Bošković: SPC je politički pokret koji i treba Crnu Goru da vrati vjekovima unazad

Bošković je, gostujući u emisiji "Teleskopija" Televizije Crne Gore, kazao da je namjera SPC bila da litijama natjeraju koalicionu vlast da povuče ili izmijeni Zakon, na šta oni, kako je naveo, nijesu pristali

22390 pregleda 132 reakcija 130 komentar(a)
Bošković, Foto: Savo Prelević
Bošković, Foto: Savo Prelević

Dešavanja nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti otkrila su političku pozadinu djelovanja Srpske pravoslavne crkve (SPC), kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, navodeći da to pokazuje da su oni politički pokret koji treba Crnu Goru da vrati vjekovima unazad.

Bošković je, gostujući u emisiji "Teleskopija" Televizije Crne Gore, kazao da je namjera SPC bila da litijama natjeraju koalicionu vlast da povuče ili izmijeni Zakon, na šta oni, kako je naveo, nijesu pristali.

Kako je kazao, sve ono što se dešavalo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti otkrilo je političku pozadinu djelovanja SPC.

"Naravno da mi na to nijesmo pristali, jer smo htjeli da ih izvučemo na teren da oni postanu ono što jesu, prije svega ne religijska institucija nego politička partija u Crnoj Gori, ili politički pokret, koji okuplja jedan broj opozicionih partija sa pro-srpskim predznakom”, rekao je Bošković, prenosi RTCG.

Prema riječima Boškovića, to se na kraju pokazalo potpuno tačnim.

“Kada su odbili posljednju ponudu predsjednika i premijera i kazali da će pozvati sve da glasaju protiv DPS-a, odnosno za one političke subjekte koji će njima omogućiti da budu i dalje van zakona, da ne priznaju Crnu Goru, da ne plaćaju poreze državi, da njihovi sveštenici ovdje borave nelegalno, bez prijave prebivališta”, kazao je Bošković.

Kako je rekao, "to je ono što pokazuje da su oni prije svega politički pokret koji treba Crnu Goru da vrati vjekovima unazad, odnosno da pokuša da je u potpunosti veže za Srbiju i da u potpunosti onemogući put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU)".

Bošković je naveo da je cilj Vlade da Crnu Goru usmjeri na pravi put, na načelima antifašizma i multietničnosti.

On je ocijenio da postoje snage koje pokušavaju da iskoriste svaku situaciju kako bi te temelje potkopali.

"Ono što mogu da im poručim sa ovog mjesta je da bez obzira koliko bili jaki njihovi pokušaji i njihovi mentori sa strane, da je ova Crna Gora uvijek imala snage da se izbori sa izazovima", rekao je Bošković.

On je kazao da svaki građanin može biti ponosan na Vojsku Crne Gore koja je, kako je naveo, mala i moderna i prilagođena potrebama države.

Bošković je, komentarišući situaciju sa zastavama u Beranama, povodom Dana državnosti, poručio da je taj grad bastion Crne Gore na sjeveru države i da je siguran da građani neće potpasti pod propagandu koja im se servira iz raznih centara moći.

Bonus video: