Bošković: Pod plaštom ikona i svetaca se pokušava sprovesti scenario iz 2016.

Poslanici u Skupštini raspravljaju o Zakonu o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima

24478 pregleda 849 reakcija 69 komentar(a)
Bošković u parlamentu, Foto: Printscreen YouTube
Bošković u parlamentu, Foto: Printscreen YouTube

Ministar odbrane Predrag Bošković je kazao da je ono što se dešava u Crnoj Gori i na koji način se Crna Gora želi pokoriti beogradskom i moskovskom režimu, “perfidna igra sakrivena ispod skuta Srpske pravoslavne crkve (SPC)”.

“Zašto ispod SPC? Zato što su se svi pokušaji u prethodnom periodu koji su od 2006. naovamo sa istom matricom, sa malo drugačijom logistikom, korištenjem drugih proksija u Crnoj Gori, prije svega političkih partija, pokazali kao nedovoljni, jadni i osuđeni na poraz”, kazao je ministar u Skupštini, replicirajući poslaniku Demokratskog fronta Jovanu Vučuroviću.

Bošković je kazao da se to desilo u septembru 2006, 2009, 2012. i 2016. u oktobru.

“Da bi se opravdala toliko uložena sredstva u disciplinovanje Crne Gore da slijepo slijedi naloge sa drugih adresa, onda je u ovom periodu igra zaigrana sa drugim proksijima u Crnoj Gori, koji pod plaštom ikona i svetaca, a manje-više svi smo vjerujući ljudi, pokušava taj isti scenario koji se ponavlja od 2016. da sada sprovede na jedan drugačiji način. Siguran sam da su građani to već prethodnih mjeseci to dobro prozreli…”, kazao je Bošković.

Vučurović je prethodno rekao da se nekome žuri da se zakon što prije izglasa kako bi se formirala još jedna udbaška struktura bliska DPS-u i “prilepak ANB-a u susret značajnim događajima koji slijede u Crnoj Gori”.

On je kazao da se građani sprdaju i sa “takozvanom vojnom službom bezbjednosti”, navodeći da ta služba služi za uhljebljenje određenih bliskih rođaka ljudi iz vrha režima.

“U poslednje vrijeme uhode ljude, svoje kolege, koji idu na litije, liturgije koji su zajedno sa svojim narodom”.

Rasprava o Zakonu o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima

Poslanici u Skupštini raspravljaju o Zakonu o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, koji u odnosu na dosadašnje propise, predviđa uvođenje ovlašćenja za utvrđivanje identiteta, pozivanje osoba na razgovor i otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela, kad se kao njihovi učinioci pojavljuju zaposleni u Ministarstvu odbrane i lica u službi u Vojsci.

Ministar odbrane (MO) Predrag Bošković je obrazlažući zakon o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, kazao da je cilj da na jedinstven način uredi oblast vojno obavještajnih i bezbjednosnih poslova kako bi se otklonile sve mogućnosti za eventulano prekoračenje ovlašćenja, obezbijedila kontrola, unutrašnja i insitucionalna, od Vlade, Savjeta za bezbjednost i odbranu i Skupštine u skladu sa Zakonom o parlamentanom nadzoru bezbjednosti i odbrane.

Istakao je da su nedostaci koji su uočeni dosadašnjom implementacijom zakona, imali za rezultat dodatno normiranje određenih zakonskih kategorija poput legitimisanja, pozivanja osoba na razgovor, kao i pojašnjenja nad kojim se tačno osobama mogu primijeniti mjere tajnog nadzora.

“Sagledana je i praksa Evropskog suda za ljudska prava koji je prepoznao koje su to aktivnosti koje se mogu smatrati prijetnjama koje opravdavaju primjenu tajnog prikupljanja podataka na način gdje se privremeno ograničavaju prava, u smislu nadzora komunikacije i privatne prepiske “, kazao je Bošković.

Poslanik Demokratske partije socijalista i predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost (DPS) Branko Čavor kazao je da je cilj zakona zaštita interesa i bezbjednosti Ministarstva i Vojske, a time i interesa države Crne Gore.

Strahilja Bulajić (DF) je pitao da li je vojna služba u obavezi da izvijesti Agenciju za nacionalnu bezbijednost (ANB) kad “tretira svojim posebnim mjerama” i obrnuto, da li ANB u obavezi da obavijesti vojnu službu ukoliko tretira neko vojno lice, navodeći da to nije pojašnjeno zakonom.

Ranko Krivokapić (SDP) je istakao da je ovaj Zakon “ono što NATO traži od nas”.

“Očekujem od tog Direktorata da ima dobre dosijee o svim onima koji su imali ratno iskustvo, da ne bismo imali iznenađenja u periodima koji dolaze. To je prvi posao ako mene pitate. To je prvi posao za koji će vas pitati naši partneri iz NATO-a”, kazao je Krivokapić.

Poslanik DEMOS-a Miodrag Lekić rekao je da zakon treba povući, kako bi ga poboljšali i donijeli u stabilnijem momentu.

“U ovom zakonu mi nedostaje vrijednosni cilj. On je uglavnom u tehnikama rada obavještajnog…Neko će to nazvati protiv hibridnog rata, a neko špijunažom…”.

Poslanik DF-a Milun Zogović kazao je da je predlog zakona prerastanje “takozvanog obavještajnog bezbjednosnog Direktorata u MO u vojno- obavještajnu službu”.

“Postavlja se pitanje da li NATO partneri više ne vjeruju postojećim obavještajnim službama koje funkcionišu na teritoriji Crne Gore, pa su donijeli odluku da formiraju svoju obavještajnu službu ili se radi o klanovskoj borbi unutar DPS-a, u kojoj u momentima kad se osjeća nedostajanje podrške naroda i evidentan gubitak vlasti svako svakog želi da prati, prisluškuje i uhodi”, kazao je Zogović.

Bonus video: