„nije podoban“

OO SDP Tivat: Pripadnost našoj partiji je razlog Ilićevog odlaska sa mjesta direktora bolnice u Kotoru

"Mještani Boke, kao i svake druge sredine na planeti, znaju šta je potreba njihove zajednice. Mještani treba uvijek da se pitaju kada se donosi odluka koja direktno utiče na bilo koji dio njihovog života"

9524 pregleda 15 komentar(a)
Bolnica u Kotoru, Foto: Siniša Luković
Bolnica u Kotoru, Foto: Siniša Luković

Sve Bokelje je neprijatno iznenadila vijest da Opštu bolnicu u Kotoru neće u narednom periodu voditi uvaženi hirurg i vrstan menadžer dr Ivan Ilić, saopšteno je iz Opštinskog odbora (OO) Socijaldemokratske partije (SDP) Tivat.

Dodaju da pripadnost SDP-u razlog zbog kojeg dr Ilić ovoga puta nije bio „podoban“ i nije izabran.

"Njegovo političko opredeljenje ni u jednom trenutku nije uticalo na doktorov profesionalizam, stav i pristup pacijentima, kao ni bolnici. Mještani Boke, kao i svake druge sredine na planeti, znaju šta je potreba njihove zajednice. Mještani treba uvijek da se pitaju kada se donosi odluka koja direktno utiče na bilo koji dio njihovog života. Nije uvijek ono što „centrala“ odluči najbolje što može da se uradi. Nažalost, takva je situacija već četiri godine, čini se da smo je svi svijesni. Dr Ivan Ilić, naš doktor, je neko kome mještani vjeruju, koga su upoznali i koga vide da se trudi da pruži najviše i najbolje što može, a on uvijek želi i da i više i bolje. Zato ga mještani i vole i vjeruju mu", navodi OO SDP Tivat u saopštenju.

Dodaju da je teško steći povjerenje toliko ljudi, posebno na direktorskoj poziciji.

"U slučaju upravljanja OB Kotor izgleda da je nad trudom, radom, poštenjem, ugledom i rezultatima - prevagnula politička pripadnost, politički animozitet i klijentelizam. Reakcije su stigle, i dalje stižu, sa svih strana, i na njih nije uticala politika. Dr Ilić je radio za dobro svih građana, uz minimalnu ili nikakvu podršku iz Fonda za zdravstvo Crne Gore i Ministarstva koje ga je smijenilo. Naš doktor je uspio da modernizuje i proširi dio kapaciteta bolnice u Kotoru, na koju se oslanjaju svistanovnici Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve isvi naši gosti, a tu je ključna bila upravo saradnja, koju je on uspio da sklopi", navodi  se u saopštenju.

"Novska Lista, DEMOS Tivat, Bokeški forum, razne političke opcije, ali i sam narod ovih dana, reagovali su na ovu situaciju u Kotoru. Dr Ilić nije „podoban“, politički. Ovdje je to jedino važno. I žalosno je to što neko ne odlučuje što je provjereno i najbolje za nas, nego ko je podoban a ko nije. Dr Ilić je radio i kao hirurg i kao menadžer jedne ustanove, koja je kad je preuzeo bila u dosta lošem stanju, a od vitalnog je značaja za sve nas. Lično je doveo bolnicu u stanje i stepen organizacije na kojem je sada a možemo samo da pretpostavimo kako bi sve to izgledalo da je nastavio i dobio priliku da sprovede svoj plan i program".

Pripadnost SDP-u je, nažalost, razlog zbog kojeg dr Ilić ovoga puta nije bio „podoban“ i nije izabran, a njegovo političko opredeljenje ni u jednom trenutku nije uticalo na doktorov profesionalizam, stav i pristup pacijentima, kao ni bolnici.

"Da zivimo u zdravom i zrelom političkom društvu ovako nešto ne bi bilo moguće, birali bi isključivo stručne, profesionalne i iskrene, a ne politički podobne. Međutim, u društvu u kom odlučuju klijentelizam, politička pripadnost i ministar Hrapović, to nije slučaj. Ako želimo da trajemo, moramo da slušamo jedni druge, da radimo zajedno i vjerujemo jedni drugima. Osnaživanje saradnje i uključivanje lokalnih zajednica je važno za uspjeh našeg društva. Kada uključite lokalno stanovništvo, bilo gdje u Crnoj Gori, u donošenje odluka i sprovođenje inicijativa, tada imate pravu stvar i pravu odluku „u rukama“. Saradnja podiže samopouzdanje i vjeru u društvo i državu, koje nekako lako gubimo ovih dana. Saradnja pomaže ljudima da se oslobode i izražavaju svoje mišljenje. Lokalno stanovništvo mora da se uključi i da vodi dijalog. Razlike treba da jačaju saradnju, a ne da je brišu. Moramo da razgovaramo i moramo da se borimo – svi zajedno. Na nama je da riješimo probleme ljudi koji su nam dali svoje glasove, ali isto toliko i onih koji nisu. U tome je suština", zaključuju iz OO SDP Tivat na čelu sa predsjednikom Aleksandarom Đurovićem.