Šehović: Crna Gora je građanska, ne nacionalistička država

"Pristojno i argumentovano, a ne svađalački, to je naš način djelovanja. Možda takav pristup nije uvijek politički najisplativiji, ali svakako jeste najodgovorniji prema građanima"

13687 pregleda 2243 reakcija 176 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Socijaldemokrate (SD) će na izborima 30. avgusta ostvariti makar duplo bolji rezultat u odnosu na prethodne, održane prije četiri godine, ocijenio je potpredsjednik te partije Damir Šehović i poručio da je Crna Gora građanska, a ne nacionalistička država.

On je podsjetio da je SD jednoglasno donijela odluku o samostalnom nastupu na predstojećim izborima.

"To je najbolja moguća potvrda da sa velikim entuzijazmom ulazimo u kampanju, tokom koje ćemo sa zadovoljstvom predstaviti naše dosadašnje učinke u resorima kojima smo upravljali, kao i konkretna rješenja za izazove koji nam predstoje u narednom četvorogodišnjem periodu u budućoj vlasti“, kazao je Šehović u intervjuu agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, dok se većina drugih na političkoj sceni svađala, SD su vrijedno radili, unaprjeđivali, modernizovali, za dobro svih.

"Civilizovanost, umjerenost i posvećenost poslu je ono što je našem društvu neophodno, a ne svađa, isključivost i bahatost. Crna Gora se voli radom, a ne busanjem u prsa", poručio je Šehović.

On je kazao da je pristojnost, a ne bahatost i drskost ono što treba u vremenu političkog primitivizma kojem nerijetko svjedočimo.

"Pristojno i argumentovano, a ne svađalački, to je naš način djelovanja. Možda takav pristup nije uvijek politički najisplativiji, ali svakako jeste najodgovorniji prema građanima", rekao je Šehović.

On je naglasio da Socijaldemokrate preporučuju realizovana obećanja, odnosno konkretni rezultati ali i ljudi koji su za četiri godine pokazali da im se može vjerovati na riječ.

"A takvih ljudi, posebno mladih, obrazovanih i dokazanih je u SD-u sve više. Javnost će jedan broj njih koji će se naći na izbornoj listi imati sigurno priliku da upozna tokom predstojeće kampanje“, kazao je Šehović.

"Imamo konstantan trend rasta podrške"

On je ocijenio da će SD na ovim izborima ostvariti makar duplo bolji rezultat u odnosu na prethodne, održane prije četiri godine.

"To u konačnom više nikog i ne iznenađuje, s obzirom da smo jedina partija koje od 2016. godine ima konstatan trend rasta, što su najslikovitije pokazali i rezultati lokalnih izbora iz 2018, na kojima smo udvostručili podršku u odnosu na parlamentarne, održane dvije godine prije", rekao je Šehović.

Šehović je naglasio da je siguran da je jedan od razloga konstantnog trenda rasta SD i dosljednost u slijeđenju vitalnih državnih interesa.

"Privrženost nezavisnoj i građanskoj Crnoj Gori, koja je od 90-tih godina do danas konstanta političkog djelovanja Ivana Brajovića, Mića Orlandića, Đorđa Suhiha i mnogih drugih istaknutih socijaldemokrata, kao i činjenica da nikad sa onima koji se zalažu za zatiranje Crne Gore i svega građanskoj u njoj nijesmo ulazili u koalicione aranžmane i avanture, niti ćemo, jeste očigledno nešto što građani cijene i nagrađuju“, rekao je Šehović.

Kako je kazao, one druge, koji sebe nazivaju građanskom opozicijom, a koji od 2016. godine Crnu Goru pokušavaju da izdaju crnogorskim glasovima, su s pravom kaznili, zbog čega polako i nestaju sa političke scene.

foto: Socijaldemokrate Crne Gore

"Mada, između naše dosljednosti, i njihovog političkog licemjerja, i nije bilo tako teško napraviti pravi izbor“, ocijenio je Šehović.

On je rekao da Socijaldemokrate bolje nego bilo ko drugi zna mane ove vlasti, i svjesni su da Crna Gora treba da se mijenja, "ali se pod izgovorom potrebe za promjenama ne smije rušiti".

"Potrebne su nam promjene koje će našem društvu obezbijediti prosperitet, a ne promjene koje će ga odvesti u haos. Na tom ispitu su neke izvorne suverenističke partije pale na ispitu. SD nije“, rekao je Šehović i poručio da imaju veliku odgovornost.

"Zato kao neko od koga karakter državne vlasti zavisi, i od koga će izvjesno i nakon ovih izbora zavisiti, imamo veliku i odgovornost, ali i zaslugu za političku stabilnost koju obezbjeđujemo", kazao je on.

"Politika nije rijaliti, nego ozbiljna aktivnost"

Šehović smatra da je politički cirkus, koji je doživio svoj vrhunac dešavanjima u Budvi, najbolja potvrda deficita ozbiljne politike a viška politikanstva.

"SD ima svoj jasan stav i oko izliva primitivizma koji smo imali priliku da vidimo od opozicionih politikčih struktura u Budvi, o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kao uostalom i oko svih drugih aktuelnih tema. Sa nama su svi načisto. Međutim, veoma vodimo računa na koji način taj stav saopštavamo i politički djelujemo“, kazao je on.

On je kazao da SD cijene da politika nije rijaliti, nego ozbiljna aktivnost.

"Mi u Socijaldemokratama na takav način postupamo, jer znamo da su građani siti floskula i krupnih riječi, već očekuju djelovanje kojim će obezbijediti egzistenciju i školovati djecu“.

"Naš javni diskurs je takav da urgentno zahtijevamo građansku pristojnost i ozbiljnost, jer cijenimo da je veoma važno da u ovako osjetljivim trenucima makar naučimo da se na pristojan način saglasimo da oko nekih stvari nijesmo saglasni. Za početak“, kazao je Šehović.

On je poručio da nema sumnje da većinska, samosvjesna Crna Gora nema nikakvu dilemu da država nije nacionalistička, nego građanska, i da jedino kao građanska može biti vječna.

"Kao što ima još manju dilemu o tome da između povratka u 90-te, etničke podjele i ćeranja po Crnoj Gori u koje bi opozicija da nas vrati, i puta u budućnost, u evropske integracije, koji simbolizuje ova vladajuća većina, i nije tako teško napraviti pravi izbor“, rekao je Šehović.

"Ubjedljiva izborna pobjeda vladajuće koalicije izvjesna"

On je uvjeren da će ubjedljivije nego 2016. godine pobijediti na ovim izborima.

"Povećana količina nervoze u opozicionim krugovima koja je u javnim nastupima evidnentna, na najbolji mogući način potvrđuje da su i oni svog poraza svjesni“, kazao je Šehović.

Šehović je poručio da zbog izvjesne izborne pobjede ne žele da likuju, već će kao neko od koga će vlast zavisiti dati snažan doprinos ne radikalizmu i isključivosti, nego umjerenosti i tolerantnosti.

"Ne raspirivanju tenzija i razgrađivanju, nego okupljanju i građenju. Građenju građanskog, demokratskog i tolerantnog društva, u kojem će se glas prosvjetnih, zdravstvenih i kulturnih radnika mnogo više čuti. U kojem će mladi dobiti jednaku šansu i za školovanje i za napredovanje“, kazao je on.

Šehović je najavio da će odluku o načinu izlaska na lokalne izbore donijeti organi partije u jasno definisanoj proceduri.

"Spremni smo za samostalan nastup u svim sredinama u kojima će se lokalni izbori održati, a da li će eventulno u nekima od njih nastupiti u koalicionom aranžmanu sa subjektima koji dijele osnovna ideološka opredjeljenja - građanske, multietničke, antifašističke i evroatlantske Crne Gore, od mnogo toga zavisi“, rekao je Šehović.

On je kazao da će konačne odluke biti donijete brzo.

"Nezavisno od nastupa, važnije od toga je to da ćemo izvjesno i na lokalnim izborima značajno popraviti rezultat postignut na prethodnim, i da ćemo imati priliku da na konkretniji način pokažemo posvećenost lokalnim problemima i potrebama građana, kao što to na veoma transparentan način činimo u Plavu“, zaključio je Šehović.

Bonus video: