LP: Predložićemo Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija

“Tim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija, kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori”, pojasnili su iz LP

1673 pregleda 12 komentar(a)
Sa kongresa Liberalne partije, Foto: Liberalna partija
Sa kongresa Liberalne partije, Foto: Liberalna partija

Liberalna partija (LP), sa koalicionim partnerima, predložiće Skupštini Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

Iz te partije kazali su da se zakon predlaže u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima Crne Gore.

“Tim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija, kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori”, pojasnili su iz LP.

Kako su naveli, trenutno u Crnoj Gori ne postoji dovoljno definisan pravni način za krivično gonjenje pomenutih organizacija, koje imaju slobodu da šire svoje diskriminatorske ideologije.

U LP smatarju da nedostatak propisa daje poruku o nekažnjivosti, koju čak i institucije prećutno podržavaju.

“Donošenje tog zakona radi toga je veoma važno, jer se njim obezbjeđuje snažan izraz društvene osude određenog ponašanja i grupa koje ga podržavaju”, kazali su iz LP-a.

Prema njihovim riječima, glavni cilj zakona je suprotstavljanje diskriminacijskom ponašanju koje promovišu organizacije, čiji je cilj održavanje i njegovanje podjela u Crnoj Gori.

Iz LP dodali su da se fašistički simboli koji pokazuju počinitelje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti takođe zabranjuju tim zakonom.

“Zakon prepoznaje i različite kaznene mjere koje se kreću od pet hiljada eura do čak 100 hiljada eura, kako za fizička tako i za pravna lica”, zakjučuje se u saopštenju.

Bonus video: