Nimanbegu pozvao Vladu da hitno kreira mjere za podršku turizmu

Zatražio je da građani, psebno oni koji imaju sezonsko zaposlenje ili djelatnost, imaju pristup korona kreditima

7740 pregleda 170 reakcija 20 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Biljana Matijašević
Nimanbegu, Foto: Biljana Matijašević

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu (Forca) pozvao je Vladu da hitno kreira mjere da bi se podržao turizam, posebno privatni smještaj, hotelijeri i ugostitelji i građani u cilju premošćavanja ove krizne godine sa narednom turističkom sezonom.

On je na konferenciji za novinare rekao da mjere u trećem paketu moraju imati proaktivnu ulogu u pomoći ekonomije i građanima.

"Turizam kao sektor koji vrši nevidljiv izvoz roba i usluga ce posebno biti ugrožen. Stoga pozivam vladu i NKT da urgentno rade na pomoć privatnim izdavaocima smjestaja u obezbedjivanju kredita sa niskom kamatom ili cak bez kamate. Osnov kredita bi bila prosječna mjesečna plata u CG tj. pet do 6.000 za jednu porodicu. Rok vraćanja kredita bi bio pet do sedam godina".

Drugi segmet je, kako je dodao, pomoć hotelijerima i ugostiteljima kojima bi sena slicnim parametrima kao izdavaocima smjestaja omogucilo da dođu do sredstava.

"Na taj način bi se oni pripremili i za sljedeću turističku sezonu".

Zatražio je da građani, psebno oni koji imaju sezonsko zaposlenje ili djelatnost, imaju pristup korona kreditima.

On je zatrazio i otvaranje granica uz jasne mjere fizicke distance.

"Trebalo bi razmotriti otvaranje granica od 1. jula, jer imamo premijer Hrvatske koja već ima preko 350 hiljada turista".

Nimanbegu je apelovao da se novim ekonomskim mjerama predvidi pomoć i za individualni privatni smještaj.

Bonus video: