Jokić: Markoviću, DPS je najveći krivac za urušavanje Kotora

"Za tri decenije ste u Kotoru ugasili sve velike privredne subjekte čiji ostaci nas svakog dana podsjećaju na tragične posljedice Vaše uprave"

7068 pregleda 49 reakcija 28 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Demokratska Crna Gora
Vladimir Jokić, Foto: Demokratska Crna Gora

Bivši predsjednik Opštine Kotor i funkcioner Demokrata Vladimir Jokić poručio je premijeru Dušku Markoviću da je Demokratska partija socijalista najveći krivac za urušavanje Kotora.

Marković je tokom jučerašnje posjete Kotoru kazao da je taj grad u prethodnom periodu bio "žrtva jedne neodgovorne politike", te da je danas Kotor "grad u kojem se radi, u kojem se ima vizija o budućnosti, koji se razvija"

"Podsjetiću Vas na činjenicu da od kada sam se ja rodio do današnjeg dana na čelu vlasti u Crnoj Gori se nalazite Vi i Vaš šef Đukanović, dakle gotovo trećinu vijeka, a da ste u najmanju ruku četvrtinu vijeka proveli upravljajući Kotorom. Sada kada smo razjasnili da je vlast u našem gradu četvrt vijeka bila pod Vašom upravom, možemo se i saglasiti da je ista bila neodgovorna i da su građani Kotora bili njene žrtve", naveo je Jokić.

Dodaje da od kada je Marković "svojim nezakonitim i neustavnim djelovanjem sa pozicije predsjednika Vlade Crne Gore instalirao nezakonitu upravu", sve se češće "ukazuje u gradu" i sve češće komentarišete kotorska dešavanja.

Jokić je u saopštenju pobrojao i šta ste sve u Kotoru, kako navodi, DPS žrtvovao u višedecenijskom periodu upravljanja Kotorom.

"Za tri decenije ste u Kotoru ugasili sve velike privredne subjekte čiji ostaci nas svakog dana podsjećaju na tragične posljedice Vaše uprave. Riviera, Napredak, Bokeljka, Dinara, Ljekobilje, Jadran Perast su samo neki od privrednih subjekata koji su zbog Vaše politike u Kotoru uništeni, a radnici ostavljeni na ulici. Nekada jednu od najvećih pomorskih kompanija regiona, Jugooceaniju, sa flotom koju si činile desetine prekookeanskih brodova ste ugasili kao da je nikada bilo nije, a ako meni ne vjerujete, pitajte Miodraga Vukovića. Kotoru, koji je jedan od dragulja kojim se diči i organizacija kakva je UNESCO, oduzeli ste status grada i sveli ga na naseljeno mjesto koje se nekada udostojite posjetiti, ne znajući ama baš ništa o tome gdje dolazite. Decenijama nas svodite na grad za kratkotrajne izlete, a posljedice toga ste mogli vidjeti juče, u praznom gradu, zatvorenih radnji, pustih lokala, sa ljudima koji strijepe od toga što nam nosi jesen. Započeli ste gradnju sportske sale 2010. godine, a najavili završetak u maju 2011. godine, do danas Vlada nije završila svoj dio posla. Zajedno sa Vašim ANB i MUP-om ste omogućili Vašim lokalnim jurišnicima da koriste sve zaštićene podatke građana, da prave spiskove i procjenjuju izbornu volju, svodeći naše duše i živote na njihov + i -. Prostor našeg zaliva koji je cjelokupna civilizacija stavila pod svoju zaštitu zbog svoje izvanredne univerzalne vrijednosti ste podijelili sebi bliskim licima, iscrtali im objekte i dali im da grade, dok nas niste doveli do nivoa da na nas gledaju kao na Palmiru i Nimrud dok ih uništavaju teroristi, a najljepše dijelove zaliva dali šefovom setriću i šefovoj prijateljici da nad njima orgijaju, bez ikakvog reda i zakona. Sjećate li se gospodine Markoviću kako ste 2017. godine ukinuli finansiranje za sve kulturne manifestacije u Kotoru, nadajući se da ćete tako pokazati da smo nesposobni? Od grada UNESCO baštine Vašim djelovanjem smo došli do toga da smo grad koji je prepoznat po kriminalnim klanovima i ubistvima na ulici u sred bijelog dana, gotovo uvijek bez pronađenog počinioca", naveo je Jokić.

On je kazao da je Marković Kotor "iskoristio za svoju predizbornu scenografiju" te da je "pobjegao od novinara i mogućih pitanja".

Jokić je od Markovića tražio odgovor na nekoliko pitanja.

"Zašto, kada trenutno obavljate i funkciju ministra MORT-a, niste postupili i naredili inspekcijama da provjere prijavu koju smo poslali povodom pothodnika? Jeste li juče upitali dvojac Aprcović – Mrdak zašto su falsifikovali dokumentaciju i unijeli neistinite podatke da je opština radila na pothodniku od 2017 do 2019 godine? Ako ih to niste pitali, a niste, jeste li ih upitali ko je dao dozvolu za bakljadu po buri, ko je otvorio bedeme i da li su svjesni da su svojim zloupotrebama doveli u opasnost svjetsku kulturnu baštinu? Kada ste bahatije prekršili mjere NKT-a, kada vas je bilo sedmoro za istim stolom ili kada niste držali nikavu distancu od drugih učesnika predizbornog skupa".

Jokić je u pismu MArkoviću naveo i da prihvata odgovornost za sve urađeno.

"Dičim se time što smo za dvije godine zaustavili gradnju na Kostanjici po cijenu sopstvenog progona, doveli Vas do toga da morate da date Luci Kotor koncesiju, uvećali davanja za sport, kulturu, poljoprivredu, studente, uvećali sve opštinske prihode, rekonstruisali dio bedema, izgradili vodovode tamo gdje ih nikada nije bilo, izradili na desetine hiljada kvadratnih metara puteva, obnovili ljetnju pozornicu i druge objekte kulture i mnogo drugoga uradili za građane Kotora. Jednako kako se time dičim, tako na sebe preuzimam odgovornost za sve ono što je propušteno da se uradi u te dvije godine, jer to je princip odgovornosti", navodi se između ostalog u pismu Jokića.

Bonus video: