Ivanović: Pogriješili smo dajući podršku predstavnicima dekadentnih politika, koji mrze sve što je crnogorsko

"Obzirom na to da se posljednjih dana kroz medije, a i u samom gradu Budvi, pominje moje djevojačko prezime Borilović, moram vam reći da sam na to prezime više nego ponosna, a za to imam i razloga"

45879 pregleda 1525 reakcija 173 komentar(a)
Ivanović, Foto: Printscreen
Ivanović, Foto: Printscreen

Anđela Ivanović (Crnogorska) koju je skupštinska većina predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) danas imenovala za predsjednicu Skupštine opštine (SO) Budva, poručila je da će se potruditi da se vrati ugled SO.

Poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikolu Divanovića, nova odbornička većina u Skupštini opštine (SO) Budva, danas je izabrala za predsjednika Opštine Budva, a Ivanovićevu za predsjednicu SO Budva.

Njih je izabralo 17 odbornika - 12 odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), tri Crnogorske, jedan iz redova Socijaldemokrata (SD) i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Današnju sjednicu SO Budva obilježio je haos.

Ona je medijima proslijedila govor koji je pročitala na sjednici zatvorenoj za javnost.

"Obzirom na to da se posljednjih dana kroz medije, a i u samom gradu Budvi, pominje moje djevojačko prezime Borilović, moram vam reći da sam na to prezime više nego ponosna, a za to imam i razloga. Borilovići su staro državotvorno cetinjsko bratstvo, čije pomene pratimo još od 1231. godine kroz Dubrovačke arhive, pa 1353. godine, pa preko vladike Visariona, čija je majka, uzgred, bila iz Paštrovića, a koji je bio, da se našalim, dva mandata dosadašnje vlasti u Budvi, glavna ličnost Crne Gore, koji je sve do svoje smrti 1692. godine, vodio, nekada manje, a nekada veće borbe sa tadašnjim neprijateljem, pa je tako predvodio Crnogorce i u borbi za oslobođenje Herceg Novog 1687 godine", istakla je Ivanović.

Ona je dodala da "oni koji su posjetili manastir Hilandar mogli su pročitati zapis na cisterni za vodu, koju je poklonio pomenuti vladika Visarion tom manastiru".

"Očito da su neki preskočili neke važne lekcije iz istorije Crne Gore. Iz tog razloga, moram vam reći da je u kući Borilovića bilo i šest sveštenih lica, od kojih su neki stizali i na Isusov grob u Jerusalimu, sa patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem, koji je inače porijeklom iz Bajica. Vladika Vasilije Petrović je između 11 momaka iz najuglednijih crnogorskih porodica poslao i Mihaila Borilovića u Rusiju na školovanje. U Cetinjskom muzeju se čuva i rukopisna knjiga sveštenika Rafaila Borilovića, kao i vladičanska kapa mitra Vladike Visariona Borilovića ukrašena brilijantima", poručila je ona.

Naglašava da "kako tada tako i danas, na braniku smo crnogorske slobode".

"Bili su kadri, smjeli i hrabri, stići i do Bregalnice, u pomoć svojoj braći po vjeri, da ne pominjem Grahovačku, Vučedolsku, Mojkovačku i druge crnogorske bitke. Bili smo i tamo gdje su se branile crnogorske svetinje, pa i u odbrani Ostroga 1853. godine, i sva trojica braće od kojih su moji danas, ne vodeći računa o opstanku bratstva iz kojeg potičem.U Prvom svjetskom ratu, kao i u Drugom, bili su na strani antifašizma, tako da je stric moga oca poginuo na Livnu 1942. godine, u sukobu sa fašističkim i domaćim neprijateljskim formacijama i zaslužio odlikovanja i priznanja. U ovom posljednjem bratoubilačkom ratu, na sreću nijesmo učestvovali, zbog čega smo naročito ponosni", navela je Ivanovićeva.

Rekla je i da su iz njenog plemena Bajica, bile i majka Danila I Petrovića (osnivača dinastije Petrović), majka Svetoga Petra Cetinjskoga i majka kralja Nikole...

"Imala sam obavezu zbog dva muškarca koji su najbitniji u mom životu ovo da iznesem, a radi se o mom sinu i mom bratu. Slobodno nastavite i dobro upamtite moje prezime Borilović. Od kada sam postala odbornica u Skupštini opštine Budva radila sam posao povjeren od građana odgovorno, poštujući procedure, vjerujući da možemo prevazići sve političke i ideološke razlike koje među nama postoje. Moram da priznam da smo pogriješili dajući podršku predstavnicima dekadentnih politika, koji mrze sve što je crnogorsko. Tu svoju grešku svakodnevno plaćamo. Do izbora ću nastaviti da obavljam funkciju povjerenu od vas odbornika, sa namjerom, da bar malo doprinesem popravljanju ugleda Skupštine opštine Budva. Svečano se obavezujem da ću dužnost predsjednice Skupštine obavljati u skladu sa Ustavom, zakonom, Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine", zaključila je Ivanović.

Bonus video: