Nacionalni savjet pozvao albanske partije da formiraju jedinstvenu listu

"Sada je vrijeme za reflektovanje i objedinjavanje za izborne izazove koji su pred nama i izbjegavanje nesuglasica i protivrječnosti i prkosa i ličnih ambicija iz prošlosti", navodi se u saopštenju Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori

2724 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori pozvao je sve političke subjekte Albanaca, odnosno njihove vođe, da postignu sporazum za učešće na izborima jedinstvenom listom - „Nacionalna lista Albanaca u Crnoj Gori“.

"Vjerujemo da je ova želja većeg dijela albanskih birača u Crnoj Gori, koji tradicionalno glasaju za nacionalne subjekte, a isto tako vjerujemo da će imati i podršku naše dijaspore. Red je da se objedinjavanje nacionalnih subjekata vrši oko jedne stvari, oko političke platforme, koja će obuhvatiti sve probleme sa kojima se danas suočavaju Albanci u Crnoj Gori, prema prednostima – od sačuvanja nacionalnog identiteta, sprečavanja asimilacije, proporcionalnog i dostojanstvenog predstavljanje u institucijama, decentralizacije lokalne uprave, problematike obrazovanja na albanskom jeziku, poštovanja nacionalnih prava pa do investicija i trajnog ekonomskog razvoja svih centara gdje žive Albanci u Crnoj Gori. Ista platforma će biti i preduslov za učestvovanje ili ne Albanaca u budućoj vlasti u Crnoj Gori. Ova mogu biti neka od načela na kojima treba da se gradi sporazum i vjera albanskih glasača u Crnoj Gori, za zajedničku nacionalnu listu za buduće parlamentarne izbore", navodi se u saopštenju.

Postoji, kako su kazali, dovoljan broj argumenata da je objedinjavanje nacionalnih subjekata u izbornoj trci, u onim državama gdje su Albanci manjina, rezultiralo pozitivno. "Imamo primjer opštine Tuzi u posljednjim lokalnim izborima i isto tako i objedinjavanje albanskih političkih subjekata u Preševskoj doljini u posljednjim parlamentarnim izborima u Srbiji, što je rezultiralo povećanjem broja poslanika Albanaca u Skupštini Srbije. Odluke lidera političkih subjekata da se objedinjuju u narednim izborima ili ne, vrijeme će pokazati da li su bile u pravu ili ne, dok će posljedice ipak padati na Albance, odnosno na albanske birače u Crnoj Gori. Efekat političke strategije za objedinjavanjem, o kome treba da svjedoči vrijeme, biće proba i rasuđivanje albanskog glasača u Crnoj Gori da li vjerovati ili ne nacionalnim subjektima i u buduće, ne što će nacionalni problemi i interesi vremenom izbledjeti, već što će njihovo pravo predstavljanje i sučeljavanje izgledati nemoguća misija i rezultiraće napuštanjem podrške za nacionalne subjekte i možda sa nepredvidivim posljedicama za stalno otuđivanje i asimilaciju Albanaca u Crnoj Gori u buduće", navodi se u saopštenju.

Iz tih i mnogih drugih razloga "koji se ne mogu sažeti u jednoj izjavi", Nacionalni Savjet je, kako navode, prije nekoliko dana, službenim pismom upućenim svim predsjednicima albanskih nacionalnih partija u Crnoj Gori, predložio da učine sve da bi stekli dogovor o zajedničkoj listi Albanaca.

"Zato, sada je vrijeme za reflektovanje i objedinjavanje za izborne izazove koji su pred nama i izbjegavanje nesuglasica i protivrječnosti i prkosa i ličnih ambicija iz prošlosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: