Radovanić: EU u ocjenama sve rigoroznija, ni diplomatskim rječnikom ne mogu sakriti svoje nezadovoljstvo

"Posebno zabrinjava činjenica da u dva najznačajnija poglavlja, 23 i 24, nemamo vidljivi napredak. Takođe, u ogromnoj većini pregovaračkih poglavlja bilježimo ograničen napredak, a smanjio se i broj poglavlja u kojima je ranije konstatovan tzv. dobar napredak"

3658 pregleda 4 komentar(a)
Mileta Radovanić, Foto: Građanski pokret URA
Mileta Radovanić, Foto: Građanski pokret URA

Povodom godišnjice otpočinjanja pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom oglasili su se iz Građanskog pokreta URA.

"Crna Gora je pregovore zvanično otpočela u junu mjesecu, 2012. godine. Zabrinjava činjenica da smo mi država koja najduže pregovara sa EU. Od 33 pregovaračka poglavlja, privremeno smo zatvorili samo tri, koja se odnose na Nauku i istraživanje, Kulturu i obrazovanje i Vanjske odnose. Važno je napomenuti da u dva od pomenuta tri privremeno zatvorena poglavlja gotovo i da nema pravne tekovine EU. Dakle, napredak i reforme koje sprovodimo su vrlo trome i tome u prilog ide sve veći broj negativnih ocjena koje dobijamo sa relevantnih adresa", istako je generalni sekretar pokreta URA, Mileta Radovanić.

On ističe da "Vlada konstantno nemušto pokušava da negativne ocjene prikaže kao pozitivne procese".

"Posebno zabrinjava činjenica da u dva najznačajnija poglavlja, 23 i 24, nemamo vidljivi napredak. Takođe, u ogromnoj većini pregovaračkih poglavlja bilježimo ograničen napredak, a smanjio se i broj poglavlja u kojima je ranije konstatovan tzv. dobar napredak. Ocjene koje dobijamo su sve rigoroznije i nedvosmisleno pokazuju brojne deformitete našeg političkog i pravnog sistema. Oblast vladavine prava je gotovo bez ikakvog napretka, svjedočimo brojnim velikim aferama, imamo raznorazne inovativne modele korumpiranja javnih funcionera, unižavamo i ne poštujemo Ustav zbog izbora najviših nosilaca pravosudne vlasti, imamo goruće probleme izbornog sistema, polje slobode medija je alarmantno ugroženo, a dostigli smo i vrhunac devastacije i uništavanja prirodnih resursa zbog čega je zabrinuta i cjelokupna evropska javnost", naglašava Radovanić.

Generalni sekretar pokreta URA problematizuje i dva non-papera koje je Crna Gore dobila u poslednjih sedam mjeseci.

"To je znak da dobijamo sve veće zamjerke po pitanju napretka i reformi pri čemu EU više ne može ni diplomatskim rječnikom sakriti svoje nezadovoljstvo kada je u pitanju naš evropski put. Neformalni dokument briselske administracije o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24 „Non paper“, pokazao je i neformalnu aktivaciju „klauzule balanse“ jer najranjivija karika crnogorskog sistema – pravosuđe i vladavina prava, odavno stagnira i nazaduje zbog kontinuirane političke krize u zemlji, opšteg nepovjerenja u institucije i partitokratije koja je zarobila državu i svaku njenu instituciju”, ističe Radovanić.

Smatra da postojeća politička elita ne može državu uvesti u Evropsku uniju.

"U njihovoj agendi u fokusu nije evropski put Crne Gore u punom smislu jer se to odnosi na sprovođenje suštinskih i valjanih društvenih reformi. To bi značilo punu primjenu vladavine prava, jake institucije, nezavisno sudstvo i građane kao nosioce suvereniteta. Za tako nešto potrebna je politička volja. Elita koja je na vlasti samo fingira evropske vrijednosti, za šta Brisel ima sve manje tolerancije. Samo nova politička elita, sa drugačijim pristupom politici, odgovornošću i vrijednostima uopšte, može crnogorsko društvo približiti evropskim načelima i, u konačnom, Crnu Goru dovesti tamo gdje joj je i mjesto, među razvijene evropske države”, zaključuje Radovanić.

Bonus video: