Demokrate: Veljović je Upravu policije podredio šefu režima, gazeći Ustav i zakone Crne Gore

"Kada treba obezbjeđivati stotine hiljada građana širom države koji mirno i dostojanstveno izražavaju protest, policija se po naređenju povlači odbijajući da reguliše čak i saobraćaj, a kada treba prebijati Budvane, ekspresno se pod punom ratnom opremom angažuje više stotina batinaša"

6028 pregleda 4 komentar(a)
Veljović, Foto: Savo Prelević
Veljović, Foto: Savo Prelević

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je sinoć pokazao potpunu spremnost da do kraja instrumentalizuje Upravu policije i podredi je naređenjima i interesima šefa režima, gazeći tako Ustav i zakone Crne Gore, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Kada treba obezbjeđivati stotine hiljada građana širom države koji mirno i dostojanstveno izražavaju protest, policija se po naređenju povlači odbijajući da reguliše čak i saobraćaj, a kada treba prebijati Budvane, ekspresno se pod punom ratnom opremom angažuje više stotina batinaša. Ovakvi primjeri potvrđuju svu monstruoznost komandnog lanca policije Đukanović-Veljović-Lazović i njihovu spremnost na zloupotrebu službenika do granica fizičkog nasilja nad mirnim građanima. Umjesto da policija služi građanima, štiti ih i garantuje njihovu bezbjednost, ona se podređuje naređenjima jednog čovjeka koji ih očito izdaje u stanju bijesa i ličnog nezadovoljstva nakon pravnih i političkih poraza u Budvi", ističe se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da odluka da izostane obezbjeđivanje litija koje su organizovane širom Crne Gore, predstavlja klasičnu osvetu prema građanima, grubu zloupotrebu i privatizaciju Uprave policije.

"To potvrđuje i angažovanje službenika u civilu koji su imali operativne zadatke da prebrojavaju, izvještaju i provociraju. Umjesto da kreira i sprovodi mjere u cilju očuvanja mira, bezbjednosti i stabilnosti, što je ujedno ustavna i zakonska obaveza, Uprava policije po nalogu Veljovića slijepo izvršava planove koji stignu faksom iz kabineta Mila Đukanovića. Upravo ti planovi sadrže upotrebu prekomjerne sile i sprovođenje nasilja nad građanima, što je viđeno u Budvi", poručile su Demokrate.

Oni navode i da je ovoga puta Veljović otišao i korak dalje, pogazivši preporuke sa najvažnijih međunarodnih adresa od prije nekoliko mjeseci, da policija obezbjeđuje skupove građana i izrvšava svoje zakonske obaveze.

"Ovo je još jedna u nizu potvrda autokratije po čemu je vlast u Crnoj Gori sada već planetarno prepoznata", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: