Vučinić: Mjere daleko od dovoljnih, vrijeme za njihovo preispitivanje

"U trentutku kada naša država bilježi rekordan broj oboljelih po danu, a takođe i po ukupnom broju, nameće se pitanje šta dalje. Da li se pokazala tačnom pretpostavka da otvaranje granica za zemlje ispod 25 oboljenil na 100.000 stanovnika ne predstavlja veliki epidemiološki rizik"

9842 pregleda 86 reakcija 11 komentar(a)
Maksim Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Maksim Vučinić, Foto: Svetlana Mandić

Mjere koje je Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti (NKT) donio u borbi protiv pandemije koronavirusa su daleko od dovoljnih i definitivno je vrijeme za preispitivanje, ocijenio je lider Radničke partije Maksim Vučinić.

On je apelovao da se prestane sa "prozivkama zdravstvenih radnika zbog javno iznesenog stava na šta imaju pravo po Ustavu".

Vučinić traži i da se medicinskim radnicima obezbijede pristojni uslovi za život i rad.

"U trentutku kada naša država bilježi rekordan broj oboljelih po danu, a takođe i po ukupnom broju, nameće se pitanje šta dalje. Da li se pokazala tačnom pretpostavka da otvaranje granica za zemlje ispod 25 oboljenil na 100.000 stanovnika ne predstavlja veliki epidemiološki rizik? Da li je to što je granica sa Srbijom i dalje zatvorena i nema naznaka da bi mogla da se otvori pomoglo našoj epidemijološkoj sitiaciji? Kao što predstavnici struke iz NKT-a rekoše kako moramo da čuvamo i zdravlje i ekonomiju, pa se onda nameće logično pitanje zašto nije dozvoljen ulazak turista iz Srbije (koji su posle Rusije, iz koje turisti teško da će moći ovog ljeta da dođu, najbrojniji turisti u Crnoj Gori) uz negativan PCR test. Da ne pominjemo druge značajno važnije veze sa Srbijom da bi izbjegli bilo kakvu u ovom trenutku nepotrebnu polemiku", naveo je Vučinić.

On je dodao da je u skupštinskoj proceduri trenutno predlog zakona o izmjenama i dopunanama zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom se između ostalog razmatra i usavršavanje zdravstvenih radnika.

"Pitamo da li ćete imati sredstava da to usavršavanje finansirate. Hoće li NKT konačno saopštiti od kojih je kompanija kupovalo pakete za pomoć ugroženim građanima i to od novca dominantno građana da bi mogli da uporedimo njihovu zaradu od donacija i sredstva koja su oni donirali. Šta se uradili povodom neštašice određenog broja ljekova koja Montefarm mjesecima nije u stanju da nabavi? Znači li to da je epidemija zaustavila ostala oboljenja i da nema potrebe da se nastavi sa liječenjem, pa građani bezveze traže ljekove preko društvenih mreža. Zato koristimo priliku da apelujemo na vas da ako namjeravate da spasite i zdravlje i ekonomiju otvorite granice za sve sa negativnim PCR testom jer teško da će naš turizam imati koristi od turista sa Bahama i Mozambika za koje su otvorene granice", navodi se u saopštenju Vučinića.

Bonus video: