DPS: Izborna kampanja SPC u Crnoj Gori

"Uvjereni smo da su upravo njeni politički ciljevi i ambicije, glavna prepreka rješavanju pravnog statusa Crkve u Crnoj Gori"

2702 pregleda 58 reakcija 17 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska parija socijalista (DPS) saopštila je da navodi SPC da se ne bavi politikom i da političke stranke nemaju uticaja na njene aktivnosti je "prosto smiješna".

"Sjetimo se samo skorašnjih otvorenih mitropolitovih instrukcija vjernicima za koga da glasaju. I skandaloznog ponašanja sveštenika SPC koji su bili glavni organizatori ulične pobune u Budvi. Jedan od njih, Mijajlo Backović koji je, komandovao pobunom, javno je priznao: "Ovdje svi imamo isti cilj". Na koji to cilj misli ovaj ratni veteran 63. padobranske brigade VJ, trenutno u ulozi sveštenika? Koji to "zajednički cilj" spaja SPC i one koji na ulici, nasilno ruše vlast? Odgovor je više nego jasan: ne pretjerivati s nasiljem, nego rušilačke namjere utopiti u "mirne litije" i tako ukloniti legitimno izabranu vlast, a onda nema ne samo Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nego nikakvih crnogorskih zakona. Niti države Crne Gore", navodi se u saopštenju DPS-a.

Mitropolija crnogorsko primorska juče je saopštla da nijedna politička stranka ili koalicija ne organizuje i ne rukovodi litijama.

Iz DPS-a je saopšteno da je SPC "nebrojano puta pokazala svoje političke ambicije i uzaludnu namjeru da mijenja vlast".

"I nikada se nije ogradila od neprimjerenih postupaka i izjava ne samo svojih sveštenika, ma koliko oni odstupali od osnovnih postulata hrišćanstva, nego ni svojih političara kao što je Mandić koji je u intervjuu jednoj srpskoj televiziji priznao da njegova partija "sa svojim sveštenicima" organizuje litije... Poslednji u nizu je zloslutni poziv sveštenika Jovana Plamenca, na linč čuvara reda i mira. Istog onog popa koji je u predvečerje izborne kampanje, oktobra 2016, objavio tekst pod nazivom: "Zašto ću glasati za Demokratski front?".

U DPS-u tvrde da je "više nego jasno da je mnogo dokaza koji potvrđuju jasnu političku agendu SPC u Crnoj Gori".

"Uvjereni smo da su upravo njeni politički ciljevi i ambicije, glavna prepreka rješavanju pravnog statusa Crkve u Crnoj Gori. Ipak, imajući u vidu nesporan politički i antidržavni angažman njenih sveštenika, bilo bi časnije da, kad već odbijaju da se u skladu sa pozitivnim propisima države Crne Gore registruju kao vjerska zajednica, to učine kao politička partija", navodi se u saopštenju.

Bonus video: