Amfilohije: Glasajte za one koji neće donositi anticrkvene zakone u vaše ime

Crkvi nije i neće joj biti, "bez obzira na želje i namjere nedobronamjernih", mjesta u partijskim obračunima i kampanjama, ističe mitropolit crnogorsko-primorski

24881 pregleda 2666 reakcija 249 komentar(a)
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije saopštio je da Crkva poziva sve građane Crne Gore da izađu na parlamentarne izbore i da na njima izaberu i glasaju za one koji neće donositi i potvrđivati "bezakone i anticrkvene zakone" u njihovo ime.

On je kazao da su "posebno neistinite i zlonamjerne" izjave zvaničnika Demokratske partije socijalista "o navodnom 'učešću Crkve na izborima' i navodnoj njihovoj 'pobjedi na tim istim izborima nad SPC'," koje su, kako ocjenjuje, sračunate na uvlačenje Crkve u partijsku izbornu kampanju.

"Objavljujemo da ćemo nastojati da do 30. avgusta ne učestvujemo u polemikama i da ne odgovaramo na besprizorne napade i komentare koji imaju za cilj da uključe Crkvu u političku kampanju radi zloupotrebe njene vjekovne hristonosne misije za dobro svih ljudi i svih naroda. Našu borbu za izmjene neprihvatljivih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ćemo, kao i do sada, nastaviti da vodimo svim dozvoljenim i civilizovanim sredstvima do konačne Hristove pobjede. Na taj način, kao i uvijek do sada neodstupno svjedočimo da Crkvi nije i neće joj biti, bez obzira na želje i namjere nedobronamjernih, mjesta u partijskim obračunima i kampanjama", poručio je Amfilohije.

On je podsjetio da su prije nekoliko sedmica objavili da će do Petrovdana, 12. jula, čekati odgovor Vlade Crne Gore na njihov poziv od 11. maja za obnovu, zbog epidemije prekinutog, dijaloga o "spornim i neustavnim odredbama" Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

"Do danas nijesmo dobili odgovor od Vlade Crne Gore, čime nam je poslata jasna poruka da Vlada, i pored sporadičnih javnih objava, zapravo nije istinski posvećena dijalogu i rješavanju problema. Navodna Vladina ”ponuda o odlaganju primjene Zakona” nikada zvanično nije upućena Mitropoliji i eparhijama SPC u Crnoj Gori i otuda je ona za nas, uz sve do sada izrečene pravničke ocjene o njenoj neustavnosti, nepostojeća. Nije na nama da objašnjavamo razloge i uzroke Vladinog, ničim izazvanog, prekida dijaloga kao jedinog puta za rešavanje otvorenih i složenih pitanja između Crkve i države, kao pitanja sveukupnog crnogorskog društva", navodi Amfilohije.

Crna Gora se, kako ocjenjuje, nalazi pred ozbiljnim izazovima i novim iskušenjima "koji se ne mogu ni prikriti, a ni riješiti povampirenjem duha bratoubilaštva u ime 'novog identiteta', kao ni bratskim diobama, bratskom mržnjom i međusobnim sukobljavanjima i sukobima".

"U svim ovim izazovima, vlast ima, po prirodi stvari, najveću odgovornost, kao što snosi i odgovornost za usvajanje Zakona kojim se, protivno volji velike većine građana Crne Gore, namjerava otimanje svetinja i crkvene imovine radi stvaranja 'svoje crkve'. Sa žaljenjem konstatujemo da se u posljednje vrijeme, putem društvenih mreža i na druge načine, šire dezinformacije o stvaranju nekakvih 'izbornih lista' sa navodnim blagoslovom i podrškom Crkve. I ovom prilikom ponavljamo i naglašavamo da se nikakve izborne liste ne formiraju sa blagoslovom, niti bilo ko ima pravo da se na to poziva u javnosti. Crkva sa svoje strane poziva sve građane Crne Gore da izađu na izbore za poslanike u narodnoj Skupštini, te da na njima izaberu i glasaju za one koji neće donositi i potvrđivati bezakone i anticrkvene zakone u njihovo ime. Inače svako od nas je dužan da, prema svojim mogućnostima, dade doprinos očuvanju zdravlja duše i tijela svih, ali i da posvjedoči da na agresivnom bogoborstvu i otimanjem Svetinja niko razuman ne može graditi budućnost Crne Gore", rekao je Amfilohije.

Trinaestojulski ustanak je, kako je kazao, bio Opštenarodni ustanak, koji je "revolucija nažalost pretvorila u bratoubilaštvo, čiji se duh danas povampiruje od njenih sljedbenika", što se, ocjenjuje mitropolit crnogorsko-primorski, jasno vidi iz najnovijeg intervjua predsjednika Mila Đukanovića.

"Stoga smo dužni da podsjetimo – zbog optuživanja Crkve za neofašizam jer traži bratsko pomirenje – da je 'ozloglašeni' Pavle Đurišić, učesnik Trinaestojulskog ustanka (osloboditelj Berana i Hitlerov zatvorenik), ubijen 1945.g. u logoru Stara Gradiška – Jasenovcu od strane ustaša Ante Pavelića i Sekule Drljevića, tvorca Nezavisne fašističke Crne Gore na Cetinju i u Staroj Gradiški, osnivačâ 'Hrvatske pravoslavne crkve'. Ovo vezano za napadanu izjavu Patrijarha srpskog g. Irineja u vezi stvaranja u Crnoj Gori 'autokefalne crnogorske crkve'," naveo je Amfilohije.

Otuda se, kako je rekao, postavlja pitanje da li je vlast "ovakve Crne Gore stvarno trinaestojulska ili one Crne Gore 12. jula - nezavisne, fašističke - Sekule Drljevića".

"Inače, ideja današnje vlasti o stvaranju ”autokefalne crnogorske crkve” zasnovana je na notornim lažima kako je Ivan Crnojević 1485.g. osnovao Crnogorsku Crkvu (dok je on u stvari tada Zetskoj Mitropoliji dao novo sjedište na Cetinju) i kako je Crnogorska mitropolija Kraljevine Crne Gore 1918.g., svojim vaspostavljanjem jedinstva Pećke Patrijaršije, prestala da postoji! Pa treba da je obnove crnogorski ateisti? Oni, koji obećavaju da će na izborima (30. avgusta 2020.g.) ”pobijediti SPC”, poistovjećujući pravoslavne litije sa opozicijom i četništvom. Oni previđaju ono što vidi ne samo zdrava Crna Gora, nego i sav svijet, da su ove molitvene litije pojava saborne bratske ljubavi i bratskog pomirenja i kao takve jedinstvene su u Evropi i svijetu. Nažalost, današnja vladajuća stranka, da bi ostvarila svoju anticrkvenu ideologiju, pokušala je da izmanipuliše Rimokatoličku Crkvu i Islamsku zajednicu sklapanjem sa njima Temeljnih ugovora, i zatim donošenjem ”Zakona” koji se navodno odnosi samo na Pravoslavnu Crkvu i na njene Svetinje, podgrijevajući tom manipulacijom kako međuvjersku, tako i međunacionalnu mržnju, pokušavajući time da pretvore Rimokatoličku Crkvu i Islamsku zajednicu u igračke koje će biti u njenim rukama", naveo je Amfilohije.

On je poručio da će "borbu za odbranu svetinja" u Crnoj Gori voditi "sa molitvom u našim srcima i bratskom ljubavlju".

"Ta borba jeste i biće neprestana i trajaće do pobjede, i to do Hristove pobjede! A do tada svi saborno, iz jednih usta i iz jednog srca, kličemo i poručujemo: Ne damo Svetinje", zaključuje se u Petrovdanskoj poruci mitropolita crnogorsko-primorskog.

Bonus video: