"Crna Gora u centru novog potresa"

Bivši portparol Stejt departmenta o CG: NATO ne bi trebao da obezbjeđuje pokriće za šefa države i njegovu Vladu

Ereli navodi da nažalost kleptokratija crnogorskog rukovodstva dovodi u pitanje njihovu podobnost kao NATO saveznika i spremnost da ulazak u EU

26454 pregleda 416 reakcija 42 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši portparol Stejt departmetna Adam Ereli kazao je da Crna Gora pod vladavinom Mila Đukanovića krši osnovnu preambulu NATO alijanse, koja  poziva države članice da „čuvaju slobodu, zajedničko nasleđe i civilizaciju svojih naroda, zasnovanu na principima demokratije, slobode pojedinca i vladavine zakona“. 

On je u autorskom tekstu objavljenom na stranici ibtimes.com, naveo da građani Crne Gore zaslužuju  zaštitu NATO pakta, "iako nacionalna vojska ima malo više od hiljadu vojnika i nekoliko zastarjelih aviona iz vremena hladnog rata", to ne znači da bi NATO alijansa  trebala da obezbjeđuje  pokriće za šefa države i njegovu Vladu.

Ereli navodi da Crna Gora teži da bude poštovan član evroatlantske zajednice, ali da nažalost kleptokratija crnogorskog rukovodstva dovodi u pitanje njihovu podobnost kao NATO saveznika i spremnost da ulazak u EU.

On u tekstu dodaje da je predsjednik Milo Đukanović na vlasti u Crnoj Gori već 30 godina, kao predsjednik ili premijer. On podsjeća da je  Đukanović 2015. godine dobio nagradu "Osoba godine", kao priznanje za  „njegov rad na stvaranju opresivne političke atmosfere i ekonomije koja je ugušena korupcijom i pranjem novca“.

"Niko izvan Putina nije vodio državu koja se toliko oslanja na korupciju, organizovani kriminal i prljavu politiku", napisao je OCCRP tada, i dodao da je "to je zaista i temeljno trulo do srži".

Ereli podsjeća da je ove godine Fridom house uvrstio Crnu Goru u  "hibridni autoritarni režim", zasnovan na sterilnom zapisu uplitanja pravosuđa, kršenja vjerske slobode, napada na štampu i zloupotrebe vlasti.

Dodaje da su napadi na novinare i utušavanje opozicije postali  prihvaćena praksa.

"Današnja Crna Gora utapa se u kineskom dugu, a Đukanoviću je ponestalo novca da nahrani gladna usta svog državnog aparata, piše Ereli.  To objašnjava njegov poslednji  udar na Srpsku pravoslavnu crkvu", piše on.

Ereli piše da je krajem prošle godine Vlada Crne Gore je usvojila „Zakon o slobodi vjeroispovijesti“, koji je u stvari  prikriveno uzimanje zemlje.

"Zakonom  ne samo da sve vjerske grupe moraju da se registruju kod državnih organa vlasti, već moraju  i da dokažu vlasništvo nad imovinom izgrađenom prije 1918. godine. Ako to ne mogu da urade, imovina postaje državna", piše između ostalog Ereli.

"Ovo je potpuni napad na Srpsku pravoslavnu crkvu 800 godna staru  granu hrišćanskog pravoslavlja, koju vjeruje više od 80% građana Crne Gore". On piše da su državne vlasti  sklopile posebne pravne sporazume ostalim vjerskim zajednicama, i dodaje da su desetine hiljada crnogoraca izašli na ulice u znak protesta.

Preporučujemo za Vas