Radulović će podnijeti krivične prijave: "Kriminalna organizacija" rekonstruiše termoelektranu

Radulović je kazao “Vijestima“ da će podnijeti dvije krivične prijave - prvu zbog projekta rekonstrukcije postojećeg bloka Termoelektrane Pljevlja, a drugu zbog odlaganja izgradnje hidroelektrana (HE) Piva II i Kruševo i pripreme izgradnje HE Komarnica

20371 pregleda 106 reakcija 13 komentar(a)
“Zbog predizborne kampanje obmanjuju javnost”: Radulović, Foto: Savo Prelević
“Zbog predizborne kampanje obmanjuju javnost”: Radulović, Foto: Savo Prelević

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović podnijeće danas vrhovnom državnom tužiocu krivične prijave protiv premijera Duška Markovića i više funkcionera iz Vlade i Elektroprivrede zbog, kako navodi, zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, zagađenja životne sredine, protivpravne izgradnje i stvaranja kriminalne organizacije, usljed postojanja namjere da proizvedu znatno veće i trajne štete termo-energetskom sektoru, Pljevljima i Crnoj Gori.

Radulović je kazao “Vijestima“ da će podnijeti dvije krivične prijave - prvu zbog projekta rekonstrukcije postojećeg bloka Termoelektrane Pljevlja, a drugu zbog odlaganja izgradnje hidroelektrana (HE) Piva II i Kruševo i pripreme izgradnje HE Komarnica.

Posao dodijeljen konzorcijumu u kojem je i firma sina Mila Đukanovića: Termoelektrana
Posao dodijeljen konzorcijumu u kojem je i firma sina Mila Đukanovića: Termoelektranafoto: Goran Malidžan

Prvom prijavom, kako je objasnio, obuhvaćeni su premijer, potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministarka ekonomije Dragice Sekulić, predsjednik borda direktora EPCG Đoko Krivokapić, izvršni direktor EPCG Igor Noveljić i v.d. direktor TE Luka Jovanović.

Navodi da će drugu prijavu podnijeti protiv istih funkcionera, osim Jovanovića. Radulović u prijavi navodi da visokopozicionirani i nadležni funkcioneri u Vladi i EPCG, nijesu izvršili potrebnu tehno-ekonomsku analizu, poštovali proceduru pri njihovom donošenju, sagledali sve aspekte i okolnosti sadašnjeg i bududućeg rada energetike, izabrali najbolju opciju moguće valorizicije uglja i moguće rekonstrukcije postojeće ili izgradnje nove TE.

“Podržali su i potpisali Ugovor o realizaciji projekta s konzorcijumom DEC International-Bemax-BB Solar-Permonte, vrijedan oko 54 miliona eura, koji ne obezbjeđuje dugoročnu valorizaciju uglja, posebno ne obezbjeđuje ekološki rad TE Pljevlja, pa će rad termoelektrane biti mnogo kraći od najavljenih 30 godina, cijena proizvedene električne energije neće biti konkurentna u odnosu na onu iz obnovljivih i alternativnih izvora, ta nepokretnost će vremenom biti sve veća, te će morati da prestane sa radom ili će plaćati ogromne penale ili će država davati velike subvencije protivno evropskim pravilima“, navodi Radulović.

"Osumnjičena lica, zbog predizborne kampanje, obmanjuju javnost u kontinuitetu, da će ovakva rekonstrukcija TE Pljevlja I navodno obezbijediti punu ekološku sanaciju i ekomomsko blagostanje Pljevalja"

Dodaje da će rekonstrukcijom bloka I TE, koja ne obezbjeđuje nultu emisiju CO2, doći do gubitka prihoda od oko 100 miliona eura godišnje, ili čak više od 200 miliona eura ukoliko bi se izgradio i drugi blok, sa nekom od tehnologija “čistog“ uglja.

Navodi da osumnjičeni nijesu poštovali Zakon o javnim nabavkama i pravilnike o izradi i kontroli tehničke dokumentacije, tenderske procedure, a zloupotrebom položaja i dogovorno, formirali su konzorcijum kojeg čini i firma sina predsjednika države Mila Đukanovića i “čuveni“ Bemax, “čime su sproveli protivzakonit i nekvalitetan tender i procedure, na osnovu najniže cijene izabrali izvođača radova, koji će uz naknadne radove povećati iznos i ostaviti nam promašenu investiciju“.

“Osumnjičena lica, zbog predizborne kampanje, obmanjuju javnost u kontinuitetu, da će ovakva rekonstrukcija TE Pljevlja I navodno obezbijediti punu ekološku sanaciju i ekomomsko blagostanje Pljevalja“, kazao je Radulović.

Hidroelektrana Komarnica “novi korupcionaški posao”

U drugoj prijavi Radulović navodi da su Marković, Simović, Sekulić, Krivokapić i Noveljić dosadašnjim načinom pripreme izgradanje HE Komarnica proizveli velike finansijske štete zbog izrade nekvalitetnog projektnog zadatka, idejnog projekata i revizije projekta izgradnje.

“Omogućili su uslove za novi korupcionaški posao režima pri izradi velikih kapitalnih investicija od minimum 100 miliona eura. Onemogućili su izgradnju nove tri hidrocentale na vodotocima Komarnice i Pive, čime bi se postigli ogromni dugoročni socio-ekonomski efekti i stvorili kriminalnu organizaciju, koristeći uticaj političke moći na privredne i poslovne strukture, nanoseći pri tome ogromnu štetu po Crnu Goru“, naveo je Radulović.

Bonus video: