"NAPAD DPS I KRMINALA NA BUDVU"

Krapović: Budva je prije 2016. bila mafijaška autonomna oblast, Marković nam crta metu

"Do izbora 2016. u Budvi je na sceni bila otvorena mafijaška zloupotreba opštine i brutalna pljačka građana Budve i Crne Gore"

39890 pregleda 285 reakcija 46 komentar(a)
Krapović, Foto: Savo Prelević
Krapović, Foto: Savo Prelević

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i odbornik te partije u Skupštini Opštine (SO) Budva, Dragan Krapović saopštio je danas da se u ovom trenutku događa napad kriminala i Demokratske partije socijalista (DPS) na Budvu i na Crnu Goru.

Specijalni tužilac Saša Čađenović juče je rekao da je Krapović osumnjičen za formiranje kriminalne organizacije koja je, zloupotrebom službenog položaja, uticala na političku vlast u Budvi.

"Do izbora 2016. u Budvi je na sceni bila otvorena mafijaška zloupotreba opštine i brutalna pljačka građana Budve i Crne Gore. Puna tri mandata ove vlasti, prije 2016. Budva je bila mafijaška autonomna oblast (MAO). Kada smo preuzeli vlast stali smo na kraj tom kriminalnom ponašanju. Mi smo borci protiv MAO u Budvi. Dali smo puni doprinos Crnoj Gori koja je nedjeljiva i koja je vječna", istakao je Krapović na današnjoj konferenciji za medije.

On je dodao da izjava premijera Duška Markovića u Skupštini Crne Gore da je na sceni državni udar, bilo crtanje mete njemu i njegovim kolegama.

"Ispalo je da je premijer portparol Specijalnog policijskog odjeljenja. Moje suprotstavljanje zlupotrebama je rezultiralo mojim pravnim progonom i institucionalnom iživljavanju. To ne doprinosi pomirenju niti rješenju. Juče sam prikazan kao kriminalac, ali ja se neću izjašnjavati", kazao je Krapović.

Neven Gošović (Demokrate) rekao je da je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić juče saopštio da je početkom juna formirana kriminalna organizacija čiji je šef Dragan Krapović, sa ciljem izvršenja krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i podstrekavanja. "SDT je zaboravio da saopšti da je istražni sudija Višeg suda odbilo predlog SDT-a da se prema Krapoviću i ostalima odredi pritvor. Time su nadležni sudski organi rekli šta misle o postojanju osnovane sumnje da je formirana kriminalna organizacija.

Jasno je da ne postoji nijedan na zakonu zasnovan dokaz za to", rekao je Gošović na zajedničkoj konferenciji za novinare Demokrata, GP Nova ljevica, Partije penzionera, invalida i restitucije, Društva za istraživanje politike i političke teorije i borca za ljudska prava Radenko Lacmanović.

Gošović je naveo da je za postojanje kriminalne organizacije moraju biti ispunjena najmanje tri od propisanih osam uslova.

"Nijedan nije ispunjen u ovom slučaju. Skandalozna je činjenica da je SDT ustvrdio da je riječ o kriminalnoj organizaciji a da tvrdnje da takva organizacija djeluje od početka juna nije potkrijepio nijednom riječju. U nedostatku argumenata za ovu političku krađu u Budvi, da bi se zaboravila politička korupcija i protesti građana, aktuelni režim je prešao na uključivanje represivnog aparata i krivično-pravnog progona jer je to njihov način za obračun sa političkim protivnicima. Da bi u to uključili SDT i Specijalno policijsko odjeljenje trebalo je izmisliti postojanje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, a aktuelna dešavanja u Budvi ne bi mogla da se provedu da nije bilo kriminalnog djelovanja Ministarstva javne uprave, Upravne inspekcije i Uprave policije", kazao je Gošović.

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević poručio je da će progon Krapovića okrenuti sve građane portiv DPS-a, "a nas slobodnih građana u Crnoj Gori ipak je mnogo više".

"Milivoje Katnić i Saša Čađenović osumnjičili su Krapovića da je šef kriminalne organizacije, a Zoran Lazović im je asistirao u tome. Niti su Katnić i Čađenović tužioci niti je Lazović predstavnik policije - sva trojica su portparoli hunte koja siledžijstvom pokušava da pretvori Crnu Goru u divlje društvo", rekao je Pavićević, bivši predsjednik Crnogorske, koja je u Budvi inicirala smjenu dosadašnjih predsjednika Skupštine Opštine i Opštine Krsta Radovića (Demokrate) i Marka Carevića (DF). Njih je smijenila nova većina u Budvi (Crnogorska, DPS, SD i nezavisni odbornik Stevan Džaković) dovela je do višednevnih tenzija i hapšenja.

Pavićević je ocijenio da slučaj Krapović potvrđuje da je "organizovanoj trojci" namjera da čestite ljude drže po zatvoru, dok su zilkovci i kriminalci na slobodi.

"Djelovanje ove trojke – Katnić, Čađenović i Lazović, je samo refleks jedne vlasti kojoj se približila smjena. Udar na Krapovića je udar na svakog građanina, a udar na građanina je udar na drzavu. Ova trojka je udarila u ime partije na državu Crnu Goru.

Ako treba u zatvor, da se ide u zatvor. Jer je u zemlji u kojoj se hapsi Dragan Krapović svakom slobodnom građaninu mjesto takođe u zatvoru", poručio je Pavićević.

Neđeljko Rudović (Demos) kazao je da se ovih dana, ono što je nazvano hibridni režim, pokazalo u praksi.

"Danas cijenu plaća i Dragan Krapović i ostali predstavnici građana Budve kojima je ukradena volja iskazana na izborima. Kako se ponaša tužilaštvo u hibridnom režimu imali smo prilike da vidimo u aferi Snimak, aferi Koverta. I kako se "hapsi" Slavoljub Migo Stijepović. Viedjeli smo kako je tužilaštvo bilo agilno", rekao je Rudović.

On je dodao da ono što oni pokušavaju da pripišu Krapoviću je komedija, tim prije što tužilaštvo ne reaguje povodom nove afere Možura, koja, ako se pokažu tačnim pretpostavke, može biti štetnija od afere Telekom.

Podsjetio je i na slučaj Svetozara Marovića i njegovog sina, čime vlast šalje poruku da se kriminal isplati, a da je neisplativo sve što znači borba za slobodnu i demokratsku i uređenu državu Crnu Goru.