"Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno odbrani slobode vjeroispovijesti ili vjerovanja"

“Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Vjerujemo da je najbolji način da se ovo pitanje prevaziđe kroz smiren pristup i inkluzivan dijalog”, kazali su iz Ambasade

28502 pregleda 1148 reakcija 64 komentar(a)
“Vlast potegnula za konfiskacijom imovine crkve”: Sa protestne litije, Foto: Luka Zeković
“Vlast potegnula za konfiskacijom imovine crkve”: Sa protestne litije, Foto: Luka Zeković

Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno odbrani slobode vjeroispovijesti ili vjerovanja, kao i unapređenju poštovanja među različitim vjerskim i nevjerskim zajednicama, rekli su “Vijestima” iz britanske Ambasade u Podgorici.

“Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Vjerujemo da je najbolji način da se ovo pitanje prevaziđe kroz smiren pristup i inkluzivan dijalog”, kazali su iz Ambasade.

Oni su tako odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi stava britanskih poslanika Tima Ferona i Stiva Bejkera, te da li smatraju da su u Crnoj Gori ugrožena prava vjernika.

Tim Feron
Tim Feronfoto: BBC

Feron i Bejker su u autorskom tekstu za ugledni list Newsweek naveli da “ne treba dati nikakva sredstva britanske vlade koja bi mogla direktno ili indirektno biti od koristi onima koji su odgovorni za stvaranje i sprovođenje ovog napada na hrišćane i crkvu u Crnoj Gori”.

Stiv Bejker
Stiv Bejkerfoto: Sun

Bivši lider Liberalnih demokrata Feron i konzervativni poslanik Bejker ocijenili su da je sloboda vjerovanja osjetljiva stvar i da mora biti odbranjena i zaštićena svuda.

“U maloj zemlji Evrope, jedva hiljadu milja od Velike Britanije, hrišćanima i njihovom sveštenstvu se prijeti, tuku se i zatvaraju zbog pokušaja da brane svoju vjeru i njihov način izražavanja religijskih uvjerenja”, naveli su Feron i Bejker.

Oni podsjećaju na privođenje episkopa, protestne litije i okolnosti u kojima je donesen Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Dodaju i da Crna Gora ima reputaciju zemlje koju vodi isti čovjek i stranka u neprekidnom nizu od 30 godina.

“Onima nekoliko kojima je stalo da drže svjetlo upaljeno ne sviđa se ono što vide: korupcija, degradacija statusa Crne Gore sa demokratije na hibridni autoritarni režim, gušenje političke opozicije i ućutkivanje novinara”, pišu Feron i Bejker.

Navode da je Crna Gora smatrana previše malom da bi se fokusirali na nedostatke u vođenju, ali da je Đukanović stavio zemlju na mapu osporavajući prava hrišćana i zaključuju da sada kad postoje dugovi prema Kini, novca za “podmazivanje točkova više nema”, a da se ne potegne za konfiskacijom imovine.

“Za Britaniju i njene saveznike je važno da djeluju, i to brzo. Posljednjih dana, s daljim hapšenjima hrišćana, uključujući poglavara crkve u Crnoj Gori, sve je više sveštenika i ljekara koji se okupljaju da pruže podršku, a uz uništavanje manastirskih zgrada i policijski napad na opozicione političare, jasno je da vlasti ne namjeravaju da se zaustave. Svaki izbor ima svoje posljedice. Ne treba da stojimo i dopuštamo političkoj pohlepi da guši pravo na slobodu vjere”, ukazuju oni.

Protestne litije organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odnosno odredbi kojima se utvrđuju imovinska prava države nad vjerskim objektima koji su bili imovina države prije 1918. a nijesu na odgovarajući način prešle u svojinu vjerske zajednice.

Litije su od Božića organizovane četvrtkom i nedjeljom.

U martu su obustavljene zbog pandemije koronavirusa, a zbog okupljanja u Nikšiću 12. maja uhapšeni su vladika Joanikije i osam sveštenika.

Litije su nastavljene 14. juna, da bi krajem juna ponovo bile obustavljene nakon odluke Nacionalnog kooridnacionog tijela o zabrani okupljanja zbog vraćanja epidemije virusa.

Đukanović je bio prelako prihvaćen

Britanski poslanici navode da je Đukanović imao koristi i bio je prelako prihvaćen zbog nedostatka nadzora zapadnih sila.

“Njegov prelazak sa odanog sljedbenika Slobodana Miloševića na nekog ko želi u EU, bez uočljivog perioda provjere je trebalo da izazove sumnju. Njegovo imenovanje za ‘Ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji’, opisano je kao ‘nagrada za životno djelo’ od strane ugledne NVO. Ali ništa od toga nije izazvalo sumnju. Umjesto toga, dočekan je u NATO”, naveli su oni.

Kapetani duge plovidbe i advokati podržali MCP, Tudik očekuje dijalog

Podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj pružilo je juče 100-ak kapetana duge plovidbe, koji su u obraćanju javnosti izrazili zabrinutost zbog “otvorene diskriminacije i progona od strane crnogorske vlasti nad većim dijelom naroda-pravoslavnim hrišćanima”.

Oko 300 advokata juče je objavilo proglas, u kome podržavaju MCP navodeći da je Zakon o slobodi vjerooispovjesti neustavan i da se njime vrši “diskriminacija titulara imovine vjerskih zajednica i krše elementarna pravila građanskog prava”.

Francuska ambasadorka Kristin Tudik juče je razgovarala sa mitropolitom Amfilohijem, a u saopštenju MCP navodi se da Francuska i EU podržavaju obnavljanje dijaloga sa Vladom.

Bonus video: