SDP traži hitnu sjednicu, usvajanje i retroaktivnu primjenu Zakona o PIO

Iz Socijaldemokratske partije podsjećaju da je Zakon usaglašen krajem 2018. godine, a da ga je Socijalni savjet usvojio prije više od godinu dana, kao i da je, prema zvaničnim državnim podacima, penzija danas realno manja za 4% nego što je bila 2016. godine

8832 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SDP
Ilustracija, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija pozdravlja najavu Vlade Crne Gore da nakon više od godinu i po nepoštovanja dogovora, konačno utvrdi Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, navodi se u saopštenju ove partije, koje potpistuje predsjednica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković.

"Tražićemo da predsjednik Skupštine zakaže hitnu sjednicu kako bi Zakon bio usvojen odmah. SDP će takođe tražiti, a što je bio i zahtjev sindikata, da se Zakon primjenjuje retroaktivno, kako bi svi oni zaposleni koji su prekinuli radni odnos i čekali usvajanje Zakona kada je bio dogovoren ostvarili svoja prava i za taj period", ističe se u saopštenju.

Kako navode, "ovo ne smije biti još jedna predizborna prevara, gdje bi Vlada koja krši dogovor i obmanjuje penzionere gotovo dvije godine, sada prebacila odgovornost na Skupštinu, a penzioneri nastavljeni da budu varani do izbora. Penzionerima mora biti jasno da ukoliko DPS ne glasa za usvajanje Zakona do izbora, svakako to neće činiti ni nakon izbora."

Iz Socijaldemokratske partije podsjećaju da je Zakon usaglašen krajem 2018. godine, a da ga je Socijalni savjet usvojio prije više od godinu dana, kao i da je, prema zvaničnim državnim podacima, penzija danas realno manja za 4% nego što je bila 2016. godine.

"Poslanici SDP-a su predali u skupštinsku proceduru tekst zakona koji je dogovoren na Socijalnom savjetu, ali su poslanici vladajuće većine više puta odbijali da se o njemu uopšte raspravlja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: