"UVID U BIRAČKI SPISAK NIJE KONTROLA"

SNP: MUP nije odgovorio otkud u Crnoj Gori čak 541.000 birača

"ukazujemo da bi u slučaju da u Crnoj Gori sa 622.000 stanovnika zaista ima toliko birača, bilo svega 13,02 odsto maloljetnih osoba, dok je po nalazu EK 2016. godine bilo 22,02 odsto stanovnika od 0-17 godina"

13290 pregleda 84 reakcija 41 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Miloš Rudović
Ilustracija, Foto: Miloš Rudović

Socijalistička narodna partija (SNP) opet je zatražila od Ministarstva unutrašnjih poslovca (MUP) da odgovori na pitanje "otkud u Crnoj Gori čak 541.000 birača".

"Razjašnjenja radi, ukazujemo da bi u slučaju da u Crnoj Gori sa 622.000 stanovnika zaista ima toliko birača, bilo svega 13,02 odsto maloljetnih osoba, dok je po nalazu EK 2016. godine bilo 22,02 odsto stanovnika od 0-17 godina", navodidi se u saopštenju SNP-a.

Iz MUP-a su juče, reagujući na tvrdnje SNP-a saopštili da se birački spisak vodi u skladu sa zakonom i Ustavom i da u njemu nema neregularnosti, te da su tvrdnje o fantom biračima apsolutno neistinite.

"Takođe, bilo bi dobro kada bi MUP objavilo broj registrovanih državljana u Crnoj Gori, podatak koji nemamo od popisa sprovedenog 2011. godine. Da bismo približili građanima stepen manipulacija koje je aktuelna vlast spremna da preduzme kako bi opstala, podsjećamo na činjenicu da se uvidom u birački spisak ne može utvrditi ko su birači koji godinama, pa i decenijama, žive u inostranstvu, a upisani su u birački spisak prema njihovom poslednjem prebivalištu u Crnoj Gori prije odlaska u inostranstvo", navode iz SNP-a.

Dodaju da MUP "ne čini ništa da po službenoj dužnosti terenskom provjerom utvrdi podatke o državljanima Crne Gore koji ne žive u mjestu koje su prijavili kao svoje poslednje prebivalište jer su napustili Crnu Goru i žive i rade u inostranstvu".

"Na taj način, svima postaje jasno koliko je dijaspora važna u ostvarivanju izbornih pobjeda DPS-a i zašto je vladajućoj partiji tako bitno da obezbijedi prisustvo njenih članova u Crnoj Gori na dan izbora. Gospodo iz MUP-a, uvid u birački spisak nije kontrola. Jedino ko može da kontroliše jeste DPS jer ste čak i Državnoj izbornoj komisiji oduzeli tehničku mogućnost da pregleda odjednom veći broj novoupisanih birača, nego to mora da radi jedan po jedan za šta joj je potrebno mnogo više vremena. Tako što kontroliše i jedino ona ima uvid u promjenu prebivališta i boravišta birača, DPS je preko MUP-a dobila mogućnost da pored opštih podataka, dobije pregled i svih onih posebnih informacija koje se odnose na kreditno zaduženje građana, visinu njihovih primanja, socijalnih davanja, itd. Tako je DPS klasičnom zloupotrebom pronašla još jedan način da ucjenjuje građane i kupuje ljudske duše", navodi se, između ostalog, u saopštenju SNP-a.