SO Kolašin: Odbornik Demokrata pomenuo dešavanja u Budvi, predsjednik prekinuo sjednicu

Prema riječima Đukića, odobornik Martinović, “na skoro svakoj sjednici SO, zloupotrebljava govornicu i krši Poslovnik”. Ovog puta, kako je rekao predsjednik SO, Martinović je prekšio “član 92 Poslovnika, govoreći o dešavanjima u Budvi, a na dnevnom redu je bilo imenovanje kolašinske Opštinske izborne komisije

8604 pregleda 21 reakcija 15 komentar(a)
Detalj sa kolašinske sjenice, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj sa kolašinske sjenice, Foto: Dragana Šćepanović

Pominjanje državne vlasti i dešavanja u Budvi bio je razlog da predsjednik kolašinske Skupštine opštine (SO) Milan Đukić prekine sjednicu lokalnog parlamenta, na čijem dnevnom redu je bila samo jedna tačka dnevnog reda- imenovanje Opštinske izborne komisije (OIK).

Šef odborničkog kluba Demokrata Vladimir Maritinović, tokom diskusije o novom sastavu OIK, osvrnuo na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, što je Đukić okarakterisao kao zloupotrebu govorice, upozorio ga da se “drži teme”, a potom mu i izrekao opomenu. Odbornik Demokrata, nakon šti mu je isključen mikrofon, nije želio da se udalji iza govornice, pa je predsjednk SO prekinuo sjednicu.

“…Ono što je kriminalno i ono što je poražavajuće , gdje se gazi Ustav i zakoni Crne Gore dešava se danas pred Opštinom Budva. Tamo su odbornici organizovane kriminalne grupe, falsifikovanjem pečata, zloupotrebom opštinskih i ostalih akata, zagazili i Ustav i zakone Crne Gore, u XXI vijeku, u državi koja je članica NATO-a i kandidat za EU. Čuli smo ovih dana od Đukića, da će braiti kolašinsku Skupštinu od prekrajaja izborne volje. Vjerovatno ste nas pobrkali sa vašim koalicionim partnerima iz DPS…”- kazao je Martinović, prije nego što mu je Đukić “oduzeo riječ”, a potom i prekinuo sjednicu.

Martinoviće je kazao i da Đukić, oduzimajući mu riječ i prekidajući sjednicu, pokazuje koliki je zaštitnik “pendrek demokratije i Mila Đukanovića”.

Prema riječima Đukića, odobornik Martinović, “na skoro svakoj sjednici SO, zloupotrebljava govornicu i krši Poslovnik”. Ovog puta, kako je rekao predsjednik SO, Martinović je prekštio “član 92 Poslovnika, govoreći o dešavanjima u Budvi, a na dnevnom redu je bilo imenovanje kolašinske OIK”.

“Poslije nekoliko upozorenja i jedne izrečene opomene odbornik je počeo da se obraća direktno meni i remeti red na sjednici. Tokom tog izlaganja, dok su ga snimali ostalo odbornici Demokarata, obraćao mi se na neprimjereno, te na taj način nastavio da da krši i druge članove Poslovika, recimo clan 101, a to je mjera za održavanje reda. I poslije isključenja mikrofona, nastavio je da grubo krši Poslovnik” - objasnio je Đukić novinarima svoje razloge za prekid sjednice i onemogućavanje Martinoviću da nastavi diskusiju.

Iz odborničkog kluba Demokaratske partije socijalista tvrde da Martinović “nastavlja da urušava dignitet lokalnog parlamenta”.

“Danas je to uradio kršenjem Poslovnika, čime ugrožava dostojanstvo i odbornika i drugih lica, koje pominje, a koja nijesu odbornici u lokalnom parlamentu. Klub DPS osuđuje takvo ponašanje i smatramo da, ipak, predstavlja određeni broj građana Kolašina, a ovo nije politika koju želimo da vidimo u XXI vijeku”- kazao je odbornik te strake Čedomir Bojić.

Nakon kraće pauze sjednica je nastavljena bez prekida, iako su odbornici nekoliko stranaka i u diskusijama i u replikama, pored predloženog sastava OIK, govorili na još neke teme.

Iz Socijdemokratske partije (SDP) nijesu glasali za predloženi sastav OIK, jer kako je kazao odbornik Bojan Zeković, u njemu su imena iz ranijeg sastava OIK, za koju su Državna izbora komisija, Ustavni sud i Vlada utvrdili da je kršila zakon”.

“ Ne bi mi smetalo i da su u OIK svi iz DPS ili iz DF, ako će ti ljudi, kada dođu u skusob zakon i interes partije, koja ih je predložila, biti na strani zakona…Trebalo bi da pokušamo svi zajedno da dođemo do tog nivoa, da kad ostavrujemo partijske interese, to bude po zakonu. Moramo doći do nivoa ozbiljnosti da možemo da se sporimo šta je zakon…”- kazao je Zeković.

Prema riječima odbornika Demokratskog fronta (DF) Aleksandra Dožića. OIK je tebalo imenovati mnogo prije.

“Sugerišem da sve odluke koje donsi ova SO treba da se donose u vrijeme koje je optimalno I oje je za to predviđeno, prije svega, zbog relaksiranja političke situacije”- reko je on.

OIK je trebalo imenovati još prije dvije godine, tvrdi Mationović. On je podsjetio da je “Članom 19 Zakona o izboru odbornika i poslanika jasno i nedvosmisleno je kazao da se izborne komisije imenuju nako konstituisanja novoizabrane Skupštine.

“ Tako je jasno kada je ova Skupština trebalo da imenuuje izbornu komisiju. Ne može se govoriti o mandate od četiri godnie, ako taj mandate prekinu lokalni izbori, koji su održani 2018. godine..”- reko je on.

Predsjednik nove OIK je Srđa Jeknić, a njegova zamjenica je Radmila Šukovć. Sketretarka je Jelana Martinović, a članovi Jelica Radović, Mladen Šuković, Dragoljub Novićević i Bojana Bulatović.

Bonus video: