"nadgledamo situaciju i uspješno upravljamo krizom"

Simović: NKT smatra da je moguće organizovati cio izborni proces uz očuvanje javnog zdravlja

„Visok stepen inkluzivnosti, odnosno uključenost svih relevantnih institucija, od početka je formula uspjeha. Na sjednicama se suočavaju argumenti i daju sugestije Ministarstvu zdravlja koje donosi naredbe i obavezujuće mjere. Tako će biti i ubuduće uz dodatnu našu opredijeljenost da uprkos svim izazovima sačuvamo zdravlje svakog građanina – glasača i kompletne izborne administracije, uključujući i posmatrače. U tom pravcu obaveza svih nas zajedno je da kreiramo ambijent za slobodno izražavanje volje građana na predstojećim izborima“

56325 pregleda 321 reakcija 55 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), kao subjekat koji integriše sve relevantne društvene činioce, smatra da je moguće organizovati cio predstojeći izborni proces u pravcu poštovanja svih odredaba Ustava i zakonâ i prava svakog građanina Crne Gore da bira i bude biran, uz neprikosnoveni prioritet očuvanja javnog zdravlja – saopštio je predsjednik NKT Milutin Simović danas na sastanku sa predstavnicima Kancelarije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Ključna karakteristika pandemije koronavirusa je nepredvidivost. Ali mi nadgledamo situaciju i uspješno upravljamo krizom što ćemo produžiti i do dana izbora. Javno zdravlje i zdravlje svakog građanina je najvažniji cilj, i sve mjere koje donosimo odnose se prvenstveno na taj cilj“ – rekao je predsjednik NKT-a na sastanku sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a Vladimirom Miševim i Oleksijem Ličhovahom.

Predstavnici OEBS/ODIHR-a su upoznati sa načinom rada dosadašnjim djelovanjem NKT-a koji podrazumijeva visok stepen inkluzivnosti svih društvenih segmenata. Predsjednik NKT je naglasio da pored operativnih štabova, koji po dubini uključuju hiljade ljudi, od prije dva dana NKT direktno sarađuje sa Državnom izbornom komisijom, Agencijom za sprečavanje korupcije i civilnim sektorom.

Predsjednik NKT je podsjetio da su i u prvoj fazi epidemije uvažene sugestije opozicionih stranaka.

„Visok stepen inkluzivnosti, odnosno uključenost svih relevantnih institucija, od početka je formula uspjeha. Na sjednicama se suočavaju argumenti i daju sugestije Ministarstvu zdravlja koje donosi naredbe i obavezujuće mjere. Tako će biti i ubuduće uz dodatnu našu opredijeljenost da uprkos svim izazovima sačuvamo zdravlje svakog građanina – glasača i kompletne izborne administracije, uključujući i posmatrače. U tom pravcu obaveza svih nas zajedno je da kreiramo ambijent za slobodno izražavanje volje građana na predstojećim izborima“ – rekao je Simović.

Predsjednik NKT se zahvalio OEBS/ODIHR-u kao pouzdanom i konstruktivnom partneru u procesima od značaja za demokratska i reformska ostvarenja u crnogorskom društvu.

„Crna Gora visoko cijeni ulogu ODIHR-a i njihovo prisustvo tokom izbornih procesa i reforme izbornog zakonodavstva“ – kazao je predsjednik NKT. Dodao je da su posmatračke misije OEBS/ODIHR-a, u svim ranijim izvještajima ocjenjivale da su izbori u Crnoj Gori organizovani u mirnom i demokratskom duhu i u skladu sa s reformisanim zakonodavnim okvirom, uz korišćenje novih informacionih tehnologija za identifikaciju birača. „Uvjeren sam da će i izbori u 2020.godini pokazati isti trend. Potrebno je upravljati krizom koju je u cijelom svijetu izazvala pandemija koronavirusa, a takvim obimom krize može uspješno da upravlja samo vlast koja dobije legitimitet na izborima“ – kazao je Simonović.

Sastanku su prisustovali i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović i pomoćnik Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić.

Preporučujemo za Vas