Čuvaju zdravlje građana ili grabe glasove za izbore

Predstavnici poslaničkih klubova i članovi NKT će u srijedu razgovarati da li su stvoreni uslovi za bezbjedno održavanje izbora. Funkcioneri Vlade u NKT tvrde da je to moguće, opozicija sumnja u zloupotrebu državnih resursa

13582 pregleda 12 komentar(a)
Simović sa kolegama iz vlasti juče na otvaranju renoviranog Centra za medicinsku genetiku i imunologiju i Dnevne bolnice Interne klinike KCCG, Foto: Vlada Crne Gore
Simović sa kolegama iz vlasti juče na otvaranju renoviranog Centra za medicinsku genetiku i imunologiju i Dnevne bolnice Interne klinike KCCG, Foto: Vlada Crne Gore

Predstavnici poslaničkih klubova i članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) će u srijedu, na proširenom kolegijumu predsjednika Skupštine, razgovarati da li su stvoreni uslovi za bezbjedno održavanje izbora 30. avgusta, saznaju “Vijesti”.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović juče je obavijestio kolege da je sastanak zakazan. Takvu inicijativu javno je iznio šef kluba SDP-a Raško Konjević, a NKT se o njemu izjasnio na sjednici prije dva dana jer je Dragan Koprivica (CDT) prenio taj stav na sjednici.

Predsjednik NKT Milutin Simović (DPS) i ministar odbrane Predrag Bošković (DPS) juče su poručili da je predstojeći izborni proces moguće organizovati uz očuvanje javnog zdravlja, uz poštovanje svih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Simović je juče na sastanku sa predstavnicima OEBS-a i ODIHR-a ocijenio da je izlazak na birališta moguć uz očuvanje javnog zdravlja.

Nedavno su održani parlamentrani izbori u Hrvatskoj i Srbiji, a prema izvještavanju tamošnjih medija kampanja u Srbiji dovela je do velike epidemije i rasta broja inficiranih.

Zvaničnici vlasti u Podgorici u više navrata su govorili da će glasanje organizovati po ugledu na one koju su ih već završili, aludirajući na Hrvatsku. Tamnošnji Ustavni sud je na zahtjev opozicije međutim utvrdio da se biračima zaraženim virusom mora omogućiti glasanje.

“Vijesti” nijesu dobile stav Ustavnog suda Crne Gore, niti im se opozicija obratila tim povodom. Dio partija tražio je stav NKT-a o bezbjednim izborima, a US je takođe, kako je rečeno “Vijestima”, čekao stav NKT tim povodom.

Milutin Simović, koji je vicepremijer, a time i dio izvršne vlasti koja po zakonu nema ulogu u organizovanju izbora, je na sastanku sa predstavnicima OEBS-a i ODIHR-a Vladimirom Miševim i Oleksijem Ličhovahom istakao “da je javno zdravlje najvažniji cilj”, ali da NKT “smatra da je moguće organizovati cio predstojeći izborni proces u pravcu poštovanja svih odredaba Ustava i zakona i prava svakog građanina Crne Gore da bira i bude biran, uz neprikosnoveni prioritet očuvanja javnog zdravlja”.

On je istakao da pored operativnih štabova, koji po dubini uključuju hiljade ljudi, od prije dva dana NKT direktno sarađuje sa Državnom izbornom komisijom, Agencijom za sprečavanje korupcije i civilnim sektorom.

Predstavnici NKT, DIK-a i četiri NVO radiće na definisanju pravila bezbjednog sprovođenja izborne kampanje bez obzira da li će glasanja biti ili ne, saopšteno je ranije “Vijestima” iz više izvora nakon sjednice NKT-a, koja je održana u srijedu.

“Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je produženo političko tijelo DPS-a, koje će ostati upamćeno po tome što je dalo podršku policiji za prebijanje građana Budve”, kazao je juče predsjednik SNP Vladimir Joković

Ministar odbrane Predrag Bošković poručio je juče da će izbori u Crnoj Gori, koji su zakazani za 30. avgust, biti održani uz poštovanje svih mjera za suzbijanje epidemije.

On je, nakon obilaska radova na kasarni u Maslinama, na pitanje novinara da li su u Vladi ili NKT razmatrali mogućnost odgađanja izbora, rekao da je zdravlje prioritet Vlade i DPS.

„Sve što radimo je posvećeno, prije svega, suzbijanju epidemije. Moramo voditi računa i o ekonomiji“, kazao je Bošković.

Istakao je da će u narednom periodu biti nastavljeni sastanci NKT-a i nevladinih organizacija koje se bave izbornim pitanjima.

„Nijesmo jedina zemlja koja ove godine održava izbore. Siguran sam da će izbora 30. avgusta biti, uz poštovanje svih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa“, istakao je Bošković.

Bojović: NKT se brutalno miješa u izborni proces

“Upozoravamo neustavni NKT da se, mjerama koje donosi, brutalno miješa u izborni proces u korist vladajuće garniture.... NKT se pretvorilo u puki predizborni servis DPS-a, naočigled čitave domaće i međunarodne javnosti. I to na način da izborni proces učini što neregularnijim, ali u korist vladajuće garniture”, saopštio je juče Vladislav Bojović, funkcioner i bivši posanik DF-a.

On tvrdi da je NKT “zaokupljena prilagođavanjem mjera predizbornim potrebama vlasti”. “Umjesto toga članovi NKT-a bi trebalo da prestanu da primjenjuju dvostruke aršine i da se konačno pozabave ogromnom konfuzijom koja vlada i na graničnim prelazima i u pogledu nejasnih mjera koje se donose, ali i evidentnim nepostojanjem koordinacije nadležnih državnih organa i zdravstvenih ustanova.

U svjetlu predstojećih izbora, vrlo je indikativno to što se, mjerama NKT-a, praktično onemogućava ulazak građana Crne Gore iz Srbije, a omogućava se ulazak u Crnu Goru, a samim tim i glasanje na predstojećim izborima muslimansko-bošnjačkoj dijaspori iz Švajcarske, Njemačke, Luksemburga...”, naveo je on.

Bonus video: