Pažin: I prije pet godina sam bio protiv izbora predsjednika sudova, koji su sada dobili treći mandat

"Nije primjereno reći prihvatamo standard, ali ćemo ga primijeniti za deset godina. Ne radi se o pitanju ustavnosti i zakonitosti. Ustav vrlo eksplicitno u amandmanima iz 2012, uređuje ovo pitanje ali ne možete pročitati samo jedan, a zanemariti sve druge amandmane", kazao je Pažin odgovarajući na komentar poslanice Draginje Vuksanović Stanković (SDP) koja je rekla da je treći mandat predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice neustavan

19061 pregleda 83 reakcija 8 komentar(a)
Pažin, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Pažin, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Ministar pravde Zoran Pažin saopštio je danas u Skupštini Crne Gore da je i prije pet godina bio protiv izbora predsjednika sudova, koji su sada dobili treći mandat, prije "nego što je iko pokrenuo ovo pitanje i prije interesovanja Evropske komisije (EK)".

On je rekao da je smatrao i tada da to nije pitanje ustavnosti i zakonitosti, nego da se radi o potrebi poštovanja međunarodnih pravnih standarda koji nalažu da se ne vrši koncentracija moći u sudovima.

"Nije primjereno reći prihvatamo standard, ali ćemo ga primijeniti za deset godina. Ne radi se o pitanju ustavnosti i zakonitosti. Ustav vrlo eksplicitno u amandmanima iz 2012, uređuje ovo pitanje ali ne možete pročitati samo jedan, a zanemariti sve druge amandmane", kazao je Pažin odgovarajući na komentar poslanice Draginje Vuksanović Stanković (SDP) koja je rekla da je treći mandat predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice neustavan.

Pažin navodi da je prema ranijem ustavnom rješenju predsjednika Vrhovnog suda birao parlament na predlog predsjednika skupštine, vlade i države i nije bilo mandata predsjednika Vrhovnog suda, nije bilo ograničenja mandata ša se nije moglo ni govoriti ti o mandatu.

"Ako je neko izabran do ostvarenja uslova za uslova za penziju to ne može biti mandat u pravnom značenju te riječi. Prema tome ta situacija ne može se pribrajati situaciji nakon 2012. Sam ustav zabranjuje retroaktivnu primjenu osim kada je utvrđen javni interes", rekao je Pažin.

On je dodao da ne smatra da su predsjednici sudova nekvalitetno radili posao, naprotiv, "neki su ostavili značajni trag, ali standardi su obavezujući za sve i treba ih poštovati ako želimo u evropski klub".

Vuksanović Stanković je pitala kako je Pažin dozvolio da Sudski savjet ne poštuje standarde Evropske unije (EU).

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Screenshot/Skupština Crne Gore

"Jeste li koga pozvali na odgovornost, pozvali ste da preispitaju odluku, nema tu šta da se preispituje. Zašto to nijeste rekli na vrijeme? I vi ste glasali za predsjednicu Vrhovonog suda", kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je pitala i ko je vršio funkciju predsjednika Vrhovnog suda 15 godina.

"Jedno isto lice – Vesna Medenica. Jedino ako nema dvije ili tri Vesne Medenice, a ja to ne znam, onda se izvinjavam“, rekla je Vuksanović Stanković.

Bonus video: