Tužilaštvo izviđa „Spisak”

Formiran predmet povodom sumnji da DPS nezakonito koristi podatke

6682 pregleda 152 reakcija 8 komentar(a)
Ne mogu da daju više informacija: Zgrada Tužilaštva, Foto: Filip Roganović
Ne mogu da daju više informacija: Zgrada Tužilaštva, Foto: Filip Roganović

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet u vezi sa sumnjama da Demokratska partija socijalista nezakonito koristi podatke iz Centralnog registra građana.

Iz Tužilaštva su “Vijestima” kazali da je predmet u fazi izviđaja.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je povodom informacija objavljenih u medijima o navodnoj zloupotrebi Centralnog registra stanovništva, formiran predmet. Predmet je u fazi izviđaja. U interesu izviđaja ne možemo dati više informacija”, rekli su iz Tužilaštva.

“Vijesti” su u srijedu objavile Izvod iz baze za dva biračka mjesta u Kotoru, u naselju Škaljari, koji otkriva da DPS ima pristup podacima kojih nema u biračkom spisku. Pored imena i matičnog broja, mjesta rođenja, u evidenciji su i ime oca, rođeno prezime. Ti podaci se mogu naći u Centralnom registru stanovništva koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Baza u koju “Vijesti“ imaju uvid sadrži i procjene koje obično rade različite osobe, a postoji i kategorija napomena - u kojoj je građanin partiji, da li je u inostranstvu, da li je na neki način povezan sa nekom institucijom (na pr. dom starih) i slično.

Među onima koji su, prema bazi, radili procjene za DPS, su predsjednik DPS-a u Podgorici i zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović, direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović, predsjednik Opštine Kotor Željko Arpcović i bivši vaterpolo reprezentativac i odbornik DPS-a u Kotoru Mirko Vičević.

DF je još 2012. optužio DPS da vodi bazu „siguran glas“ i tada su optužili šeficu administracije Filozofskog fakulteta u Nikšiću Nadu Martinović da je zadužena za taj posao, što je ona negirala.

Dokumenta iz 2016, do kojih su “Vijesti” došle, ukazuju da su opštinskim odborima za kampanju na raspolaganju bili i članovi Vlade, što se može vidjeti u zapisniku sa sjednice odbora u Kotoru.

Iz DPS-a se nijesu oglašavali povodom afere “Spisak”, niti su odgovorili na pitanja “Vijesti”. Na pitanja nijesu odgovorili ni MUP niti Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Krivičnu prijavu zbog zloupotrebe Centralnog registra građana i uticaja na izbornu volju birača najavile su Demokrate, jer su, kako su reklai spiskovi su dokaz onome što opozicija govori godinama- da je “MUP, kao i drugi državni organi, alatka u izbornim zloupotrebama DPS-a”.

Ponašanje po Jelićevoj formuli

Iz Demosa su juče saopštili da je afera “Spisak” samo posljednja karika u dugačkom lancu afera vladajuće kaste. “Ovakav model nezakonitog ponašanja vlasti utemeljen je u antologijskoj formuli Zorana Jelića “jedan zaposleni, četiri glasa”, rekli su iz Demosa.

Bonus video: