacije u Budvi i prevazilaženju tenzija u tom gradu.

"Postigli smo dogovor da od sjutra počinje dijalog na temu usmjerivanja situacije u gradu i prevazilaženju tenzija", kazao je Carević.

"Političke tenzije koje su se dešavale ispred Opštine Budva morali smo na neki način zaustavimo i obezbijedimo da građani Budve i opština funkcioniše potpuno normalno. U dijalogu će učestvovati predstavnici parlamentarnih stranaka Budve i nadam se da će dijalog doprinijeti smirivanju strasti u gradu", kazao je Bulatović.

"U cilju smirivanja tenzija koje su prisutne u gradu, tačnije ispred zgrade i u samoj Opštini, odazvaću se pozivu na dijalog koji će sjutra početi", kazala je Kuč.

Njih četvoro su nakon obraćanja medijima napustili opštinsku zgradu.

Carević i Radović pozvali su okupljene da se mirno raziđu jer od sjutra počinje dijalog svih političkih partija. Oni su kazali da će policija napustiti zgradu Opštine, kao i dodatno obezbjeđenje.

Građanima, koji su tada počeli da se razilaze, je rečeno da sjutra nema nikakvih okupljanja.

"Uspjeli smo da damo jedan veliki doprinos, da pokušamo dijalogom da riješimo ovaj problem. Nije nam cilj da se desi ono što se juče desilo i zato vas molimo da uvažite ono što smo dogovorili. Mi smo dali izjave ovdje u skupštinskoj sali, dajemo šansu dijalogu koji počinje sjutra u 10 sati", kazao je Carević pred okupljenim građanima ispred Opštine.

"Počinje dijalog svih aktera na političkoj sceni ovdje u Budvi, jer želimo da možda i po prvi put u Crnoj Gori u ovakvim situacijama preovladava taj instinkt i potreba za dijalogom i to je nešto što je novo na ovim prostorima, i upravo odavde iz Budve da ide prema cijeloj Crnoj Gori. Da ne rješavamo stvari kao juče", kazao je Carević.

"Vraćamo se na početne pozicije. Opština i njene institucije će normalno raditi, i biće sve u najboljem redu", zaključio je on.

"Mi smo juče pokazali da se ne bojimo ni pendreka, ni suzavaca ni bilo koje primjene sile", kazao je Radović.

"Pokažimo opet cijeloj državi da možemo možda dijalogom da riješimo neke stvari. Sjutra počinjemo dijalog između svih političkih subjekata na lokalnom nivou koji se nalaze u parlamentu opštine Budva. Dajemo maksimalan doprinos rješenju ove situacije i iskreno se nadam da će on biti povoljan prvenstveno za građane Budve", kazao je Radović.

Policijski kordon je danas popodne bio na ulazu u zgradu Opštine Budva, a spekulisalo se da bi policija mogla iz kancelarija da izbaci predsjednika Carevića i Radovića.

Potpredsjednik i odbornik Demokrata, Dragan Krapović je okupljene ispred zgrade Opštine ranije pozvao na mir i da se suzdrže od bilo kakvog nasilja.

Ispred Opštine su se i danas okupile pristalice gradske uprave.

Lider Demokrata Aleksa Bečić, koji je bio prisutan sa poslanicima te partije, je nešto prije 16 časova ušao u zgradu Opštine.

Radović je sa prozora kancelarije pozvao okupljene na dostojanstvo i da ne vrijeđaju nikoga.

Budvanin Vlado Papan je bio na ulazu Opštine i pozvao je policiju da ukoliko nasilno bude izvodila opštinske funkcionere da udare na njega, da se neće skloniti sa ulaza.

Bonus video: