Hrvatska manjina dobija novu stranku

Do kraja mjeseca trebalo bi da se završi registracija političke partije

22240 pregleda 263 reakcija 36 komentar(a)
Nezadovoljni načinom na koji se zastupaju interesi Hrvatske manjine: Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Nezadovoljni načinom na koji se zastupaju interesi Hrvatske manjine: Vuksanović, Foto: Luka Zeković

Do kraja mjeseca trebalo bi da se završi postupak registracije nove političke stranke Hrvata u Crnoj Gori koja planira da uđe u izbornu trku za predstojeće parlamentarne izbore, saznaju “Vijesti”.

Na taj način bi Hrvatska građanska inicijativa (HGI) izgubila dosadašnji eksluzivitet “jedinog legitimnog” političkog zastupnika interesa pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

HGI bi tako u novoj hrvatskoj stranci imao glavnog rivala za jedan sigurni poslanički mandat koliko je po sistemu takozvane pozitivne diskriminacije opredijeljeno u crnogorskom parlamantu za političkog predstavnika hrvatske nacionalne manjine. S obzirom na njenu malobrojnost, za taj mandat važi i najniži cenzus od samo 0,3 odsto izašlih birača, pa će i HGI na čijem je čelu Adrijan Vuksanović i nova hrvatska stranka imati prvenstveni zadatak da na narednim izborima osvoje više glasova jedna od druge i tako onoga ko u toj borbi izgubi, ostave bez parlamentarnog statusa.

Godinama HGI raspolaže tim jednim „zagarantovanim“ mandatom u Skupštini Crne Gore do kojeg je na posljednjjim parlamentarnim izborima ta stranka došla svojevrnim izbornim inženjeringom jer joj je DPS svjesno “prenio” jedan broj svojih glasova, pozvavši simpatizere, pogotovo na sjeveru gdje Hrvata gotovo da uopšte nema, da glasaju za HGI - njihovog koalicionog partnera.

Na taj način DPS je praktično za sebe osigurao još jedan mandat u Skupštini Crne Gore koji je u rukama HGI-ja. Ta se odluka pokazala veoma opravdanom jer upravo zahvajujući tom „hrvatskom“ mandatu, DPS ima većinu od 42 poslanika.

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović u protekle četiri godine glasao je za gotovo sve predloge Vlade, među kojima i za novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, Zakon o ekspropijaciji, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, te za ukidanje naknada majkama sa troje i više djece i slično. Jedini izuzetak gdje Vlada nije dobila podršku poslanika HGI je Zakon o životnom partnerstvu istopolnih osoba.

„Imajući u vidu ogromno nezadovoljstvo u maloj hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori načinom na koji su do sada na javnoj sceni ‘zastupani’ njeni interesi, činjenicu da su izbori na pragu i u najmanju ruku diskutabilan legitimitet aktuelnih funkcionera HGI da pretenduju da zastupaju čitav hrvatski narod u Crnoj Gori, odlučili smo se na formiranje nove stranke koja će ući u borbu za taj zagarantovani mandat u Skupštini Crne Gore na predstojećim parlamentarnim izborima“, kazao je „Vijestima“ jedan od inicijatora nove stranke.

U nju je, kako saznajemo, uključeno više dosadašnjih istaknutih funkcionera HGI i „lica prepoznatljivih u hrvatskoj zajednici“, kao i osoba koje obavljaju javne funkcije na lokalnom i državnom nivou.

O imenu nove stranke još se vijeća, ali se spekuliše da će u nazivu biti i riječ „reformska“ što biračima treba da sugeriše njeno opredjeljenje za drugačiji način zastupanja interesa hrvatske manjine i vođenja javne politike u Crnoj Gori.

Bonus video: